ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DTZ: "Tranzacţiile cu spaţii de birouri au crescut cu 10%, în Bucureşti"

RĂZVAN ZAHARIA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 17 decembrie 2015

DTZ: "Tranzacţiile cu spaţii de birouri au crescut cu 10%, în Bucureşti"

Segmentul spaţiilor de birouri din Capitală a înregistrat o creştere cu 10% a numărului de tranzacţii, în primele nouă luni din 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apreciază reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, aşteptând ca volumul total de anul acesta să depăşească rezultatele din 2014.

"În ceea ce priveşte cererea nouă de spaţii de birouri, în primele nouă luni ale anului, aceasta a fost mai ridicată cu 11%, ceea ce demonstrează că, la nivelul Europei Centrale şi de Est, oraşul Bucureşti este atractiv din punctul de vedere al costurilor totale de ocupare, al productivităţii şi calităţii forţei de muncă", au spus aceştia, menţionând că, anul viitor, stocul de birouri din Bucureşti va intra în a doua etapă majoră de dezvoltare, volumul spaţiilor noi pentru următorii doi ani fiind de peste 550.000 de metri pătraţi.

Datele DTZ pentru finalul lui 2017 arată că Bucureştiul va continua să fie în urma principalelor capitale din regiunea Europei Centrale şi de Est, cu un stoc de 2,9 milioane mp, faţă de Varşovia (5,4 milioane mp), Praga (3,4 milioane mp), Budapesta (3,4 milioane mp).

În ceea ce priveşte rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti, consultanţii DTZ apreciază că aceasta se situa la 12,7% după primele nouă luni.

"Ţinând cont de rata medie de absorbţie a ultimilor doi ani şi de volumul cererii, rata de neocupare este prognozată să atingă nivelul de 12% până la finalul lui 2015", au spus aceştia, subliniind: "În 2016, rata de neocupare va înregistra tendinţe de creştere. Cu toate acestea, prognoza pentru finalul anului 2016 reflectă o valoare cu mult mai scăzută faţă de valoarea maximă înregistrată în primul trimestru din 2014 (17%)".

Retailerii se plâng de acordarea autorizaţiilor de construcţie

Marii retaileri şi dezvoltatori primesc tot mai greu aprobări de construcţie, împiedicându-se astfel extinderea lor, au spus reprezentanţii DTZ Echinox.

Mihnea Şerbănescu, director general DTZ Echinox, a declarat: "Am vorbit cu un retailer care deschide magazine şi spunea că are cinci proiecte blocate neprimind autorizaţie de la pompieri sau de la alte instituţii care nu au treabă cu un subiect sensibil, fapt ce blochează procesul".

În ceea ce priveşte clădirile cu risc seismic ridicat, acestea vor avea nevoie de renovare sau consolidare după caz, dar asta ar putea duce la un cost mai ridicat faţă de cel al construirii unui nou imobil, consideră domnul Şerbănescu.

Potrivit datelor DTZ, stocul modern de spaţii comerciale din ţara noastră va continua să se dezvolte şi în 2016, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele regionale, spaţiile ce urmează să fie livrate vor depăşi 180.000 mp.

"Pentru 2016, ţinând cont de faptul că sunt anunţate livrări importante de spaţii comerciale, retailerii îşi vor menţine planurile de expansiune. La nivel european, în 2015, România a înregistrat semnificative creşteri ale consumului şi acest fapt va atrage în continuare atenţia retailerilor", potrivit surselor citate.

În plus, reprezentanţii DTZ apreciază că randamentele investiţionale au înregistrat compresii pe toate segmentele de piaţă şi se aşteaptă la o evoluţie similară şi pentru anul viitor, subliniind că va fi înregistrată o creştere a segmentelor spaţiilor de birouri şi retail.

DTZ: "30% din spaţiile industriale şi logistice livrate în 2015, construite speculativ"

Piaţa autohtonă a spaţiilor industriale şi logistice a înregistrat de asemenea rezultate pozitive faţă de anul precedent, potrivit reprezentanţilor companiei, care arată că proiectele de tip buit to suit au fost şi vor continua să fie motorul principal al dezvoltării.

"Anul 2015 reprezintă startul pentru dezvoltările speculative. Aproximativ 30% din spaţiile livrate în 2015 sunt construite speculativ, oraşele care atrag astfel de investiţii fiind Bucureşti, urmat de Cluj şi Timişoara", au spus consultanţii DTZ, menţionând că ţara noastră va înregistra o creştere a cererii pentru spaţiile industriale şi logistice.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb