Transformarea digitală generată de noile tehnologii va afecta 600.000 de locuri de muncă din ţara noastră în următorii zece ani, potrivit raportului PwC's Workforce Disruption Index.
Astfel, în următorul deceniu vor fi create 325.000 de noi locuri de muncă, în timp ce pentru alte 275.000 lucrătorii trebuie să-şi îmbunătăţească abilităţile digitale întrucât automatizarea şi introducerea inteligenţei artificiale vor elimina treptat activităţile repetitive.
"Raportul prezintă în premieră pentru România potenţialul impact al noilor tehnologii asupra locurilor de muncă, fiind foarte util pentru cei preocupaţi de modul în care transformarea digitală va reconfigura modelele de afaceri, anumite industrii şi chiar economia ţării. Cea mai importantă observaţie este că dezvoltarea abilităţilor digitale ale angajaţilor devine vitală şi că, totodată, trebuie încurajate parteneriatele cu instituţiile guvernamentale pentru a căuta zone de interes comun, cum ar fi infrastructura, educaţia sau sănătatea, în care e nevoie de investiţii pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii. În lipsa investiţiilor, nu pot apărea noi locuri de muncă în sectoare esenţiale. Mai mult, în cazul economiilor vulnerabile la automatizare şi la schimbarea modelelor de afaceri, există riscul destul de mare ca unele locuri de muncă să dispară. Prin urmare, preocuparea pentru educaţie şi recalificare, inclusiv a guvernelor, poate să atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilităţi care vor fi tot mai puţin cerute pe piaţa muncii în viitor", a declarat Ionuţ Sas, Partener PwC România, citat în comunicat.
Potrivit Raportului citat, cele 600.000 de locuri de muncă pot aduce o contribuţie la creşterea Produsului intern brut (PIB) al României de 66 miliarde dolari, până în anul 2029.
În industria manufacturieră, agricultură şi utilităţi, locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite, având în vedere că aceste sectoare nu folosesc, în prezent, tehnologie şi automatizare. În aceste sectoare va fi nevoie de îmbunătăţirea abilităţilor digitale ale angajaţilor.
Noile tehnologii vor genera noi locuri de muncă în special în domenii precum sănătate, educaţie sau servicii financiare.
PwC's Workforce Disruption Index şi-a propus să ofere o imagine asupra perspectivelor forţei de muncă în contextul transformării digitale, analizând 163 de ţări, 18 industrii şi 22 categorii ocupaţionale.
PwC este o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 250.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.