ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI: Volumul de malware global a scăzut cu 20%

S.T.
Companii / 5 august 2019

Volumul de malware global a scăzut cu 20%

Volumul de malware global a scăzut cu 20% în primele şase luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2018, dar atacurile ransomware şi IoT sunt în creştere, potrivit unui raport de specialitate realizat de SonicWall.

Astfel, volumul de atacuri ransomware în care se solicită despăgubiri pentru accesarea în continuare a informaţiilor confidenţiale a crescut cu 15% la nivel global, ameninţările criptate au cunoscut un salt cu 76% faţă de prima jumătate a anului trecut, iar ameninţările în domeniul IoT au cunoscut o evoluţie cu 55%.

Numărul atacurilor de tip malware pe porturi non-standard a scăzut cu 13%, însă pe fondul creşterii valorii monedelor virtuale atacurile de tip cryptojacking au cunoscut şi ele o creştere cu 9%.

SonicWall a publicat, recent, raportul bianual referitor la ameninţările informatice globale, având la bază informaţii colectate de la mai mult de un milion de senzori SonicWall prezenţi în peste 200 de ţări. Noile date arată un interes crescut al infractorilor cibernetici pentru ransomware-as-a-service, pachete de open-source malware şi pentru cryptojacking.

"Organizaţiile continuă să se lupte pentru a identifica şi urmări schemele în continuă evoluţie a atacurilor cibernetice, în condiţiile în care se trece tot mai mult la mixuri de malware şi la utilizarea de ameninţări tot mai sofisticate ce fac dificil întreg procesul de securizare a informaţiilor. În prima jumătate a anului 2019, tehnologia SonicWall Real-Time Deep Memory Inspection (RTDMI) a dezvăluit 74.360 de variante de malware nemaiîntâlnite. Pentru a fi eficiente în lupta cu noile ameninţări, companiile trebuie să utilizeze tot mai mult tehnologii inovatoare, cum ar fi machine-learning, pentru a veni în întâmpinarea strategiilor de atacuri informatice în continuă schimbare", spune Bill Conner, director general la preşedinte al SonicWall.

În timp ce volumul de malware la nivel global a scăzut cu 20%, cercetătorii de la SonicWall Capture Labs au descoperit în prima jumătate de an o evoluţie cu 15% a numărului de atacuri ransomware la nivel global.

Cu toate acestea, în unele ţări evoluţia a fost şi de 195%, precum în Marea Britanie. Cercetătorii de la SonicWall pun această evoluţie pe seama preferinţelor infractorilor cibernetici pentru aşa-numitele servicii ransomware-as-a-service (RaaS) şi pentru pachetele malware open-source aflate la discreţie pe Internet, care le permit să arunce în piaţă permanent noi tipuri de atacuri.

Volumul de atacuri de tip cryptojacking a ajuns la 52,7 milioane de cazuri în primele 6 luni la nivel global, în creştere cu 9% faţă de perioada similară din 2018. Această evoluţie poate fi atribuită parţial creşterii valorii monedelor virtuale bitcoin şi Monero, atacurile de tip cryptojacking rămânând profitabile pentru iniţiatori.

Coinhive rămâne cea mai importantă ameninţare de tip cryptojacking, în ciuda închiderii serviciului în martie 2019. Un motiv pentru care această ameninţare informatică mai este încă în topul celor detectate este acela că website-urile compromise nu au fost curăţate din momentul în care au fost infectate, chiar dacă serviciul Coinhive nu mai există şi adresa sa web a fost abandonată.

Atacurile împotriva porturilor non-standard rămân încă un motiv de îngrijorare. Infractorii informatici au în vizor porturi non-standard pentru traficul web ca o modalitate prin care îşi pot răspândi atacurile astfel încât acestea să nu fie detectate. Pe baza unui eşantion format din peste 210 milioane de atacuri malware înregistrate până în iunie 2019, Capture Labs a înregistrat în mai 2019 cea mai abruptă creştere de la urmărirea acest vector de atac, în această lună un sfert dintre atacurile malware fiind distribuite prin porturi non-standard.

Tradiţionalele fişiere PDF sau Office continuă să fie folosite pentru introducerea de atacuri bazate pe încrederea utilizatorilor în aceste formate. În februarie şi martie 2019, cercetătorii SonicWall Capture Labs au remarcat că 51%, respectiv 47% dintre ameninţările nemaiîntâlnite au fost distribuite via PDF sau altor fişiere din suita Office.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb