ÎN PERIOADE DE CRIZĂ Derivatele - plasa de protecţie a portofoliilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2020

Derivatele - plasa de protecţie a portofoliilor

Alin Brendea, Prime Transaction: "În lipsa instrumentelor derivate, singura variantă practică pentru diminuarea riscurilor este diversificarea spre sectoare reziliente la criză şi, în special, creşterea procentului de cash din portofoliu"

Lucian Isac, Estinvest: "Speculatorii sunt cei care reprezintă contrapartea investitorilor ce folosesc derivatele pentru a-şi proteja deţinerile din piaţa spot"

"Faptul că s-a optat pentru o Contraparte Centrală locală este cea mai bună soluţie, pentru că, astfel, entitatea se poate adapta specificului pieţei noastre", este de părere Lucian Isac

Instrumentele financiare derivate ar fi furnizat o soluţie foarte eficace de protecţie a portofoliilor investitorilor în faţa scăderilor puternice ale preţurilor acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), apărute pe fondul măsurilor luate de autorităţi în multe părţi ale lumii, pentru a încetini răspândirea pandemiei de Covid-19, sunt de părere brokerii consultaţi de Ziarul BURSA.

În plus, investitorii sau traderii ar fi putut să implementeze diferite strategii de tranzacţionare care le-ar fi oferit posibilitatea ca, pentru orizonturi mai scurte de timp, să profite de volatilitatea ridicată a pieţei.

Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction, ne-a transmis: "În contextul actual, principalul avantaj al derivatelor l-ar fi constituit existenţa unor instrumente de protecţie în faţa riscului de depreciere a portofoliului".

În lipsa posibilităţii de a lua poziţii adverse faţă de deţinerile din portofoliu, prin instrumente derivate, singura variantă practică pentru diminuarea riscurilor este diversificarea spre sectoare reziliente la criză şi, în special, creşterea procentului de cash din portofoliu".

De asemenea, reprezentantul Prime Transaction a punctat că existenţa unei pieţe de derivate ar fi putut ajuta şi lichiditatea bursieră.

Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat că, din punctul său de vedere, existenţa derivatelor este necesară în orice condiţii de piaţă şi cu atât mai mult în perioade de tipul celei pe care o traversăm acum, cu volatilitate foarte ridicată.

"În primul rând, trebuie spus că principalul rol al derivatelor este de acoperire a riscurilor. Investitorii mari, cum sunt fondurile mutuale sau cele de pensii, pot să facă hedging pentru acţiunile din portofolii, deschizând poziţii contrare pe contracte futures cu activ suport acele titluri sau, ceva mai sofisticat, prin opţiuni", a spus brokerul de la Estinvest.

Din punctul său de vedere, în cazul apariţiei unor scăderi puternice ale preţurilor acţiunilor, cum au fost cele de luna trecută, singurul lucru pe care investitorii de la BVB pot acum să-l facă este să vândă, pentru a limita pierderea şi eventual a cumpăra mai jos.

"Dar, ţinând cont de lichiditatea foarte redusă a pieţei noastre, o astfel de acţiune duce la accelerarea puternică a scăderii cotaţiilor. Or, derivatele oferă protecţie reală portofoliilor, fără a vinde titlurile din piaţa spot (n.r. la vedere)", spune Lucian Isac.

Pe de altă parte, în piaţă există speculatorii, cei care tranzacţionează activ, pe termen scurt, a continuat directorul de la Estinvest.

"Aceştia, folosindu-se de derivate, implementează diferite strategii cu scopul de a bate indicii. Unii reuşesc, alţii nu. Dar pentru piaţă în ansamblu este important că, speculatorii sunt cei care reprezintă contrapartea investitorilor ce folosesc derivatele pentru a-şi proteja deţinerile din piaţa spot. Practic, se întâlneşte cererea cu oferta. Nevoia celor ce vor să facă hedging cu a celor ce doresc lichiditate pe termen scurt", a precizat Lucian Isac.

Totuşi, directorul de la Estinvest atrage atenţia că speculaţiile sunt riscante şi mulţi traderi pierd, dar că este vorba despre riscuri asumate.

"Pe de altă parte, în anumite condiţii de piaţă se pot implementa diferite strategii, folosind contracte futures şi opţiuni, prin care riscurile să se anuleze iar speculatorul să aibă un câştig cert la scadenţă. În fond, piaţa este un puzzle de gândiri şi strategii diferite", a adăugat Lucian Isac.

Şi Alin Brendea de la Prime Transaction punctează că, prin instrumentele derivate, se dă posibilitatea retailului de a-şi creşte gradul de risc al investiţiilor, ceea ce reprezintă poate singurul dezavantaj major al acestui tip de produse financiare.

"Derivatele sunt caracterizate de efectul de levier, ceea ce lasă loc pentru riscuri mai mari celor care le folosesc în scop speculativ", subliniază brokerul.

Dar piaţa derivatelor nu poate exista în lipsa unei Contrapărţi Centrale (CCP), iar Bursa de Valori Bucureşti împreună cu o serie de parteneri din domeniul energetic şi financiar a demarat în 2018 un astfel de proiect.

"Din punctul meu de vedere, faptul că s-a optat pentru o Contraparte locală, este cea mai bună soluţie, pentru că astfel entitatea se poate adapta specificului pieţei noastre. Numai aşa putem dezvolta piaţa de capital", spune Lucian Isac.

Totuşi, directorul de la Estinvest atrage atenţia că este esenţial ca CCP-ul să devină, după o anumită perioadă de funcţionare, o entitate profitabilă.

"Iar profitabilitatea provine numai din lichiditatea instrumentelor financiare care vor fi oferite spre tranzacţionare. Astfel, actorii pieţei, inclusiv noi brokerii, trebuie să vedem care sunt instrumentele de care au cu adevărat nevoie investitorii. Dacă se listează produse care nu vor fi tranzacţionate, n-am făcut nimic", a conchis Lucian Isac.

Acum, CCP-ul se află în faza de autorizare, iar Adrian Tănase, directorul general al BVB, a lăsat să se înţeleagă, în cadrul unei conferinţe on-line organizată în data de 31 martie de Asociaţia pentru Relaţia cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), că cel puţin până în acel moment, situaţia creată în urma pandemiei de Covid-19 nu reprezenta o piedică în calea derulării procesului de autorizare şi implementare a Contrapărţii Centrale.

În planul prezentat de conducerea BVB ce a fost aprobat de acţionari în luna ianuarie a anului trecut, operatorul pieţei menţiona că intenţionează să lanseze instrumente financiare derivate şi să-şi extindă gama de produse în trei faze, pe parcursul a cinci ani, astfel: faza I - lansarea contractelor futures având ca activ suport acţiuni listate, a instrumentelor financiare derivate cu activ suport energie electrică şi a contractelor futures pe curs de schimb valutar; faza II - lansarea contractelor futures pe indici bursieri şi opţiuni cu activ suport acţiuni; faza III - implementarea Platformei Reglementate pentru Împrumut, precum şi lansarea altor clase de active-suport. Totodată, în proiectul BVB se estimează că entitatea va intra în zona profitabilităţii în anul al doilea de funcţionare.

Capitalul social al CCP-ului este de 16,8 milioane de euro, iar Bursa de Valori Bucureşti, iniţiatorul proiectului, este acţionarul majoritar al entităţii, cu o deţinere de 59,5% din societate, echivalentul participaţiei de zece milioane de euro, cea mai mare investiţie realizată de BVB în cadrul unui singur proiect.

OPCOM are 19,05% din societate, echivalentul unei contribuţii de 3,2 milioane de euro la capitalul CCP-ului, în timp ce Enel, cu o participaţie de 1,6 milioane de euro la Contrapartea Centrală, are circa 9,5% din societate.

Banca Transilvania (TLV) cu 0,5 milioane de euro, Tinmar cu 0,5 miloane de euro, SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) cu câte 0,3 milioane de euro fiecare şi BRK Financial Group (BRK) cu 0,1 milioane de euro, sunt ceilalţi acţionari ai Contrapărţii Centrale.

CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Note:

Un instrument financiar derivat este un instrument a cărui cotaţie derivă din cotaţia altui activ, numit activ de bază sau activ suport, şi poate fi utilizat atât ca mijloc de acoperire a unor riscuri cât şi în scopuri speculative.

Un contract futures reprezintă un angajament standardizat între un vânzător şi un cumpărător, de a vinde, respectiv de a cumpăra un activ (acţiuni, valute, indici, mărfuri etc.) la un preţ şi o cantitate stabilite în momentul încheierii tranzacţiei, dar cu executarea contractului la o dată viitoare, numită scadenţă, de unde şi denumirea de futures.

Spre deosebire, opţiunile sunt contracte standardizate care dau cumpărătorului dreptul, fără a-l obliga, de a cumpăra sau de a vinde un activ suport la un preţ dinainte stabilit (preţ de exercitare), contra unei sume plătite vânzătorului la încheierea contractului, numită primă, în cadrul unei perioade de timp prestabilite.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Acest articol este reciclat. Pe langa faptul că vorbește de SFuri (derivate la BVB) aduce din nou în discuție povestea cu "Contrapartea centrala" despre care s-a mai discutat și in 2019 și nu s-a întâmplat nimic.

    Odată la 6 luni, apar articole din astea care ne povestesc ce ar fi bine sa avem dar nu avem. Mai facem cate un seminar la BVB in care ne uitam unii la alții și gata. 

    E mișto că Alin Brendea recomanda cash-ul ca măsura de acoperire a riscului in perioade tulburi. Foarte tare, metoda asta nu o știam, doar pe aia cu oua. 

    S-a vazut,fara prea multe analize,ca au fost speculate unele actiun,de cei din tara si de straini.

    1. Dupa tine, care e rostul unei burse?

      Toti specialistii astia cand vorbesc de diminuarea pierderilor inteleg de fapt transferul ,macar al unei parti din aceste pierderi , asupra altora .O solutie care mi-aminteste de vorba cu capra vecinului !

    A-ți umplut lumea de mii si mii de bani fără acoperire.

    Adică bani falși. 

    A-ți deformat si mutilat realitatea fizica a banilor, marfurilor, creditelor si datoriilor. 

    De fapt nu va pasa, vreti de fapt instrumente de castig si manipulare.

    Derivatele trebuiesc desființate si aduse lucrurile in realitatea lor cu bune si rele. 

    1. Stefan, chiar daca vor fi desfiintate vor reaparea pentru ca e nevoie de ele. Faptul ca mergem in supermarketuri de pilda si avem o droaie de produse la preturi oarecum stabile ae datoreaza si derivatelor. De exemplu marii producatori de ciocolata sa zicem sunt tot timpul asigurati ca vor cumpara cacaoa la un anumit pret, pentru ca cumpara din timp niste instrumente derivate cu activ suport cacao, cu livrare. Asa ca, daca vine un an prost si se face putina cacao, asa incat creste puternic pretul la cacao in piata, ei nu sunt afectati, pentru ca au cumparat cacaoa din timp, la un pret mai mic. Altfel, ar trebui fie sa vanda in pierdere fie sa transfere costul mare in pretul final, adica noua in supermarket. La fel se face si hedging valutar si altele. Folosite asa cum trebuie, derivatele sunt foarte utile. Ca unii incearca cibe stie ce specula si isi rup gatul, asta e altceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb