ÎN TIMP CE DEFICITUL BUGETULUI DE PENSII A ATINS UN NIVEL RECORD, DE 1,5 MILIARDE DE LEI, Guvernul creşte punctul de pensie şi pensia minimă

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2009

În plină criză, dar conform cu legea, de la 1 octombrie 2009, punctul de pensie va creşte cu 2%, iar pensia minimă de la 300 de lei, la 350 de lei

La jumătatea anului, bugetul de pensii înregistra un deficit de 1,5 miliarde de lei, depăşind cu 177 de milioane de lei estimarea pentru întreg anul curent

Guvernul Boc a anunţat, ieri, că îşi res­pectă angajamentul privind creşterea punctului de pensie cu 2% şi a pensiei minime de la 300 de lei, la 350 de lei.

Astfel, la o pensie medie de 654 de lei, un pesionar va primi mai mult cu 13,08 lei, în timp ce un beneficiar al pensiei minime va primi 50 de lei în plus.

Cele două majorări vor intra în vigoare de la 1 octombrie 2009 chiar şi în condiţiile în care bugetul de pensii a înregistrat, la sfârşitul lunii iunie, un deficit de circa 1,5 miliarde de lei.

De altfel, deficitul bugetului de pensii a fost, la jumătatea anului, cu 177 de milioane de lei peste nivelul estimat pentru tot anul curent!

Cu toate acestea, prin creşterea punctului de pensie cu 2% şi a pensiei sociale de la 300 de lei, la 350 de lei, Guvernul se angajează la o cheltuială suplimentară, lunară, de circa 100 de milioane de lei (circa 24 de milioane de euro).

În aceste condiţii se ridică întrebarea dacă aceste majorări, legale, sunt sustenabile sau "sinucigaşe" pomeni electorale, înainte de alegerile prezidenţiale.

Singura variantă pentru a efectua aceste majorări pare a fi utilizarea de fonduri din cea de-a doua tranşă a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

La cererea Guvernului nostru, ieri, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a subliniat că va propune Fondului ca o parte din cea de-a doua tranşă să ajungă la bugetul de stat.

Contactat de noi, Valentin Mocanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii ne-a precizat că Guvernul a luat hotărârea de a efectua majorările, în deplin acord cu FMI.

Cu toate că, în ultima vreme, din cauza crizei, s-a vehiculat o posibilă îngheţare a pensiilor, Valentin Mocanu a precizat că "în textul final al FMI nu se pune această problemă".

De altfel, preşedintele Senatului, liderul PSD, Mircea Geoană a recunoscut, ieri, că din acordul iniţial cu FMI, fusese eliminată majorarea punctului de pensie cu 2%.

Întrebată dacă există resurse financiare pentru cheltuielile suplimentare de la 1 octombrie, Doina Pârcălabu, şefa Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS), a replicat: "Dacă Guvernul şi-a luat acest angajament, înseamnă că ştie ce face". Şefa CNPAS ne-a precizat că, până în prezent, când la bugetul de pensii nu au fost resurse suficiente, situaţia s-a rezolvat prin transfer de fonduri de la bugetul de stat.

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), atrage atenţia că, în plină criză, cheltuielile sociale au crescut, deja, cu 22%.

În opinia sa, o nouă majorare este nesustenabilă (cu toate că există o lege în acest sens), iar ea s-ar justifică doar prin prisma alegerilor prezidenţiale.

Pârvan susţine că "dacă vom utiliza fonduri de la FMI, vom asista la o situaţie unică", în sensul rău, pentru că banii de la Fond trebuie utilizaţi în economie, pentru obţinerea de venituri, nu pentru creşterea cheltuielilor bugetare.

"Aceste cheltuieli suplimentare se puteau îngheţa, dar ce ne facem cu alegerile?", conchide reprezentantul AOAR.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. domnilor! va legati de pensionarifara sa vedeti lucrurile mai larg.austria la 8,3 milioane locuitori are 2 milioane locuitori,majoritatea cu pensii de 1000 euro si nu sa mai vaita. faceti o analiza comparativa a productiei agricole din anul 1989 ca capete de animale,productie carne,lapte,griu,porumb si aceiasi productie medie in perioada 2005-2008.toate acestea comparatiile cu importurile de alimente.veti vedea ca pensionarii v-au hranit,au si exportat,nu ca acuma cu somerii si asistati tineri care taie frunza la ciini. succes!

    1. in loc de 2 milioane locuitori se citeste 2 milioane pensionar( sursa: "die presse")

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb