ÎN RĂZBOIUL CU RUSIA Ucraina cere Curţii Penale Internaţionale să ancheteze atrocităţile de la Bucea

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2022

Sursa foto: facebook Volodimir Zelensky, Credit foto: Vadim Ghirda, Ronaldo Schemidt, UNIAN

Sursa foto: facebook Volodimir Zelensky, Credit foto: Vadim Ghirda, Ronaldo Schemidt, UNIAN

Internaţionale (CPI) să ancheteze uciderea unor civili la Bucea, la nord-vest de Kiev, relatează CNN.

"Îndemn Curtea Penală Internţaională şi organizaţiile internaţionale să trimită misiuni la Bucea şi în alte oraşe eliberate pentru a culege, în cooperare cu autorităţile ucrainene, probe ale acestor crime de război", a îndemnat Kuleba într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, pe care a postat un interviu acordat postului britamnic Times Radio, conform news.ro.

Kuleba acuză trupele ruse că au ucis civili ucraineni "de furie", pe timpul ocupaţiei şi retragerii de la Bucea.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat, la rândul său, la o "investigaţie independentă" la Bucea, pe care o consideră "esenţială".

"Sunt profund şocat de imaginile cu civili ucişi la Bucea", a denunţat duminică, într-un comunicat, Guterres, adăugând: "Este esenţial ca o investigaţie independentă să stabilească vinovaţii".

Şi premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut apel la crearea unei comisii internaţionale de anchetă asupra "genocidului" comis, în opinia sa, de armata rusă în oraşe din Ucraina, printre care şi Bucea.

O groapă comună a fost descoperită la Bucea, la perferia Kievului. Cadavrele au fost îngropate în incinta Bisericii Sf. Andrei în primele zile ale războiului, au declarat locuitori citaţi de CNN.

Jurnaliştii CNN au văzut zeci de cadavre în saci de plastic în groapa comună, unele dintre ele acoperite în parte.

Locuitori au declarat însă că alte cadavre au fost deja îngropate acolo şi că este vorba despre civili ucişi în confruntări armate la Bucea.

Aproximativ 150 de cadavre au fost îngropate acolo, declară locuitorii, potrivit CNN.

CNN scrie că nu a putut să verifice acest bilanţ ori identitatea sau naţionalitatea cadavrelor din groapa comună.

La Bucea au avut loc unele dintre cele mai aprige confruntări armate de la începutul războiului Rusia-Ucraina.

Pe străzi se află epave ale unor vehicule ruse avariate, majoritatea caselor au fost distruse, la fel unele clădiri.

În imagini distribuite pe reţele de socializare apar cel puţin 20 de cadavre de civili împrăştiate pe străzi, la Bucea, în urma retragerii trupelor ruse.

Lideri ai Uniunii Europene (UE) şi NATO au denunţat imediat aceste atrocităţi şi au îndemnat la anchetarea unor crime de război.

Rusia respinge imaginile, catalogându-le drept false.

Emmanuel Macron: "Există indicii clare ale unor crime de război la Bucea"

Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că există "indicii foarte clare" ale comiterii unor crime de război în Ucraina, pe care le-a condamnat ieri la postul France Inter.

"Armata rusă se afla la Bucea", acuză liderul francez, adăugând că ţara sa şi-a exprimat "disponibilitatea pe lângă autorităţile ucrainene de a le asista în anchetele pe care sunt pe cale să le desfăşoare". "Cele şi cei care s-au aflat la originea acestor crime trebuie să răspundă", a subliniat Macron, conform news.ro.

Liderul francez a mai spus că susţine ca Uniunea Europeană (UE), a cărei preşedinţie semestrială o deţine Franţa, să impună noi sancţiuni Rusiei.

UNHCR: "Invazia rusă în Ucraina s-a soldat cu 3.455 de victime în rândul populaţiei civile"

Invazia rusă în Ucraina s-a soldat cu 3.455 de victime în rândul populaţiei civile până la miezul nopţii de 2 aprilie, între care 1.417 decese şi 2.038 de persoane rănite, conform celui mai recent bilanţ al Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCR), citat ieri de EFE.

UNHCR consideră însă că cifrele reale sunt considerabil mai ridicate, întrucât mai sunt informaţii de coroborat din anumite zone unde au avut loc confruntări acerbe.

Cauza celor mai multe victime civile este utilizarea de către forţele ruse a unor arme explozive cu zonă largă de impact, între care bombardamente cu artileria grea şi cu sisteme de lansare de rachete multiple şi atacuri aeriene şi cu rachete, conform raportului citat, notează Agerpres.

