În timp ce consumatorii suportă preţurile record ale carburanţilor, profiturile producătorilor explodează

G.D.
Miscellanea / 2 iulie 2022

În timp ce consumatorii suportă preţurile record ale carburanţilor, profiturile producătorilor explodează

În timp ce consumatorii suportă povara preţurilor aproape record la carburanţi, Exxon Mobil anunţă că profiturile din activitatea de rafinare au crescut cu până la 5,5 miliarde de dolari, în al doilea trimestru al acestui an, datele semnalând un sezon de profituri excepţionale pentru sectorul de producţie de carburanţi, scrie Bloomberg, potrivit Economedia.

Marjele de rafinare tot mai mari au adăugat până la 4,6 miliarde de dolari în timpul celui de-al doilea trimestru, în timp ce valoarea derivatelor nedecontate a adus până la 900 de milioane de dolari în plus, a declarat astăzi compania cu sediul Texas. Între timp, creşterea preţurilor la petrol şi gaze naturale a sporit rezultatele cu până la 3,3 miliarde de dolari.

Preţurile ridicate la pompă intensifică tendinţele inflaţioniste mai largi şi cresc presiunea asupra liderilor politici pentru a-i proteja pe consumatori prin cadouri, cum ar fi suspendarea taxelor pe combustibil. Luna trecută, preşedintele american Joe Biden a criticat profiturile Exxon, acuzând compania că face "mai mulţi bani decât Dumnezeu" într-o perioadă în care consumatorii suferă.

Profiturile uriaşe ale Exxon "sunt în mare parte rezultatul subinvestiţiilor făcute de mulţi din industria energetică în ultimii ani", a declarat prin e-mail purtătorul de cuvânt al companiei, Casey Norton. Compania a investit în noi surse de aprovizionare în timpul pandemiei, în ciuda faptului că a suferit pierderi de 22 de miliarde de dolari în 2020, a precizat el.

Exxon are cea mai mare amprentă de rafinare dintre marile companii petroliere, într-o perioadă de creştere a marjelor în întreaga lume, din cauza cererii ridicate de benzină şi motorină şi a lipsei de instalaţii pentru a le produce. Lumea a pierdut aproximativ 3 milioane de barili din capacitatea zilnică de rafinare atunci când pandemia Covid-19 a redus consumul, iar aprovizionarea cu combustibil a fost şi mai mult tensionată de controalele la export ale Chinei şi de sancţiunile impuse Rusiei.

Preţurile ridicate ale produselor şi marjele de rafinare "vor rămâne ridicate pentru o perioadă de timp" şi cel puţin până în prima jumătate a anului viitor, scrie într-o notă Alastair Syme, analist la Citigroup Inc.

Exxon a investit aproape 120 de miliarde de dolari în proiecte de capital între 2017 şi 2021, mai mult decât dublu faţă de ceea ce a câştigat, a spus Norton. "Am făcut acest lucru pentru a răspunde cerinţelor energetice ale societăţii şi, de fapt, investim mai mult decât orice altă companie americană pentru a creşte producţia de petrol şi gaze naturale", potrivit lui.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bine ați venit în capitalismul neoliberal, adică prostimea cu sărăcia, corporațiile cu mega profit iar politicienii vânduți corporațiilor trăiesc în lux,asta o numesc ei sistem democratic hahaha,va dați seama ca mai sunt și milioane de cretini care cred aceste baliverne,oricum tot sistemul capitalist neoliberal se bazează pe manipularea prostimii.

    articolul e excelent si semnalizeaza importanta detinerii de actiuni la companiile energetice... desigur! :) cumparate la timpul potrivit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb