Combinatul chimic Chicomplex Borzeşti (CRC) a raportat, pentru primele şase luni ale anului, afaceri de 1,22 miliarde de lei, cu 7% peste cele de la jumătatea anului trecut, dar un profit net în scădere, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Creşterea cu circa 80 milioane de lei a cifrei de afaceri a fost determinată de preţurile de vânzare care s-au majorat în special la produse clorosodice, ca urmare a creşterii costurilor de fabricaţie în contextul majorării preţurilor utilităţilor, explică conducerea Chicomplex în document.
Reprezentanţii companiei au declarat: "Strategia noastră dă rezultate bune şi arată performanţă operaţională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2021 ca urmare a creşterii alarmante a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Este esenţial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine şi invadează piaţa României şi a ţărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit şi mai mare al balanţei comerciale a României. În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua şi în semestrul al doilea 2022. Precum alte companii din industrie avem nevoie de intervenţia statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producţiei şi optimizarea structurii organizaţionale", spun reprezentanţii companiei.
Pentru primele şase luni ale anului, compania a raportat cheltuieli cu materiile prime şi materialele consumabile de 534,6 milioane de lei, cu 29,8% peste cele de la jumătatea anului trecut, cheltuielile cu apa şi energia fiind de 413,5 milioane de lei, de circa două ori şi jumătate mai mari faţă de nivelul din perioada ianuarie-iunie 2021. Cheltuielile cu personalul au fost de 78,2 milioane de lei, cu 18,6% mai mici comparativ cu cele din primele şase luni ale anului trecut. Per ansamblu, în perioada ianuarie-iunie 2022, cheltuielile din exploatare ale combinatului chimic s-au ridicat la 1,18 miliarde de lei, în creştere cu 45,3%, comparativ cu prima jumătate a anului trecut.
În aceste condiţii, Chicomplex a obţinut un profit din exploatare de 203,9 milioane de lei, în scădere cu 46,8%, rezultat ce a fost erodat de o pierdere financiară de 6,7 milioane lei, totuşi cu mult mai mică comparativ cu cea din prima jumătate a anului trecut, de 54 milioane de lei. Profitut net s-a ridicat la 165,6 milioane de lei, în scădere cu 41,4% comparativ cu cel din prima jumătatea a anului trecut.
"Anul 2022 continuă să prezinte o provocare uriaşă pentru noi, rămânem sub presiunea preţurilor şi ne vom adapta producţia în funcţie de contextul macroeconomic şi geopolitic. Piaţa volatilă a energiei ne îngrijorează major, de aceea ne folosim de puterea financiară pe care o mai avem pentru a investi în independenţa energetică. Avem trei proiecte de investiţii în derulare: o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă de 49Mw, o instalaţie de trigenerare de înaltă eficienţă de 8 Mw şi monitorizarea consumurilor de energie. Totodată în linie cu valorile şi priorităţile strategice, Chimcomplex va continua să susţină în mod activ tranziţia către chimia verde circulară, hidrogen şi eficienţa tehnologică şi energetică", au continuat reprezentanţii companiei.
Începând de astăzi, activitatea de producţie din platforma industrială Borzeşti se suspendă pentru o perioada de 14 zile, din cauza preţurilor în creştere ale energiei electrice şi gazelor naturale.
"Contractele individuale de muncă ale salariaţilor afectaţi de încetarea temporară a activităţii se suspendă în această perioadă, aceştia urmând să primească o indemnizaţie de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale aplicabile şi contractului colectiv de muncă", conform companiei.
Ştefan Vuza deţine prin CRC Alchemy Holding, cu sediul în Amsterdam, 85% din Chimcomplex, în timp ce Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are 9% din fabricantul de produse chimice. Evaluarea bursieră a Chimcomplex se ridică în prezent la 5,9 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2022, 06:52)
Delistați CRC. Cu freefloat de cca 4% CRC nu reprezinta nimic pentru BVB.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2022, 09:22)
Vuza vrea sa o mute pe piața principala...????, și tu vrei sa se depisteze.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Costel în data de 18.08.2022, 10:46)
E deja pe piata principala....
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 18.08.2022, 14:54)
Trădătorii țării(cățiva din Guvern) vor lupta din greu ca societăți.importante gen ALRO,AZOMUREȘ,CHIMCOMEX să dea faliment.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2022, 15:57)
Profit în scădere...la jumătate adica
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.08.2022, 19:47)
Nu mai lua Xanax cu alcool ca scrii prostii.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Danusia în data de 18.08.2022, 20:03)
....CHIMCOMPLEX(CRC)....scuze