ÎN ULTIMII TREI ANI Creştere de aproape 270% pentru acţiunile Turbomecanica

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2020

Creştere de aproape 270% pentru acţiunile Turbomecanica

Alin Brendea, Prime Transaction: "Contextul favorabil din ultimii ani, din industria de apărare, a influenţat într-un mod pozitiv şi rezultatele financiare ale Turbomecanica"

Adrian Simionescu, Vienna Investment Trust: "Înainte ca preţul acţiunii să înceapă să crească, titlurile Turbomecanica erau puternic subevaluate"

"Perspectivele de apreciere ale preţului acţiunii sunt în continuare bune, astfel încât ne aşteptăm la rezultate pozitive şi în 2020", este de părere Adrian Simionescu

Acţiunile producătorului de componente pentru aeronave Turbomecanica (TBM) au marcat o evoluţie spectaculoasă în ultimii trei ani. Între 30 decembrie 2016 şi 30 decembrie 2019, preţul acţiunii TBM a urcat de la 0,0968 lei la 0,355 lei, echivalentul unui avans de 266,7%, cu mult peste cel al indicilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), BET Plus având, în perioada menţionată, o apreciere de 41,56%.

Mai mult decât atât, cu tot cu dividende, randamentul total al titlului companiei aeronautice este de 343,9%, printre cele mai mari livrate de emitenţii listaţi la BVB, în intervalul avut în vedere.

Alin Brendea, director general adjunct în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction ne-a transmis: "Contextul favorabil din ultimii ani, din industria de apărare, a influenţat într-un mod pozitiv şi rezultatele financiare ale Turbomecanica. În perioada 2015-2018 veniturile au crescut cu 62%, în timp ce profitul companiei a urcat cu 645%. Dacă adăugăm faptul că în ultimii trei ani societatea a acordat şi dividende semnificative (de exemplu dividendul din 2018 a avut un randament de circa 11%), găsim suficiente explicaţii pentru evoluţia foarte bună a titlurilor TBM, în această perioada".

Adrian Simionescu, director general al societăţii Vienna Investment Trust ne-a declarat: "În primul rând trebuie menţionat că, înainte ca preţul acţiunii să înceapă să crească, iniţial timid şi ulterior mai agresiv, titlurile Turbomecanica erau puternic subevaluate.

Era o situaţie apărută ca urmare a conjuncturii, a atitudinii investitorilor faţă de piaţa de capital în general şi cu atât mai mult faţă de acţiunile care nu dădeau şi nu aveau o perspectivă clară de a acorda dividende".

Directorul de la Vienna Inves-tment Trust a adăugat că ulterior, probabil după ce investitorii şi-au construit portofolii ce includeau toţi emitenţii importanţi pentru care vedeau perspective bune, au început să caute şi alte alternative de investiţii, printre care şi Turbomecanica.

"Dar momentul în care preţul acţiunii TBM a început să se aprecieze mai agresiv a fost cel al demarării unor negocieri între Ministerul Apărării Naţionale şi partenerii străini, pentru achiziţia de echipamente militare şi fabricarea unor componente ale acestora în ţara noastră, prin intermediul industriei naţionale de apărare", a spus Adrian Simionescu, care a adăugat: "Este motivul care a dus la aprecierea preţurilor acţiunilor şi a altor companii din industria aeronautică, cum sunt IAR Braşov sau Aerostar. De asemenea, compania a venit şi cu rezultate financiare bune".

După 2016, Turbomecanica a raportat o creştere susţinută a veniturilor şi a profitului, în timp ce începând din 2017, după o pauză de zece ani, compania a început să acorde dividende acţionarilor, randamentele fiind printre cele mai mari de la Bursa de Valori Bucureşti.

Legat de factorii ce au potenţialul de a influenţa evoluţia acţiunii TBM pentru următoarele şase - douăsprezece luni, Adrian Simionescu ne-a transmis: "Compania are contracte avantajoase, iar comenzile au cres-cut în ultima perioadă. Rezultatele pozitive ale companiei sunt doar parţiale, deoarece numai o parte din contracte au început să fie implementate, iar în perioada următoare vor fi demarate contracte mai consis-tente. În aceste condiţii, perspectivele de apreciere ale preţului acţiunii sunt în continuare bune, astfel încât ne aşteptăm la rezultate pozitive şi în 2020".

La rândul său, Alin Brendea a enumerat rezultatele financiare ale companiei, politica sa de dividend şi menţinerea climatului favorabil investiţiilor în sectorul apărării drept elementele cu impact asupra cotaţiei titlului pe termen mediu.

"Un factor tehnic ar putea să îl constituie creşterea lichidităţii bursiere, fapt ce ar creşte interesul pentru acţiunile TBM", a conchis directorul de la Prime Transaction.

Contractele din domeniul apărării, par a fi şi în viitor principalele surse de dezvoltare a activităţii companiei dacă luăm în considerare că, la sfârşitul anului trecut, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) a aprobat demararea procedurilor pentru achiziţionarea şi construirea elicopterelor de transport. Decizia CSAT a fost luată în contextul în care, conform angajamentului asumat la summit-ul NATO din 2014, ţara noastră trebuie să aloce anual 2% din PIB pentru apărare, iar din acesta 20% sunt destinaţi înzestrării armatei. Acest lucru a fost pus în practică începând cu 2017, an în care acţiunile Turbomecanica au cunos-cut o apreciere considerabilă.

Compania este unicul producător şi reparator de motoare cu turbină de gaz pentru aeronave şi ansamble mecanice de elicopter din ţara noastră, principalii clienti fiind MApN şi producătorul de elicoptere PUMA, IAR Braşov, cu care a colaborat în cadrul mai multor programe de aviaţie, se arată în raportul pentru anul trecut al companiei.

În condiţiile prezente, în care în situaţia politică internaţională actuală se menţin conjuncturi conflictuale, piaţa internă continuă să constituie, pentru anul 2020, o oportunitate de consolidare a cifrei de afaceri a companiei, prin continuarea programelor de înzestrare ale MapN. Cel mai mare acţionar al societăţii este Radu Viehmann, directorul general al emitentului, ce la data de 30 iunie 2019 avea 25,92% din capitalul companiei, în timp ce Dana Maria Ciorapciu deţinea 15,16% din Turbomecanica.

Valoarea de piaţă a emitentului este de circa 131,89 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. e clar. cade

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb