ÎN PLINĂ PANDEMIE DE COVID-19 125,2 milioane lei - cheltuielile partidelor şi candidaţilor în campania pentru alegerile locale

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 22 septembrie 2020

Nouă candidaţi pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean au atins pragul maxim de contribuţii - 446.000 lei, fiecare, conform AEP

Finanţarea campaniei electorale pentru alegerile din 27 septembrie o va depăşi cu mult pe aceea din anul 2016, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie, conform estimărilor făcute de Expert Forum pe baza datelor din raportul de monitorizare a sumelor respective care conţine cifrele pe care partidele şi candidaţii le-au depus la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Autoritatea a raportat contribuţii în valoare de 125.238.229,33 lei, din care 3.086.207,26 lei provin de la candidaţii independenţi.

"Suma totală ne arată că finanţarea din 2020 va fi mai mare decât în 2016, în ciuda eventualelor blocaje legate de Covid-19 cu privire la strângerea de donaţii sau cotizaţii. Cheltuielile efectuate nu pot fi mai mari decât contribuţiile electorale depuse. Partidele vor mai putea depune contribuţii până pe 26 septembrie", a transmis, ieri, Expert Forum, prin intermediul unui comunicat de presă.

Documentul citat arată că majoritatea fondurilor declarate de candidaţi şi partide - 86,7% - reprezintă contribuţii ale competitorilor candidaţilor. Doar 12,4% din banii folosiţi în actuala campanie electorală provin din împrumuturi şi numai 1% din donaţii.

"Partidele au transferat 4,5 milioane lei din conturile centrale curente în conturile centrale de campanie şi 1,6 milioane lei din contul central de subvenţii în contul central de subvenţii pentru campanie. De asemenea, ALDE a alocat 3,9 milioane lei din subvenţii către filialele locale şi judeţene/ale municipiului Bucureşti. Deşi subvenţiile pot fi folosite pentru campanie la alegerile locale, ponderea lor este mai scăzută decât la alte tipuri de alegeri, cum ar fi prezidenţialele", a mai transmis Expert Forum.

Potrivit raportului, PNL a declarat cei mai mulţi bani din contribuţii ale candidaţilor, respectiv 34,4%, urmat îndeaproape de PSD (aproape 30%), în timp ce candidaţii independenţi au declarat 2,9% din contribuţii.

"Constanţa este judeţul unde au fost declarate cele mai multe contribuţii, reprezentând aproape 5% din totalul fondurilor de campanie înregistrate, următorul judeţ fiind Cluj, unde au fost declarate 3,6% din sume, fără a lua în calcul transferurile de la centru către filiale efectuate de către partidele politice. Urmează în top cinci judeţul Prahova, municipiul Bucureşti (fără sectoare) şi judeţul Argeş. Judeţele cu cele mai puţine contribuţii declarate pentru campania electorală sunt Covasna şi Harghita, dar şi Giurgiu unde s-au înregistrat procente sub 1% din fondurile totale declarate până la această dată de competitorii electorali", se arată în comunicatul de presă al Expert Forum.

Potrivit documentului, candidaţii la funcţia de primar au fost cei mai mari contributori per ansamblu, raportând aproape jumătate din banii declaraţi.

Nouă candidaţi pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean au atins pragul maxim de contribuţii - 446.000 lei, mai arată sursa citată.

Potrivit organizaţiei Expert Forum, strategiile adoptate de partide pentru a asigura finanţarea pentru candidaturile pe liste au fost diferite.

Astfel, în unele cazuri contribuţiile s-au împărţit între membrii listei, iar în altele o singură persoană a adus toată contribuţia financiară necesară campaniei electorale.

"De exemplu, pentru listele pentru consiliile locale de municipii există trei cazuri în care suma de 66.900 lei a fost acoperită de un singur candidat. La nivel de primării de sectoare, patru candidaţi au atins limita de 223.000 de lei: Adrian Moraru (PNL, Sector 3), Mihail Neamţu (PMP, Sector 3), Dan Cristian Popescu (PSD, Sector 2), precum şi Florin Manea (Alianţa Pro Bucureşti 2020, Sector2). Şi candidatul Pro România la primăria Sectorului 1, Adina Alberts a fost foarte aproape de a atinge limita maximă, raportând 222.997 lei. La municipii reşedinţă de judeţ estimăm că 20 de candidaţi au adus suma maximă din contribuţii", susţin cei de la Expert Forum.

Potrivit organizaţiei, la Primăria Generală a Capitalei, doar nouă competitori au adus contribuţii proprii în campania electorală. Conform documentului - care citează datele publicate de AEP - candidaţii PSD şi PMP nu au declarat niciun leu, iar partidele nu au raportat transferuri din propriile fonduri către filiala Bucureşti.

Alţi candidaţi au recurs la împrumuturi, iar unii dintre ei îşi finanţează campania exclusiv din acest tip de bani. Sursa citată arată că PNL este partidul cu cele mai multe împrumuturi pentru campania electorală - 65, fiind urmat cu 50 de împrumuturi de către USR, PSD cu 37 şi PMP cu 22. Candidaţii Pro România s-au împrumutat de 17 ori, iar cei ai PLUS de 16 ori.

Menţionăm că mai sunt câteva zile de campanie electorală, iar valoare totală a contribuţiilor se mai poate majora cu câteva milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. deci pentru campanie se gasec bani destui?

    SUNTETI NISTE NESIMTITI 

    inca o dovada ca va doare undeva de populatie si de un minim de propsperitate la nivel national 

    nu putem decat sa constatam inca o data , daca mai era nevoie, cat de "bine" si convingatori ii reprezentati de cei pe care de fapt va "suporta":

    si nu uitati ca trecerea "dincolo" o veti face cu buzunarele pline cu toata agoniseala materiala din aceasta viata 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb