ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI 2022 Piaţa de factoring a ajuns la 3,68 miliarde de euro

F.D.
Miscellanea / 26 septembrie 2022

Bogdan Roşu, preşedinte al Asociaţiei Române de Factoring

Bogdan Roşu, preşedinte al Asociaţiei Române de Factoring

Asociaţia Română de Factoring (ARF) realizează la mijlocul fiecărui an studiul privind evoluţia pieţei. Astfel, pentru primele 6 luni datele relevă un nivel al creanţelor gestionate de operatorii din piaţă de aproximativ 3,68 miliarde euro, în creştere cu aproximativ 31.6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), non-membri dar şi estimări ale Asociaţiei cu privire la restul jucătorilor din piaţă.

"În tot contextul economic şi având în vedere situaţia geopolitică curentă, factoringul rămâne unul din produsele de finanţare de bază la care apelează companii din toate domeniile de activitate. Pe lângă valoarea adăugată pe care o aduce în perioade de incertitudine, factoringul şi-a demonstrat eficienţa ca alternativă la produsele standard de creditare pe termen scurt, în ultimii zece ani înregistrând creşteri importante. Asta arată că piaţa l-a asimilat şi i-a înţeles pe deplin beneficiile. Creşterea înregistrată în prima jumătate a anului are la bază mai mulţi vectori, care ţin atât de creşterea economică înregistrată de România în domenii care se finanţeaza prin factoring, dar şi de ascensiunea inflaţiei, care a crescut preţurile mărfurilor şi serviciilor tranzacţionate şi, implicit, valoarea creanţelor gestionate prin factoring", precizează Bogdan Roşu, preşedinte al Asociaţiei Române de Factoring.

Potrivit sursei citate, cel mai bine reprezentat sector de activitate în cadrul tranzacţiilor interne este, din nou, FMCG, cu o pondere de 19.5% si un volum total de 592.5 milioane euro, urmat de domeniul intitulat generic "metale, chimicale, apă, reciclare", cu o valoare totala a creanţelor cesionate de 527 milioane euro si o pondere de 17% în total piaţă. La finalul anului trecut, "metale, chimicale, apă, reciclare" a fost principalul contributor pe piaţa internă de factoring, cu o evoluţie ascendentă pronunţată în al doilea semestru. Rămâne de vazut dacă şi în 2022 se va observa aceeaşi tendinţă. Pe locul al treilea se situează domeniul "autovehicule, utilaje, echipamente", cu o pondere de 14%. Sectorul Electronice, IT&C (locul 4) a crescut în cifre absolute la 392 milioane euro (faţă de 350 milioane euro în 2021), ponderea fiind de 13%.

Factoringul intern a înregistrat un avans sprectaculos de 31%, atingând aproximativ 3,06 miliarde euro în prima jumatate a anului. Creşteri spectaculoase s-au înregistrat şi pe zona creanţelor derulate prin factoring de import, care a crescut cu 63%, dar şi pe export unde se observa o creştere de 30%. "Avansul volumelor de factoring la import şi la export a fost stimulat de intentisificarea relaţiilor comerciale internaţionale, de inflaţia din zona Euro, cu care România are cele mai importante schimburi comerciale, dar şi de creşterea preţurilor, influenţată de situaţia geopolitică, în domeniul "metale, chimicale, apă, reciclare", domeniu ce reprezintă principalul contributor în factoringul internaţional", menţionează Bogdan Roşu.

Tot pentru primul semestrul, studiul ARF a reliefat o creştere de 30% a factorigului revers, ajungând în cifre absolute la 1,1 miliarde euro, ceea ce înseamnă o pondere de aproximativ 38% din totalul factoringului intern, se mai arată în comunicat.

"În rândul companiilor care au accesat finanţări prin factoring intern şi de export în 2022, cele mai mari volume au fost derulate de cele cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (46%), în timp ce companiile cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 şi 50 de milioane de euro au avut o pondere de 34%. Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au scăzut ca pondere la 19% din volumul creanţelor cesionate în factoring, faţă de 22% anul trecut. In opinia noastra, unul din motivele acestei evoluţii ar putea fi accesarea, ca alternativă la factoring, a soluţiilor de finanţare tradiţionale susţinute prin programe guvernamentale de tipul IMM Invest", menţionează Bogdan Roşu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb