ÎN PRIMELE ZECE LUNI, Leul rămâne cea mai performantă monedă din UE

F.A.
Macroeconomie / 1 noiembrie 2013

O analiză a casei de brokeraj Nobel Securities arată că leul este, la finalul primelor zece luni, cea mai performantă monedă din Uniunea Europeană (UE), fiind singura singura care înregistrează o creştere în faţa euro, comparativ cu cotaţia din luna ianuarie, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities,sucursala România, a declarat: "În ultimele câteva luni, moneda naţională a fost doar puţin influenţată de ciclul de relaxare a politicii monetare lansat de BNR şi, în plus, a rezistat destul de bine turbulenţelor create de evenimentele externe, care au fost nu doar multe, ci şi importante şi, în consecinţă, generatoare de volatilităţi crescute în piaţă. În ceea ce priveşte Euro, trebuie spus că moneda unică a avut în octombrie un parcurs favorabil faţă de dolar (cu o creştere de circa 0,4%), deşi a fost afectată în ultimele zile ale lunii trecute de rezultatele dezamăgitoare înregistrate atât de Germania, cât şi de Zona Euro în ansamblul său în ceea ce priveşte şomajul. În plus, depărtarea ratei inflaţiei din Zona Euro de obiectivele Băncii Centrale Europene (BCE) a întărit speculaţiile potrivit cărora BCE ar putea lua în calcul scăderea dobânzii de referinţă pentru a stimula creşterea în regiune".

La sfârşitul lunii trecute, leul a înregistrat o creştere de aproximativ 0,5% în faţa euro, comparativ cu cotaţia avută la începutul lunii. Forintul a marcat, luna trecută, un avans de aproape 0,7% faţă de euro, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,9%. Kuna croată a înregistrat o variaţie redusă luna trecută raportat la euro, coroana cehă s-a depreciat cu aproximativ 0,4%, iar coroana suedeză şi lira sterlină au scăzut cu aproximativ 1,3% fiecare în perioada menţionată, informează sursa citată.

Silviu Pojar a mai precizat: "Coroana cehă ar putea avea mişcări ample în piaţă în perioada următoare; cu rata cheie a dobânzii de referinţă practic la zero în Cehia, cu rata inflaţiei scăzând la 1% în septembrie şi o creştere economică sub aşteptări, revin din ce în ce mai des în discuţie varianta menţionată de reprezentanţi ai Băncii Naţionale a Cehiei de a continua relaxarea monetară şi posibilitatea de a se efectua inclusiv intervenţii oficiale în piaţa valutară pentru a slăbi moneda cehă, cu scopul de a regla inflaţia şi de a stimula exporturile".

Potrivit analizei citate, euro s-a apreciat cu aproape 3% faţă de dolarul american, comparativ cu cotaţia de la începutul anului. În luna octombrie, dolarul a atins minimul pe anul în curs faţă de euro, pe fondul blocajului parţial al activităţii guvernului american şi al modului în care acesta s-a rezolvat. În ultima săptămână a lunii trecute, dolarul a înregistrat o corecţie spectaculoasă, dar, până în prezent pe anul în curs, majoritatea monedelor din UE au rămas în avantaj faţă de dolarul american.

Silviu Pojar, a adăugat: "Recenta şedinţă a FED a lăsat în continuare loc speculaţiilor privind momentul şi proporţia unei eventuale reduceri a stimulentelor monetare. Cred însă că nici FED şi nici BCE încă nu şi-au spus "ultimul cuvânt" în ceea ce priveşte măsurile pe anul în curs şi perspectivele începutului lui 2014; în acelaşi timp, rezultatele economice recente privind Zona Euro pun sub semnul întrebării evoluţia regiunii în ultimul trimestru al anului, cu influenţele de rigoare în piaţă, aşa încât vom avea parte de un sfârşit de an cu evenimente ce pot fi generatoare de volatilităţi crescute", potrivit aceluiaşi comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb