ÎN PLINĂ PANDEMIE COVID-19, Iohannis, atac la PSD pe tema Ţinutului Secuiesc

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 mai 2020

Klaus Iohannis a declarat: "Nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD care, culmea, au încercat să promoveze legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este surprinzător pentru mine şi supărător. Referitor la autonomie, pesediştii au încercat să se scoată şi au picat legea în Senat".

Klaus Iohannis a declarat: "Nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD care, culmea, au încercat să promoveze legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este surprinzător pentru mine şi supărător. Referitor la autonomie, pesediştii au încercat să se scoată şi au picat legea în Senat".

Scandalul privind proiectele legislative în favoarea aşa- numitului Ţinut Secuiesc pare să fie unul fără sfârşit. După ce la începutul săptămânii trecute, în urma aprobării tacite de către Camera Deputaţilor a autonomiei Ţinutului Secuiesc şi a criticării dure a acestui proiect legislativ, Senatul a respins iniţiativa, zilele acestea deputaţii trebuie să tranşeze problema folosirii limbii materne în administraţia publică locală şi toate instituţiile publice, acolo unde o minoritate deţine un procent de minimum 20% din populaţia localităţii sau judeţului respectiv. Proiectul a trecut, tot tacit, de Senat, iar acum se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional, şi iniţiativa legislativă nu a trecut neobservată de preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este un demers UDMR susţinut de PSD.

Klaus Iohannis a declarat: "Nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD care, culmea, au încercat să promoveze legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este surprinzător pentru mine şi supărător. Referitor la autonomie, pesediştii au încercat să se scoată şi au picat legea în Senat. Dar vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. În Senat, a trecut, tot tacit, o altă inţiativă a UDMR care se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja. Aceste cod administrativ propus de UDMR prevede obligativitatea folosirii limbii maghiare în unele zone din Ardeal. PSD nu poate să spună că nu a ştiut, pentru că proiectul de lege a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru. Acum, probabil, vor găsi o formă să voteze şi împotriva acestei legi. Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD e în situaţia de a promova anumite acte adminstrative, legi care vin să ducă la autonomia Ţinutului Secuiesc, iar aşa ceva este neconstituţional şi nu voi tolera apariţia unor astfel de legi".

Anterior declaraţiei preşedintelui Iohannis, deputaţii PNL au solicitat comisiilor parlamentare să discute şi să trimită de urgenţă în plen avizele şi rapoartele în cazul proiectului UDMR privind Codul administrativ, astfel încât acesta să fie respins la votul final.

Florin Roman, şeful grupului PNL din Camera Deputaţilor a spus: "Deputaţii PNL au solicitat includerea pe ordinea de zi sau pe ordinea de zi suplimentară a PLX 190/2020, la toate cele patru comisii de raport şi la cele două comisii de aviz, pentru a fi respins prin vot. (...) Acest proiect este o nouă dovadă a înţelegerii dintre PSD şi UDMR, după adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc!".

Liderul deputaţilor liberali susţine că în comisiile Senatului proiectul UDMR a fost susţinut şi votat de senatorii social-democraţi, semn că "acordul PSD a fost unul la vedere".

Florin Roman afirmă: "Acesta reprezintă practic un nou Cod administrativ, rescris în varianta UDMR şi susţinut prin vot de PSD, o nouă dovadă clară că adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu a fost un simplu accident. Printre altele, proiectul UDMR, adoptat tacit de Senat, creează cadrul legal pentru obligativitatea oficializării limbii române, dar şi pentru arborarea drapelului Ungariei sau a aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Practic, prin tot soiul de amendamente, UDMR, susţinută de PSD, încearcă atingerea obiectivului autonomiei: dacă înainte se putea folosi limba maghiară - şi subliniez - se putea, acum sunt obligate, şi repet, obligate autorităţile locale să asigure folosirea acestei limbi. Dacă în textul iniţial se prevedea folosirea limbii maghiare doar în administraţia publică locală, acum UDMR, susţinut de PSD, transferă obligativitatea folosirii limbii maghiare şi în zona Poliţiei Române. E doar un exemplu despre modul în care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ţinutul Secuiesc".

Declaraţiile liderului deputaţilor liberali vin după ce, duminică, preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc a afirmat că membrii PNL din Comisia de Sănătate a Senatului au votat şi ei pentru proiectul respectiv. Ce a uitat, voit sau nu, Robert Cazanciuc să spună este că liberalii au doar doi membri în comisia respecitvă - Leon Dănăilă şi Iancu Caracotă, în timp ce PSD are 7 membri, iar UDMR unul - care este şi preşedinte al Comisiei de Sănătate publică alcătuită din 11 membri. PSD şi UDMR au 8 membri din 11, aşa că proiectul ar fi fost avizat pozitiv şi fără voturile celor doi liberali.

Tensiunile vor continua în aceste zile, mai ales că astăzi, comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii va decide convocarea reprezentanţilor SRI pentru a răspunde dacă i-au furnizat preşedintelui Klaus Iohannis informaţii cu privire la o eventuală înţelegere între PSD şi guvernul maghiar condus de Viktor Orban pentru susţinerea proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Marian Cucşa, vicepreşedintele Comisiei de Control al SRI, a declarat: "Vom solicita un punct de vedere din partea SRI în ceea ce priveşte declaraţiile preşedintele Klaus Iohannis, pentru că sunt destul de grave. Avem nevoie de un punct de vedere şi în scris de la SRI, cu menţiunea că vom solicita audierea directorului SRI după primirea acestui raport. (...) Trebuie să avem acest punct de vedere cât mai repede, pentru că românii trebuie să ştie care au fost datele şi cum au stat lucrurile în ceea ce priveşte acuzele aduse de Kalus Iohannis".

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii ar urma să se întrunească astăzi, la ora 14:00.

Amintim că purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a cerut, duminică, reprezentanţilor SRI să vină până ieri cu explicaţii publice cu privire la afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre "aşa-zisa înţelegere privind autonomia Ţinutului Secuiesc". Romaşcanu a menţionat că, în caz contrar, PSD "va convoca Comisia pentru controlul SRI din Parlament pentru a solicita în Parlament răspunsurile de care toţi avem nevoie".

Preşedintele Klaus Iohannis a spus în 29 aprilie că "marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor", în baza unei promisiuni pe care ar fi primit-o din partea premierului maghiar Viktor Orban.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In loc sa invete ungurii limba romana trebuie sa invatam noi limba maghiara,cel putin cei din administratie.Suntem cumva in Ungaria?Jegurile astea de pesedisti tradatori.Sunt mai suparata pe ei decat pe udemeristi.Ar trebui sa zica toti cei care au votat pana la sfarsitul vietii:"In nemernicia mea...!"In plus trebuie sa le scoatem si ochii(la figurat vorbind).

    1. 'Democratule " nu-ti da prin cap ca intr-o localitate cu minim 20% unguri ar fi normal ca si in administratia locala sa fie acelasi procent ? Asta te-ar scuti pe tine de efortul de a invata , ca vad ca esti tare speriat de asa ceva !

      Iar ungurii sunt "democrati" ca sunt cetateni romani si pretind ca nu inteleg limba oficiala a statului din care fac parte

      Etnicii maghiari sunt inainte de toate cetateni romani.Cum se face ca pierdeti mereu din vedere acest lucru?O persoana care vrea sa obtina cetatenia romana trebuie sa cunoasca limba romana,istoria, geografia,etc.Cum de nu-ti da prin cap acest lucru si debitezi numai prostii?Numai voi sunteti minoritati in tara asta?

    a ajuns un sas sa apere Romania de romani ticalosi. evident are o agenda ascunsa si malefica Presedintele care cere sa nu se faca modificari de legi privind autonomia in Transilvania. fara EU siNATO dementa era maxima. tara p.....l....iiiii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb