În Statele Unite nici măcar optimiştii nu cred în litera "V"

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 iunie 2020


Călin Rechea

Ultima prognoză în timp real pentru evoluţia economiei americane în T1 2020, din 27 martie 2020, arăta o creştere anualizată de 2,7%, conform estimărilor de la Federal Reserve Bank of Atlanta. Au venit apoi primele estimări oficiale de la Bureau for Economic Analysis (BEA), care arătau o contracţie anualizată de 4,8%, revizuită ulterior la -5%.

Lista prognozelor în timp real pentru trimestrul al doilea a fost deschisă cu estimarea unei scăderi anualizate de 12,1% a Produsului Intern Brut (n.a. scăderea trimestrială efectivă poate fi aproximată prin împărţirea la patru).

De atunci căderea s-a accelerat şi a ajuns până la o rată anualizată de -51,2% în ultima zi a lunii trecute (vezi graficul 1).

Revizuirea de la o medie de circa -42% a prognozelor din a doua jumătate a lunii mai 2020 a fost determinată de accentuarea declinului cheltuielilor de consum ale gospodăriilor din SUA, până la o rată anualizată de -56,5%, de la -43,3% anterior.

Raportul de la BEA care a determinat revizuirea negativă arată o creşterea anualizată a venitului gospodăriilor de 10,5%, a venitului disponibil de 12,9%, care au fost determinate de transferurile guvernamentale, dar o scădere de 13,2% a cheltuielilor reale de consum, pe fondul creşterii fără precedent a ratei economisirii (vezi graficul 2).

Este foarte probabil ca tendinţa de creştere a economisirii să se menţină şi după ridicarea restricţiilor, iar efectele nu pot fi decât deosebit de negative pentru o economie bazată pe consum.

Revizuirea în sens negativ a prognozei de la FRB of Atlanta a fost determinată şi de accentuarea contracţiei anualizate a exporturilor, până la -46%, de la -36,3% anterior.

O accelerare a declinului economic arată şi prognoza săptămânală de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) din 29 mai 2020, până la o rată anualizată de -35,5%, de la -30,5% în săptămâna anterioară.

Acesta este contextul în care Jeffrey Snider, director de cercetare la Alhambra Investments, a studiat ultimele prognoze de la CBO (Congressional Budget Office), pe care le încadrează în categoria celor optimiste, şi a observat că nu există niciun motiv pentru redresarea în "V"

"Chiar după ce a inclus toate contribuţiile pozitive ale programelor de stimulare, veştile pentru cei care cred în redresarea în "V' sunt teribile", scrie Snider, care subliniază că prognoza pentru rata şomajului din T4 2021, de 8,6%, este apropiată de maximul înregistrat în perioada Marii Recesiuni din 2009.

Estimările de la CBO arată că rata şomajului va înregistra un vârf de 16% în T2 2020, în condiţiile în care numărul cumulat al cererilor iniţiale pentru ajutorul de şomaj din SUA din ultimele zece săptămâni a fost de 40,7 milioane, conform datelor ajustate pentru sezonalitate de la Departamentul Muncii, respectiv de 37,2 milioane conform datelor neajustate.

"Cred că oamenii încep să realizeze că locurile lor de muncă ar putea să nu se mai întoarcă sau că revenirea nu va fi rapidă, iar adăugarea tensiunilor rasiale acestui context a condus la explozia socială", a declarat Mark Zandi, economist-şef la Moody's Analytics, pentru Bloomberg.

Şi asta nu este tot. Conform unei articol recent de la Associated Press, "preţurile alimentelor din SUA au înregistrat un salt istoric şi este foarte probabil să rămână la un nivel ridicat", mai ales pentru cele care depind de lanţurile internaţionale de aprovizionare.

Cel mai recent raport privind încrederea consumatorilor din SUA publicat de University of Michigan, pentru luna mai 2020, arată cel mai mare salt din ultimii 9 ani pentru aşteptările inflaţioniste din următoarele 12 luni, de 1,1 puncte procentuale, până la 3,2%.

Evoluţia situaţiei din SUA a fost pusă în context global de economistul spaniol Daniel Lacalle, care ajunge la concluzia că "redresarea în formal literei L nu este o anomalie, ci este regula", pe fondul dinamicii sub aşteptări din China.

Lacalle aminteşte că inclusiv Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve, plasează începutul redresării din SUA doar la sfârşitul anului viitor, dar nu uită să sublinieze că "estimările Fed-ului sunt diplomatice şi în general optimiste".

În opinia economistului spaniol, principala problemă este aceea că programele monetare şi fiscale încearcă să stimuleze o cerere care poate nu va mai reveni niciodată la nivelul anterior, iar singurul rezultat va fi "creşterea capacităţii excedentare în sectoare supraîndatorate".

Daniel Lacalle oferă exemplul industriei auto, unde "problema nu este Covid-19", ci "modelul de afaceri, care depinde de achiziţia permanentă a vehiculelor".

Ştiri recente arată că se pregătesc restructurări masive la nivelul producătorilor de automobile şi la nivelul producătorilor de componente auto. Toate aceste restructurări merg într-un singur sens, către reducerea producţiei şi investiţiilor, şi vor avea un impact dramatic în cazul unor economii naţionale, cum este şi cazul ţării noastre.

Aceste tendinţe nu pot fi oprite de tiparniţele băncilor centrale. De fapt, efectul este mult mai grav. "Băncile centrale şi guvernele aplică programe de bailout pentru trecut şi lasă viitorul să moară", după cum mai scrie economistul spaniol.

O analiză ulterioară a lui Daniel Lacalle prezintă motivele pentru care va eşua şi programul de redresare anunţat de Comisia Europeană.

Poate cel mai important este acela că "banii vor fi alocaţi pe baza unor decizii politice, iar această planificare politică va conduce la rezultate slabe". Mai mult, "subvenţiile vor genera semnale false privind cererea, care vor determina apoi probleme în ceea ce priveşte capitalul de lucru şi vor conduce la creşterea numărului de companii zombi".

În aceste condiţii, redresarea în forma literei "V" va fi mai mult decât contraproductivă pentru perspectivele dezvoltării viitoare. Ea va reprezenta o barieră în calea reformelor structurale ale unor economii cu grad ridicat de îndatorare, dar şi un semnal al eşecului politicilor monetare şi fiscale.

"Băncile centrale şi guvernele aplică programe de bailout pentru trecut şi lasă viitorul să moară". (Daniel Lacalle)

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Revenirea în V e o prostie marca Vasile Catzu, care deși a lucrat că dealer se comporta de că și când n-ar fi văzut în viața pui un grafic de bursa. La Bursa, o revenire în V are loc doar după o cădere falsa de amploare, care nu se susține fundamental (ex: a vândut brusc un rechin o cantitate mare de acțiuni, timp de 3 zile și piata s-a dus în jos) Nefiind o problema reală, fundamentală prețul acțiunilor revin in V adică lumea tabără și cumpără, existând o doza de expectație pozitivă.

    In cazul de față însă, economia are o problema fundamentală profundă - se închid fabrici uzine, se pierd joburi, lumea nu mai are cu ce să-și plătească creditele, avem ieșiri violente in strada și ne paște dictatura. Cum sa ai o revenire în V într-un astfel de context? Suntem doar la începutul căderii, într-un moment de acalmie care va dura 3 luni, prăpădul urmând sa vina in toamna. 

    1. În sfârșit spui si tu ceva relativ normal cu excepția faptului că mănânci dictatură pe pâine la micul dejun!

      Exact....numai prostii pot crede intr-o revenire in V!

      Problemele create pe tot globul sunt absolut de neimaginat....nimeni nu poate face predictii exacte (sau optimiste)...doar predictii pesimiste...lantul mondial s-a gripat si urmeaza sa se rupa. In toamna vine momentul adevarului economic catastrafal! Lumea in general nu isi imagineaza ce timpuri horror/biblice ne asteapta!

      PS: speranta de mai bine moare ultima, dar exista!!! 

      Si totusi, S&P500 a revenit in V. De ce oare? O explicatie ar fi dobanzile negative globale, prin urmare investitorii lumii isi pun banii in actiunile tech din SUA in speranta unui castig, ca altundeva nu au de unde sa obtina un randament. Desigur ar fi aurul o solutie sau banii cash. O alta ciudatenie este ca simultan toti trei, dolarul, aurul si bursa americana cresc. Parerea mea este ca toate se datoreaza dobanzilor negative si printarii banilor. Situatia asta e ceva nou, de acolo toate ciudateniile astea noi.

      Buula S&P500 e umflata la maxim. Fie ca va cadea acum sau la 3400 sau la 4000 de puncte, acest lucru se va intampla cu certitudine!

      Chiar daca actualul sistem monetar va fi resetat acum sau mai tarziu....toata averea in bani nu va mai avea nici o valoare la acel moment (doar bunurile concrete/reale vor avea valoare). Nu poti pacali realitatea catastrofala la infinit!!! Momentul adevarului se apropie! Numai prostii care nu stiu ce inseamna economia pot visa ca bursele vor creste la infinit fara baze reale!

      PS: Big Red Alert!!! Atentie mare pe viitor!!! 

      Pai tocmai asta incerc sa spun ca legile clasice ale economiei nu prea se aplica in noul sistem in care dobanzile sunt negative si cele trei clase de active financiare cresc in tandem. In mod normal cele trei sunt invers corelate una fata de cealalta + in mod normal nu exista dobanzi negative. Deci legile vechi nu mai sunt actuale, deci nici experientele trecutului si nici fundamentele. Cel putin asa pare. Accent pe "pare". Ma pregateam sa fac un short anticipand scaderile burselor din cauza revoltelor din SUA...si nimic, ele cresc inca. Am avut noroc ca a fost zi libera ieri. Azi deja am renuntat la short.

      esti baiat destept...

      ca spui platitudini clare

      dar necesare pentru multi.... 

      Nu te mai baga in seama peste tot ( timp ai dar creier nu prea , iar citesti din manifestul lui Marx?)

      specialistul in orice (finante, economie, politica, medicina, bursa) mai i-a o pauza baiete ca te dau afara aia de la SPUTNIK! 

      asta repeta poeziile invatate de la Marx incoace ...perseverent si penibil

      acum s-a lipit de un subiect ca sa manace rahatul lui comunist in continuare , 

      teoria castravetelui !

      daca tu spui ca afara e soare , atunci el spune ca asta e datorita oamenilor care lupta impotriva capitalismului, globalistilor, bancilor centrale si guvernelor corupte pentru schimbare, iar revolta lor a lasat soarele sa straluceasca... 

    Cum se poate ca nuclearelectrica sa creasca cu 80% in 2 luni ? Este ceva fara precedent!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb