ÎN POFIDA CREŞTERII DIN ULTIMII ANI A TRANZACŢIILOR CU ACŢIUNI STRĂINE,  Segmentul ATS-Internaţional de la BVB rămâne o piaţă inertă

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2017

Segmentul ATS-Internaţional de la BVB rămâne o piaţă inertă

Tranzacţiile cu acţiuni internaţionale, listate în cadrul secţiunii ATS-Internaţional a Bursei de Valori Bucureşti, au însumat 12,14 milioane de euro, în primele 11 luni din 2016, înregistrând o creştere de 64% faţă de intervalul similar din 2015, în ciuda faptului că, în vara trecută, "Tradeville" a renunţat la calitatea de market maker pentru 12 titluri americane, iar acţiunile germane au rămas singurele disponibile pentru a fi tranzacţionate în 2017.

Deşi activitatea înregistrată în cadrul secţiunii ATS-Internaţional s-a înscris pe o tendinţă crescătoare în perioda 2013 - 2016 (vezi tabel), media zilnică din primele 11 luni din 2016, de aproximativ 50.000 de euro, este cu mult sub estimările pe care le făcuse Tradeville (singurul broker care este market maker pe această piaţă) la finalul anului 2012, respectiv o lichiditate de 100.000 de euro/zi.

Numărul emitenţilor de pe ATS-Internaţional era, în noiembrie 2016, de numai 15, faţă de 26 în aceeaşi lună din 2015.

După ieşirile din anii trecuţi a unor companii precum Danone, Heineken sau L´Oreal, anul 2016 a fost marcat de retragerea tuturor emitenţilor din Statele Unite listaţi pe această piaţă.

Nici din punctul de vedere al corelării cu evoluţiile aceloraşi titluri pe pieţele străine lucrurile nu sunt îmbucurătoare.

O imagine sugestivă pentru activitatea acestei pieţe este dată de modul în care au reacţionat titlurile ca urmare a unor evenimente politice importante ce au marcat anul 2016. Astfel, dacă apreciem votul Brexit şi alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA ca fiind definitorii pentru anul trecut, observăm o lipsă de corelare între comportamentul titlurilor pe segmentul ATS Internaţional de la BVB şi cel înregistrat pe bursa germană.

Analizând comportamentul acţiunii Bayer AG la Frankfurt Stock Exchange (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele DAX) din ziua referendumului din Marea Britanie (23 iunie 2016) şi cea următoare, se observă discrepanţe majore faţă de evoluţia la BVB.

În data de 23 iunie 2016, preţul acţiunilor Bayer AG s-a apreciat, la Frankfurt, cu 1,45%, pe fondul unui volum de 2.702.811 de acţiuni, sub media ultimelor 50 de zile anterioare. În şedinţa din 24.06.2016, piaţa a reacţionat puternic ca urmare a votării Brexit-ului, deschizând cu un decalaj negativ semnificativ faţă de şedinţa anterioară, încheind sesiunea de tranzacţionare cu o oscilaţie a preţului de -5,93%. Scăderea masivă de preţ a avut loc pe un volum foarte mare, cu o valoare de 7.953.988 de acţiuni, mai mult decât dublul mediei ultimelor 50 de zile care era de aproximativ 3.382.000 de titluri.

Prin urmare, piaţa germană a reacţionat prompt faţă de decizia cetăţenilor britanici de a ieşi din Uniunea Europeană.

Spre deosebire de evoluţia de la Frankfurt, la Bucureşti, titlul s-a comportat diferit. Astfel, în data de 23.06.2016 nu s-a înregistrat nicio tranzacţie cu acţiuni Bayer. Pe 24 iunie, preţul a suferit o scădere de 2,64% faţă de ultima şedinţă în care s-au înregistrat tranzacţii cu Bayer AG, volumul înregistrat fiind doar de 4 titluri.

Pe acelaşi titlu, diferenţele sunt la fel de mari şi în cazul alegerii lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite.

Pe 8 noiembrie 2016, ziua alegerilor, preţul acţiunii Bayer pe bursa germană a înregistrat oscilaţii mici, pe un volum sub medie, ceea ce arăta nehotărârea participanţilor din piaţă, ce erau în aşteptarea rezultatului alegerilor. În ziua următoare, 9 noiembrie, preţul Bayer a înregistrat o creştere de 5,16% cu un interval de oscilaţie zilnică de 6,87 euro, cel mai mare din întregul an 2016. Aprecierea a avut loc pe fondul unui volum de 6.186.877 titluri, aproape de 3 ori mai mult faţă de media celor 50 de zile anterioare.

La Bucureşti, în data de 8 noiembrie, nu s-a realizat nicio tranzacţie cu titluri Bayer. În ziua următoare, s-au schimbat doar două acţiuni, la un preţ de 415 lei/acţiune.

Pe fondul scăderii numărului de emitenţi, volumulului extrem de redus al tranzacţionării, precum şi lipsei de corelare cu evoluţia preţurilor de la Frankfurt, ATS Internaţional pare o piaţă inertă, fără vreo perspectivă pozitivă pe termen scurt şi mediu. Cu toate acestea, Tradeville, a anunţat, vara trecută, că este în continuare în căutarea unor companii din zona Euro, care pot fi interesante pentru piaţa din România, pentru a le aduce la tranzacţionare la BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb