• În ciuda creşterii cheltuielilor cu medicamentele, nu s-a mărit speranţa de viaţă şi nici numărul bolnavilor nu este mai mic, potrivit preşedintelui CNAS
În ultima perioadă, majoritatea banilor din sănătate sunt cheltuiţi pentru consumul de medicamente, potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă. Astfel, în ultimii patru ani, cheltuielile cu medicamentele s-au dublat, ajungând de la 576 milioane de euro, în 2005, la peste 939 milioane de euro, în 2009. Acest lucru se datorează faptului că prescripţiile medicale vizează produsele originale, care sunt cele mai scumpe, ponderea lor în consumul total ridicându-se până la 75%. Deşi numărul internărilor, consultaţiilor şi analizelor medicale a crescut în ultimii ani, nu a crescut proprţional şi numărul pacienţilor, nu a crescut numărul bolnavilor cronic, nu s-a ameliorat supravieţuirea pacienţilor cu boli cronice, nu au scăzut complicaţiile apărute, iar numărul zilelor de tratament a rămas acelaşi, a specificat domnul Duţă, subliniind:"Nu avem argumente de mai eficient, dar avem dovezi de mai scump".
Noile reglementări în domeniu sunt necesare, în opinia domniei sale, întrucât, printre altele, costurile medicamentelor sunt prea dinamice, libertatea de promovare din sistem este excesivă, sunt introduse terapii noi fără un mecanism de control al efectului specific etc.
În acest sens, măsurile luate vizează, în primul rând, introducerea reglementărilor referitoare la criteriile de cost-eficienţă la intrarea unui medicament pe lista de compensate, monitorizarea prescrierii la nivelul medicilor şi beneficiarilor, conştientizarea pacienţilor asupra drepturilor şi obligaţiilor în ceea ce priveşte propriul tratament, introducerea unui nou mod de calcul al preţului de referinţă, precum şi monitorizarea atingerii ţintelor de eficienţă asumate şi împărţirea riscurilor cu industria farmaceutică.