ÎN REGIM DE URGENŢĂ  Primăria Capitalei va demara consolidarea clădirilor în Centrul Vechi şi pe Calea Victoriei

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 1 septembrie 2016

Primăria Capitalei va demara consolidarea clădirilor în Centrul Vechi şi pe Calea Victoriei

Primăria Capitalei va demara, în regim de urgenţă, consolidarea în Centrul Vechi şi pe Calea Victoriei, a declarat, ieri, Gabriela Firea, primarul general al Municipiului Bucureşti.

Domnia sa a menţionat că, în zona Centrul Istoric, 38 de imobile (proprietate privată a statului sau proprietate mixtă) au risc seismic I pericol public, 11 imobile prezintă risc seismic I, iar 6 - risc seismic II. Din cele 38 de imobile, Primăria deţine 87 apartamente, ocupate în prezent de 200 cetăţeni.

Gabriela Firea a mai spus, despre clădirile cu bulină de pe Calea Victoriei, că 12 din acestea sunt imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, o clădire se află în clasa I de risc seismic, trei clădiri - în clasa II de risc seismic, iar două în clasa III de risc seismic. Alte nouă clădiri sunt imobile încadrate în categorii de urgenţă şi neîncadrate în clase de risc seismic corespunzătoare. Din cele 27 de clădiri, doar patru imobile sunt consolidate - Calea Victoriei nr. 23, 33-35, 56 şi 128A.

Primarul Capitalei spune că, pentru consolidări, este nevoie de expertizarea clădirilor care nu au aşa ceva: "În funcţie de concluziile raportului de expertiză, respectiv încadrarea în clasa I de risc seismic, cu pericol public se poate trece la începerea serviciilor de proiectare şi demararea execuţiei lucrărilor.

Pentru fiecare fază, este necesară solicitarea din partea proprietarilor şi depunerea tuturor documentelor prevăzute în normele de aplicare a O.G. 20/1994".

Conform prevederilor acestei ordonanţe, beneficiază de finanţare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.

Primarul Capitalei a precizat: "Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari, în rate lunare egale în lei, fără dobândă, cu o durată de rambursare de până la 25 de ani, de la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare.

Începând din momentul în care noua administraţie va funcţiona, dar chiar mai devreme, angajaţii care s-au ocupat până acum de consolidări, vor renotifica proprietarii imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic, pericol public.

Din păcate trebuie să apelăm la câteva măsuri prin care proprietarii să conştientizeze că îşi pun viaţa în pericol dacă refuză consolidarea. Se va proceda şi la amendarea proprietarului pentru neprezentarea cadastrului apartamentului (spaţiului cu altă destinaţie) în termen de 60 zile de la notificare, potrivit legii. Se vor acţiona în instanţa proprietarii care nu permit accesul în locuinţe în faza de proiectare şi/sau execuţie şi se va proceda la obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale".

Gabriela Firea a făcut, ieri, apel la Guvernul României şi la Parlament ca să îmbunătăţească legislaţia privind clădirile cu risc seismic, deoarece unul din principalele motive din cauza căruia nu s-au făcut mai multe consolidări este refuzul proprietarilor de a părăsi clădirile cu bulină: "Poate fi justificată atitudinea lor şi prin faptul că Primăria nu le-a oferit concret o situaţie stabilă referitoare la: timpul cât locatarii vor fi mutaţi în alte locuinţe, pe timpul consolidării, precum şi preţul considerat destul de mare al acestei operaţiuni. Bucureştiul este capitala ţării, prin urmare nu poate fi responsabilitatea doar a Primăriei Generale. În ceea ce ne priveşte, vom acţiona cu maximă seriozitate şi va garantez că vom recupera timpul pierdut.

Având în vedere complexitatea operaţiunii de consolidare, dar mai ales cele de: expertizare, convingere a cetăţenilor care locuiesc în imobile cu bulină să accepte altă locuinţa pe perioada consolidării, precum şi necesitatea că lucrările de consolidare să aibă o durata precisă, limitată în timp, previzibilă, am decis înfiinţarea unei entităţi care să se ocupe exclusiv de toate etapele procesului de consolidare. Până acum de acest subiect extrem de important s-au ocupat angajaţi din mai multe direcţii ale Primăriei, care aveau şi alte responsabilităţi şi am constatat că nu lucrau în mod coordonat".

Entitatea de coordonare a procesului de consolidare se va numi Administraţia municipală pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic - instituţie publică în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Primarul Capitalei a spus că, în şedinţa ordinară din luna septembrie, va supune aprobării Consiliului General proiectul de hotărâre privind înfiinţarea acestei entităţi.

Gabriela Firea a mai precizat: "În ceea ce priveşte partea financiară, am găsit în bugetul votat de fostul Consiliu circa 13 milioane de lei pentru acest an, iar de la bugetul de stat Primăria Generală a primit 20.385.000 lei, adică în jur de 4 milioane şi jumătate de euro. Consider că aceste sume sunt insuficiente şi vom acţiona printr-o rectificare bugetară".

Tariful (estimativ) pe mp pentru lucrările de consolidare variază în funcţie de soluţia de consolidare astfel: costurile sunt între 270 euro/mp şi 450 euro/mp. Rata lunară variază în medie între 200 de lei şi 500 de lei /luna. Sunt situaţii când proprietarii unor apartamente spaţioase (100-150mp) trebuie să plătească lunar şi 700 de lei, a mai spus primarul Capitalei.

Din 2001, doar 75 de imobile din 774 de clădiri cu probleme au fost consolidate

Lista imobilelor din Bucureşti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde un număr de 774 de clădiri.

183 de clădiri reprezintă imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, 173 clădiri sunt imobile încadrate în clasa I de risc seismic, 318 clădiri - imobile încadrate în clasa II de risc seismic, 94 clădiri - imobile încadrate în clasa III de risc seismic; 6 clădiri - imobile încadrate în clasa IV de risc seismic.

Imobilele au fost expertizate în perioada 1994-1996 de fostele ICRAL-uri (preluate de municipalitate pe baza de inventar). După 1997, clădirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau asociaţiilor de proprietari, prioritate având clădirile cu regim de înălţime de minim P+5 etaje şi construite înainte de anul 1940.

Din totalul clădirilor expertizate, au fost consolidate din anul 2001 până în prezent 75 imobile, 18 de către Primărie, restul pe cheltuiala proprie a proprietarilor.

Gabriela Firea a spus: "Pentru 62 clădiri din cele 183 clădiri, au fost depuse documentele legale de către asociaţiile de proprietari, însă doar pentru 11 imobile sunt încheiate contracte de execuţie a lucrărilor, în condiţiile legii, şi numai la 3 dintre acestea sunt deschise şantiere, situaţie pe care eu o consider dramatică şi de aceea am decis înfiinţarea acestei administraţii care să se ocupe exclusiv de clădirile cu risc seismic.

Pentru alte 19 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 clădiri dosarele proprietarilor sunt incomplete".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu tiga nii de la REBU sigur se vor efectua lucrarile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb