Poliţia Română informează că în primele patru luni ale anului 2017 poliţiştii au făcut peste 2.000 de controale în apele continentale (fluvii, râuri, Delta Dunării, lacuri şi bălţi), au verificat legalitatea transportului de peşte şi al produselor din peşte, provenienţa, depozitarea şi valorificarea acestuia şi au confiscat un număr de opt tone de peşte pescuit ilegal, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, pe parcursul acestei perioade, poliţiştii au controlat aproape 1.800 de pieţe, târguri, societăţi comerciale şi amenajări piscicole.
"În urma acestor acţiuni, poliţiştii au întocmit 416 dosare penale pentru infracţiuni la regimul piscicol, au confiscat peste 7,88 tone de peşte şi 23 de kilograme de icre", au transmis autorităţile.
Poliţiştii dau ca exemplu cazul unui bărbat de 39 de ani, din judeţul Tulcea, care a raportat capturarea a 2.800 kilograme de peşte către A.R.B.D.D., fără a avea documente de reglementare, respectiv permis sau autorizaţie de pescuit comercială. În urma efectuării unui control la o societate comercială din Tulcea, s-a constatat că aceasta nu avea documente justificative pentru o parte din peştele deţinut. De asemenea, accesul organelor abilitate în vederea controlului la stocul de marfă a fost împiedicat de reprezentantul societăţii, potrivit sursei citate.
În comunicatul de presă se mai precizează: "În cauză s-a întocmit dosar penal pentru împiedicarea, sub orice formă, a organelor compentente de a intra în condiţiile prevăzute de lege în sedii, incinte, ori pe terenuri cu scopul verificărilor financiare, fiscale sau vamale şi deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice, obţinute din pescuit ori produselor din peşte, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura".
Într-un alt caz, în urma efectuării unui control la o altă societate comercială din Tulcea, au fost depistate 440 de kilograme de scrumbie pentru care administratorul societăţii nu a putut prezenta documente legale de provenienţă.
Conform sursei, peştele a fost confiscat şi predat unei societăţi de profil în vederea valorificării, iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice, obţinute din pescuit ori produselor din peşte.