ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2019 Piaţa noastră imobiliară - mai dinamică decât cea din Europa Centrală şi de Est

M.A.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 23 august 2019

Piaţa noastră imobiliară - mai dinamică decât cea din Europa Centrală şi de Est

Creşterea PIB pentru întregul an poate depăşi 4%

Silviu Pop: "Ne aşteptăm ca rata de neocupare să continue să urce treptat spre 13%"

Piaţa imobiliară din ţara noastră a înregistrat, în prima jumătate a anului în curs, o activitate în sectoarele de birouri şi investiţii mai dinamică decât media ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), se arată într-un comunicat remis Redacţiei.

Creşterea PIB pentru întregul an poa­te depăşi 4%, ceea ce înseamnă că România evoluează peste media regiunii şi prin prisma performanţelor economice şi, potrivit companiei de consultanţă Colliers International, perspectiva favorabilă pentru piaţa imobiliară s-ar putea menţine până la finalul anului.

În prima jumătate a anului 2019 au fost înregistrate livrări de spaţii moderne de birouri de 185.000 mp în Bucureşti, ceea ce înseamnă că stocul din Capitală a ajuns la 2,6 milioane mp. Cele mai mari proiecte livrate au fost: noul sediu Renault - 47.000 mp, Business Garden Bucharest- peste 41.000 mp, The Mark şi a treia fază din Oregon Park -ambele în jurul a 25.000 mp, Timpuri Noi Square - clădirea C şi The Bridge - faza a doua - ambele în jurul a 20.000 mp. Cererea totală de închiriere de spaţii moderne de birouri a fost de 188.000 mp în perioada ianuarie-iunie, cel mai bun prim semestru din perioada post-criză.

Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, a declarat: "Piaţa de birouri din Bucureşti îşi păstrează dinamismul, în condiţiile în care alţi 150.000 mp de spaţii de birouri vor fi inauguraţi în al doilea semestru al anului şi peste 230.000 mp în 2020. Ne aşteptăm ca rata de neocupare să continue să urce treptat spre 13%, însă impactul relocărilor se face simţit cu întârziere, având în vedere că majoritatea acestora sunt pre-închirieri, iar unele vor avea loc inclusiv în 2020-2021".

Aproximativ 300.000 mp de noi spaţii de depozitare au fost inauguraţi în prima jumătate a anului 2019, peste 40% din aceste suprafeţe fiind localizate în zona Bucureştiului. În afara Capitalei, investiţiile au continuat să fie orientate spre oraşele din Transilvania, unde s-au aflat aproximativ o treime din noile spaţii industriale şi logistice. Cererea totală de închiriere a crescut de peste două ori în primul semestru, la puţin peste 240.000 mp, faţă de 110.000 mp în primul semestru din 2018. O tranzacţie notabilă a fost cea realizată de Pirelli, care a închiriat 64.000 mp de la WDP în Slatina, una din cele mai mari tranzacţii din ultimii ani.

Tot în primul semestru, au fost făcute investiţii de 345 milioane euro în ţara noastră, nivel similar cu cel de anul trecut. În ECE, segmentul birourilor a continuat să domine, crescând cu 43% faţă de primul semestru din anul anterior. România a urmat această tendinţă, tranzacţiile cu clădiri de birouri generând aproximativ 62% din investiţiile imobiliare.

Se estimează că suprafaţa totală de noi spaţii comerciale moderne care ar putea fi livrată anul acesta s-ar putea ridica la 216.000 mp, o creştere de 50% faţă de 2018, marcând cel mai activ an după 2011.

Silviu Pop a adăugat: "Dacă privim defalcarea veniturilor gospodăriilor pe decile (decila 1 înseamnă acele 10% din gospodării cu cele mai mici venituri, decila 2, următoarele 10%, şi aşa mai departe), observăm că principalii beneficiari ai acestui ciclu economic par a fi tot românii din zona superioară a veniturilor. Astfel, cele mai de sus 40% din gospodării au marcat un salt de peste 70% al veniturilor în ultimii 4 ani, în timp ce la polul opus, pentru cele 30% de la coada clasamentului, veniturile anuale medii au crescut cu doar 24% între 2015 şi 2018".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb