ÎN TIMP CE GREFIERII PROTESTAU, Deputaţii au amânat aprobarea eliminării pensiilor speciale

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 19 decembrie 2019

Deputaţii au amânat aprobarea eliminării pensiilor speciale

Eliminarea pensiilor speciale nu a fost dezbătută şi aprobată în şedinţa de plen, de ieri, a Camerei Deputaţilor. Deşi proiectul de lege s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei, care este for decizional, acesta nu a putut fi supus aprobării plenului, deoarece raportul Comisiei de Muncă nu a fost ataşat documentului respectiv aşa cum este prevăzut în procedura legislativă. În consecinţă, votarea acestei legi a fost eliminată de pe ordinea de zi şi este posibil ca procedura să fie finalizată abia la începutul primei sesiuni parlamentare de anul viitor, programată în luna februarie.

În lipsa unui vot final în plen, aceste pensii vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020 pentru noi beneficiari. Oricum, chiar dacă la un moment dat vor fi eliminate pensiile speciale, cei care în prezent încasează aceste indemnizaţii speciale le vor primi în continuare, deoarece legea nu se aplică retroactiv.

Amintim că, în urmă cu două zile, deputaţii din Comisia de Muncă au votat în unanimitate ca parlamentarii, aleşii locali, magistraţii şi aviatorii să primească doar o pensie bazată pe principiul contributivităţii.

Parlamentarii au anulat, prin votul din comisia specială a Camerei Deputaţilor, şi indemnizaţiile de merit pentru artişti şi sportivi. De asemenea, vor rămâne fără pensii speciale cei care fac parte din personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. În schimb, rămân în vigoare pensiile speciale ale militarilor, ale poliţiştilor şi ale celor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În timpul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, peste 6000 de grefieri au protestat în faţa instanţelor şi parchetelor din ţară împotriva proiectului respectiv de lege. Peste o sută de grefieri au fost în faţa Palatului Parlamentului cu pancarte pe care scria că pensia de serviciu pe care o primesc nu are titlu de indemnizaţie specială şi, în consecinţă, nu ar trebui eliminată.

Grefierii susţin că, deşi Ministerul Justiţiei, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, şi-a exprimat o poziţie de menţinere a pensiilor de serviciu pentru grefieri şi amânarea discutării iniţiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor "speciale" a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul de ieri al Camerei Deputaţilor.

După şedinţa de plen. preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat că nu susţine proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale.

Liderul Pro România a scris pe pagina oficială de Facebook: "Speriaţi de presiunea populistă din partea USR, cei de la PNL şi PSD nu au măsurat deloc - au tăiat ca în 2010 şi o să fie necesar să repare de 7 ori. Soluţia propusă este populistă, neprofesionis-tă, neserioasă, nedreaptă, inaplicabilă şi neconstituţională. (...) PNL şi PSD au vrut doar imagine publică (sau, mai bine zis, să nu piardă imagine publică dacă se opun) - însă aici este vorba de viaţa oamenilor şi de drepturi fundamentale - nu au avut grijă să procedeze atent şi corect. Au făcut o mare nedreptate unor oameni şi categorii profesionale - aviatorii şi personalul navigant (care au o uriaşă responsabilitate şi condiţii speciale de muncă)".

Potrivit fostului premier, cei care susţin respectivul proiect de lege trans-mit un mesaj negativ unor categorii profesionale şi instituţii importante "de la care se aşteaptă şi se cere să aplice legea: magistraţi, grefieri şi controlori ai Curţii de Conturi".

El mai critică faptul că nu a fost rezolvată "problema echităţii sociale" şi că nu există un "argument financiar" pentru o astfel de iniţiativă.

Victor Ponta a precizat: "Au desfiinţat pensii mari şi mici - şi au păstrat în vigoare pensii mari şi mici. Este nedrept să spui că unii oameni merită pensia mare specială şi alţii nu o merită nici pe cea mică dacă este specială. (...) Nu s-a rezolvat nimic din problema bugetară - din 160.000 de beneficiari de pensii militare şi de serviciu au desfiinţat 5.000 (restul continuă tot fără criteriul contributivităţii). Din 9 miliarde lei impact bugetar se reduce cheltuiala publică imediată cu maxim 7%. Deci argumentul financiar nu există".

Liderul Pro România consideră că, în cazul în care legea va fi votată de plenul Camerei Deputaţilor, PSD şi PNL "se bazează" pe faptul că CSM va contesta legea la CCR şi va câştiga, în baza deciziilor şi practicii deja exis-tente a Curţii, însă acest lucru va arăta că Parlamentul "este făcut din oameni neprofesionişti şi populişti care adoptă legi neconstituţionale - iar oamenii vor acuza că au fost păcăliţi că se desfiinţează pensiile speciale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. GOLANIE P.s.d.

    Golănie românească ! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb