Guvernul a aprobat, ieri, alocarea a 77,4 milioane lei pentru asigurarea salariilor pentru 1380 de angajaţi care vor presta activitatea de nucleu în cadrul industriei naţionale de apărare, conform legii 232/2016.
Anunţul privind hotărârea de guvern adoptată a fost făcut de Florin Spătaru, ministrul Economiei, care a afirmat că industria de apărare nu trebuie să fie strategică doar pe hârtie.
"Conflictul militar de la graniţele României ne determină să luăm măsuri pentru sprijinirea acestui segment industrial. Hotărârea de Guvern asigură protecţia personalului şi implicit a societăţilor, în perioadele neacoperite de comenzi sau contracte ale operatorilor economici din industria de apărare. Actul normativ oferă operatorilor economici posibilitatea păstrării pe posturi a personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, în scopul menţinerii în stare de funcţiune a capacităţilor de producţie specializate", se arată îmtr-un comunicat de presă emis de Ministerul Economiei.
Conform documentului citat, industria naţională de apărare va fi conectată la Programul de achiziţii stategice pe următorii 10 ani al Ministerului Apărării Naţionale, urmând ca Programul de restructurare a operatorilor economici din industria de apărare să aibă în vedere nevoile de înzestrare ale Forţelor Sistemului Naţional de Apărare, precum şi cerinţelor operaţionale actuale şi de perspectivă ale acestora.
"Industria de apărare trebuie tratată ca segment strategic şi sprijinită de stat având în vedere că are un specific aparte. Acest sector industrial nu trebuie să-şi oprească «motoarele » indiferent de vremurile pe care le traversăm, de pace sau război. Tocmai de aceea, personalul din industria de apărare trebuie păstrat pe posturi, indiferent de nivelul comenzilor militare", a declarat ministrul Florin Spătaru. spus ministrul Spătaru.
Actul normativ adoptat ieri susţine menţinerea permanentă a personalului specializat pentru a se evita apariţia, în zonele cu sectoare pirotehnice, depozite de armament, muniţii şi materiale explozive, a riscurilor asupra securităţii şi protecţiei personalului şi a mediului înconjurător.
Numărul angajaţilor cărora le vor fi asigurate salariile şi suma alocată pentru plata acestora nu corespunde însă cerinţelor formulate de partenerii sociali. Reprezentanţii Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică au precizat că în activitatea de nucleu ar trebui incluşi 2860 de angajaţi, pentru plata cărora ar trebui alocate 146 milioane euro. Conform acestora, în realitate prin hotărârea adoptată ieri Guvernul a decis menţinerea doar a 48,6% din activitatea de nucleu. Reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare mai arată că situaţia respectivă a fost prezentată anterior premierului Nicolae Ciucă, iar şeful Guvernului le-ar fi promis că la rectificarea bugetară le va fi alocată diferenţa până la suma solicitată iniţial.
Sindicaliştii susţin că societăţile cu capital de stat din industria de apărare se confruntă cu lipsa comenzilor din partea MApN şi Ministerului de Interne pentru a-şi desfăşura activitatea la parametri optimi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2022, 11:19)
Isteți ca o soseta