Producţia de petrol şi gaze naturale a Rusiei a sporit în primele şapte luni ale anului curent, în ciuda reducerilor generate de criza petrolului murdar şi a unui declin recent al exporturilor de gaze, anunţă presa străină.
Potrivit Ministerului Energiei de la Mos-cova, producţia de ţiţei brut şi gaz condensat a Rusiei a sporit cu 2% în perioada ianuarie-iulie 2019, la peste 325 milioane de tone (11,2 milioane de barili pe zi). Datele oficiale mai arată că, în iulie, cantitatea de ţiţei extras s-a diminuat cu 0,6% în ritm anual, la 47,15 milioane de tone.
Sursa menţionează că, în luna mai, producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu 10,7%, la 11,11 milioane de barili pe zi, în condiţiile în care exporturile prin conducta Druzhba au fost întrerupte după ce s-a descoperit că milioane de barili de petrol brut au fost contaminate cu cloruri organice. Mai târziu, la începutul lunii iulie, producţia a scăzut la nivelul minim al ultimilor trei ani - 10,8 milioane de barili pe zi, din cauză că Transneft, operatorul naţional al conductei, nu a mai primit petrol de la producătorul de ţiţei de stat Rosneft. Măsura pare că a fost parte a unei dispute mai ample între cele două companii cu privire la eforturile menite să rezolve criza contaminării.
Dar, producţia din iulie a ajuns la 47,15 milioane de tone (11,15 milioane de barili pe zi), conform ministerului, ceea ce arată redresarea situaţiei în a doua parte a lunii trecute.
Grupul Rosneft a produs 112,8 milioane de tone de petrol în primele şapte luni din 2019, iar companiile private Lukoil şi Surgutneftegaz - 47,9, respectiv 35,1 milioane de tone.
Producţia de gaze a Rusiei a sporit cu 3% în primele şaspte luni din 2019, faţă de acelaşi interval din 2018, la 431,9 miliarde metri cubi, potrivit datelor ministerului. În iulie, producţia a însumat 54,66 miliarde metri cubi, în creştere cu 0,5% faţă de anul anterior.
Gigantul de stat Gazprom şi-a majorat producţia cu 1,9% în perioada amintită, la 294,5 miliarde metri cubi.
Producătorul independent de gaze Novatek a extras 40,86 miliarde metri cubi de gaze în primele şapte luni din acest an, iar Rosneft - 25,43 miliarde. Totodată, Lukoil a produs 11,93 miliarde metri cubi de gaze, iar Surgutneftegaz - 5,58 miliarde.