SUA: "Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului este o farsă"

Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului "este o farsă" şi "a venit momentul pentru Adunarea Generală a ONU" să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat, ieri, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Domnia sa a adăugat că "atacurile brutale, îngrozitoare asupra civililor, documentate de jurnalişti în Bucea, au şocat o lume întreagă şi au trezit-o la realitate", arătând că "membri ai forţelor ruse au comis crime de război în Ucraina", conform Agerpres.

Thomas-Greenfield a vorbit despre demersurile care se vor face pentru a suspenda Rusia din Consiliul Drepturilor Omului: "Credem că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere. Mă întorc la New York să fac două lucruri: unu - voi merge la Consiliul de Securitate şi voi aborda cu fermitate şi direct acţiunile Rusiei; doi - în coordonare strânsă cu Ucraina, ţările europene şi alţi parteneri de la ONU vom cere suspendarea din Consiliul Drepturilor Omului".

Diplomatul a amintit că 140 de state din ONU au condamnat Rusia şi a cerut eforturi rapide, suplimentare. Linda Thomas-Greenfield a declarat: "Imaginile din Bucea şi dezastrul de pe teritoriul Ucrainei cer să ne ridicăm la nivelul declaraţiilor cu acţiuni. Nu putem lăsa un stat membru subversiv cu toate principiile noastre fundamentale să continue să fie în Consiliul Drepturilor Omului. Rusia nu ar trebui să aibă o poziţie de autoritate acolo şi nici nu trebuie să permitem Rusiei să îşi folosească rolul în Consiliu ca instrument de propagandă, pentru a sugera că ar avea vreo preocupare legitimă legată de drepturile omului. De fapt, vedem în fiecare zi relatări despre cât de puţin le pasă de drepturile omului. Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului este o farsă. Face rău credibilităţii Consiliului în ONU în general. Pur şi simplu este greşit. De aceasta credem că este momentul pentru Adunarea Generală a ONU să o suspende".

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat ieri un decret ce restrânge acordarea de vize pentru cetăţenii statelor "neprietenoase" faţă de Rusia, incluzând aici statele Uniunii Europene, care au impus Moscovei sancţiuni după agresiunea acesteia asupra Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Decretul afectează delegaţiile oficiale şi ziariştii, întrucât va fi restrânsă emiterea de vize multiple valabile un an pentru delegaţiile oficiale şi ziarişti, precum şi vizele multiple valabile cinci ani pentru membrii guvernelor naţionale şi regionale, parlamentelor şi tribunalelor, conform Agerpres.

Prin acelaşi decret se dispune Ministerului de Externe rus şi altor organisme să decidă asupra unor restricţii personale de intrare în Rusia pentru "cetăţenii străini şi persoanele apatride care comit acţiuni neprietenoase împotriva Rusiei, cetăţenilor săi sau entităţilor sale legale".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Un videoclip cu câțiva soldați ruși care cercetează un teren cu detectoare de mine a fost publicat de agenția de știri Ria Novosti, controlată de guvernul de la Moscova.

    Imaginile au fost preluate și de Nexta care spune că nimeni din aparatul de propagandă rusesc nu și-a dat seama că cel care filmează merge în fața „căutătorilor de mine”.

    „Propagandiștii ruși cred că este ok ca un cameraman să meargă pe un câmp de mine în fața echipei de geniști”, scrie Nexta. 

    1. După descoperirea masacrului de la Katyn și expunerea lui publică, sovieticii au încredințat NKGB-ului sarcina de a "combate minciuna nazistă" 

      Șeful departamentului de contrainformatii al NKGB, Leonid Raichman, a condus o "echipa de investigatori" care a tras următoarea concluzie: 

      Cei 22.000 de ofițeri polonezi, ale căror cadavre au fost găsite în pădurea de la Katyn, lucrau împreună cu muncitori sovietici în zona când a început invazia germana din iunie 1941. Ei au fost împușcați de naziști, care au vrut sa dea vina pe sovietici. In 1941, nu în 1940. 

      Stalin le spusese anterior liderilor polonezilor liberi că ofițerii sunt bine mersi, că i-a eliberat imediat după 22 iunie 1941 și că i-a trimis de mult spre Anglia. Probabil nu au ajuns inca dat fiind că au trebuit să înconjoare prin... Siberia, China etc  

      Nu uitați. Minciuna este în ADN-ul statului rus. 

      #AuMintitEiCuCadavrelePe Masa 

      comentariul apartine domnului Madalin Hodor

      waw

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb