ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2018 BCR şi-a crescut profitul net la 54,3 milioane euro

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 mai 2018

Banca Comercială Română (BCR) a obţinut un profit net de 252,7 milioane lei (54,3 milioane euro), în primul trimestru din acest an, în creştere de la 196,3 milioane lei (43,4 milioane euro), în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezultatul operaţional s-a situat la 371,7 milioane lei, mai mare cu 10% decât rezultatul din anul precedent, ca urmare a îmbunătăţirii venitului operaţional.

Veniturile nete din dobânzi au cres­cut cu 7,8%, la 466,6 milioane lei de la 432,9 milioane lei, în contextul volumelor mai mari de conturi curente. Veniturile nete din comisioane au avansat cu 4,1%, la 171,2 milioane lei, în urma volumelor crescute din tranzacţii, împrumuturi, precum şi operaţiuni de brokeraj. În perioada analizată, rezultatul net din tranzacţionare s-a majorat cu 40%, la 111,5 milioane lei. Venitul operaţional a crescut cu 11%, la 766,9 milioane lei, ca urmare a creşterii veniturilor nete din dobânzi, a celor din comisioane şi a rezultatului net din tranzacţionare.

Cheltuielile administrative generale în primul trimestru al acestui an au ajuns la 395,2 milioane lei, în creştere cu 12%. Ca atare, raportul cost-venit s-a situat la 51,5%, de la 51,1%.

Conform comunicatului băncii, în activitatea de retail, BCR a generat volume noi de credite de 1,79 miliarde lei, în primele trei luni din 2018.

În activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la 259 milioane lei, potrivit comunicatului, care arată: "Se remarcă aici o creştere semnificativă, de 13%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a finanţărilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), ca urmare a strategiei proactive de susţinere a antreprenorilor locali. În cadrul finanţărilor de tip corporate, BCR se implică în câteva sectoare-cheie pentru economia românească, precum industria auto, agricultură, energie şi logistică. Co-finanţarea proiectelor cu fonduri europene rămâne solidă, portofoliul atingând un volum de finanţări de 8 miliarde lei".

Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut marginal cu 1% la 33.820 milioane lei, la 31 martie 2018, de la 33.490,9 milioane lei (7.189,2 milioane euro), la 31 decembrie 2017, ca urmare a unor volume de creditare crescute pe segmentul retail.

Depozitele de la clienţi au avansat uşor, cu 0,7%, la 52,853,2 milioane lei, în perioada analizată, determinate de creşteri ale depozitelor retail şi corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanţare diversificate, inclusiv compania mamă, arată comunicatul citat.

BCR se concentrează pe creditarea în lei, reuşind să inverseze mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale.

"Erste Group" şi-a majorat profitul net cu aproape 27%

"Erste Group" din Austria, proprietarul BCR, a raportat un profit net de aproape 333 de milioane de euro pentru primul trimestru din 2018, în creştere cu 26,8% faţă de acelaşi interval din 2017, rezultat pe care banca îl consideră "un început bun de an".

"Erste" a informat într-un comunicat de presă: "Performanţa a fost susţinută de calitatea activelor, creşterea semnificativă a depozitelor clienţilor (+7,4% an la an, până la 155,3 miliarde de euro), precum şi de continuarea creşterii creditării în Europa Centrală şi de Est (+7,3% an la an, la 140,5 miliarde de euro). Am înregistrat, de asemenea, un venit net din dobânzi mai mare şi un venit mai bun din comisioane, care au crescut cu 3%, respectiv 4,6%. Rezultatele financiare bune au fost sprijinite de mediul de risc favorabil, fiind înregistrată o continuare a scăderii ratei creditelor neperformante de la 4% la 3,7%".

"Erste" a menţionat că baza sa de costuri a crescut în primul trimestru ca urmare a "fluxului puternic de depozite".

Rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 3,7%, de la 4%, iar rata de acoperire a creditelor neperformante - la 72,5%, de la 68,8%, potrivit datelor băncii.

Comunicatul mai notează: "Erste Goup are în continuare o capitalizare solidă, de 14,4 miliarde de euro. Scăderea uşoară de 30 puncte de bază şi impactul acesteia asupra capitalului comun de rang 1, calculat pe baza standardelor Basel 3 considerate integral, care acum se situează la 12,5%, reflectă faptul că rezultatul reportat nu este în mod tradiţional cumulat în T1, dar şi efectele implementării standardului de contabilitate IFRS 9".

Activele totale ale "Erste" au crescut cu 4,2% în perioada de raportare, la 230 miliarde de euro. (V.R.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Povesti; vor sa-l abureasca pe domnul Bestea!. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb