ÎN SEMESTRUL I AL ANULUI 2016 ASF: Patru societăţi de asigurare au cumulat 74,89% din dosarele de daună RCA

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 martie 2017

ASF: Patru societăţi de asigurare au cumulat 74,89% din dosarele de daună RCA

Din totalul de dosare de daune avizate, 54,70% au fost achitate în termenul legal

City Insurance şi Asirom VIG au cele mai mari procente de dosare plătite peste termenul legal

Societăţile de asigurare au avizat un număr de 135.709 dosare de daună pentru poliţe de asigurare obligatorie auto RCA, în perioada ianuarie - iunie 2016, în creştere cu 16,40% faţă de semestrul al doilea al anului 2015, potrivit unui raport transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Dintre acestea, 82,35% au fost finalizate prin plată de către asigurători, 16,34% au fost dosare neachitate până la data raportării, iar 1,60% din totalul dosarelor au fost respinse de la plată, potrivit instituţiei.

Din numărul total de dosare de daună avizate, în semestrul I al anului trecut, 86,63% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,61% au fost deschise pentru vătămări corporale şi 10,76% au fost deschise pe acţiuni de regres.

Patru societăţi de asigurare au cumulat 74,89% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate şi anume: Euroins S.A. (23,58%), Carpatica Asig S.A. (20,02%), Asirom VIG S.A. (17,07%) şi City Insurance S.A. (14,23%).

Datele raportate de societăţile de asigurare indică faptul că, în primele şase luni ale anului trecut, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar (analiza acestui indicator a fost efectuată fără datele aferente dosarelor de daună avizate şi plătite de Carpatica Asig SA). Din totalul de dosare de daune avizate, 54,70% au fost achitate în termenul legal.

Pe 16 februarie, instanţa a deschis procedura de faliment pentru compania "Carpatica Asig", decizia nefiind definitivă, potrivit unui comunicat transmis de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). FGA a amintit că este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului şi doar către păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Conform ASF, Omniasig VIG SA a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, res-pectiv 3,15 zile/dosar, cu un procent de 98,49% din dosare plătite în termenul legal, în timp ce City Insurance SA şi Asirom VIG SA au cele mai mari procente de dosare plătite peste termenul legal (84,27%, res-pectiv 71,07%). ASF a efectuat o serie de controale pe această tematică în 2016 atât la City Insurance SA, cât şi la Asirom SA, a aplicat sancţiuni şi a dispus măsuri de remediere care sunt urmărite în mod permanent şi ale căror efecte se vor vedea în 2017.

"Asirom Vienna Insurance Group" a dat în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru anularea amenzii primite la începutul anului, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti.

ASF a anunţat, pe 17 ianuarie, că a amendat Asirom cu 200.000 lei, în urma controlului inopinat, efectuat între 5 septembrie şi 17 noiembrie 2016.

Situaţia de la Asirom a fost reclamată, la finalul anului trecut, şi de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), care a transmis că păgubiţii acestei companii întâmpină probleme grave atunci când trebuie să îşi primească despăgubirea, în contextul în care poliţele RCA reprezintă peste 70% din afacerea asigurătorului.

Analiza ASF arată că durata medie de soluţionare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul I din 2016 a fost de 60,07 zile/dosar, în scădere cu 6,69% faţă de înregistrările din semestrul II al anului precedent. Aproa-pe 80% dintre dosare au fost soluţionate în termenul legal.

Uniqa Asigurări S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de soluţionare a dosarelor (27,95 zile/dosar), iar City Insurance S.A. a înregistrat cea mai mare durată medie de soluţionare a dosarelor de daună (117,25 zile/dosar), un procent de 63,66% din dosarele plătite fiind instrumentate într-un termen mai mare de 3 luni.

ASF precizează că, potrivit legis-laţiei în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliţă de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă: "Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă băneas-că pentru: a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; b) pagube materiale; c) pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat; d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb