ÎN ULTIMUL AN EY: "Volumul investiţiilor străine directe în Europa a scăzut cu 4%"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 6 iunie 2019

EY: "Volumul investiţiilor străine directe în Europa a scăzut cu 4%"

Bogdan Ion, EY: "Europa Centrală şi de Est s-a transformat în atelierul de lucru al întregului continent, prin externalizarea masivă a serviciilor în această zonă"

Numărul proiectelor de investiţii străine directe (ISD) în Europa a scăzut cu 4% (la 6.356 de proiecte) în ultimul an, potrivit studiului EY European Attractiveness Survey.

În pofida acestui declin, primul din ultimii şase ani, investiţiile rămân la al doilea cel mai ridicat nivel de la prima ediţie a studiului EY, din anul 2000.

Cu toate acestea, atitudinea investitorilor este pesimistă, doar 37% dintre companiile incluse în studiu aşteptându-se la o îmbunătăţire a atractivităţii Europei în următorii trei ani, în scădere de la 50% anul trecut.

Studiul citat mai notează: "Sectorul tehnologic contrazice, însă, această tendinţă descendentă, numărul proiectelor ISD în acest domeniu atingând un nivel record de 1.227 de proiecte în 2018 (o majorare de 4% faţă de anul anterior). Creşterea s-a datorat în principal companiilor americane, care au cumulat 37% din proiectele ISD digitale din Europa".

Potrivit EY, investiţiile străine directe s-au remarcat şi în sectoarele indus-triale tradiţionale ale Europei: numărul total al proiectelor ISD din transport, utilaje şi din cea chimică a crescut cu 4%, la 1.729 de proiecte, anul trecut.

Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România şi Moldova şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale, a declarat: "Deşi Europa rămâne cea mai atractivă regiune pentru investiţiile străine, anul 2018 a fost unul critic pentru viitorul Europei. Din punct de vedere geopolitic, naţionalismul şi izolaţionismul, culminate cu Brexit, au afectat încrederea în investiţii. În ceea ce priveşte schimbările tehnologice, am observat cum Europa Centrală şi de Est s-a transformat în atelierul de lucru al întregului continent, prin externalizarea masivă a serviciilor în această zonă. Totodată, aşa cum arată rezultatele studiului, digitalizarea accelerată determină atât guvernele, cât şi companiile să facă schimbări importante, pornind de la educaţie şi continuând cu antreprenoriatul, pieţele de capital şi infrastructura".

Studiu: "Regatul Unit şi Germania au atras cu 13% mai puţine investiţii faţă de anul anterior"

Cele mai mari două economii ale Europei, Regatul Unit şi Germania, care cumulează aproximativ o treime din investiţiile străine directe din Europa, au atras cu 13% mai puţine inves-tiţii faţă de anul anterior (1.054, res-pectiv 973 de proiecte ISD), mai arată autorii studiului.

Conform acestora, rezultatul negativ al Regatului Unit - o scădere de 35% a numărului proiectelor din sectorul de producţie - a fost generat de migrarea din Regatul Unit a investiţiilor în capacităţi de deservire a pieţei unice. În plus, numărul sediilor centrale nou deschise, care creează valoare adăugată mare şi locuri de muncă bine remunerate, s-a înjumătăţit de la 98 în 2017, la 48 anul trecut.

EY mai precizează că şi în Germania, sectoarele în mod tradiţional puternice au fost afectate, sectorul auto înregistrând o scădere de 7% a producţiei, în principal pe fondul intensificării îngrijorărilor legate de un Brexit fără acord, de tarifele impuse de SUA şi de o scădere a cererii de pe piaţa chineză.

"În Franţa, care a marcat o creştere spectaculoasă de 31% a numărului de proiecte de investiţii străine directe în 2017, numărul acestora s-a majorat cu doar 1% în 2018. Însă, pentru prima dată, în Franţa s-au derulat, anul trecut, mai multe proiecte ISD în sectoarele de cercetare-dezvoltare şi producţie (144 respectiv 339) decât în oricare altă ţară europeană. În rândul principalelor zece cele mai atractive destinaţii europene pentru ISD, au înregistrat creşteri notabile ale numărului de proiecte de investiţii: Spania (32%), Belgia (29%), Polonia (38%), Turcia (14%) şi Irlanda (52%). Italia a atras o creştere de 63% a numărului de proiecte de investiţii străine directe faţă de anul anterior şi a avut cea mai rapidă ascensiune în rândul primelor 20 de ţări din clasament", se mai arată în studiu.

EY arată că scăderi semnificative, de peste 10%, ale numărului de proiecte ISD s-au înregistrat în Ţările de Jos (-32%), care îşi menţin totuşi poziţia în top zece destinaţii pentru investiţii, Suedia (-32%) şi Republica Cehă (-51%), iar România se menţine pe locul 13, cu 109 proiecte de investiţii străine directe atrase anul trecut şi o scădere de 13% faţă de 2017.

Studiul EY: "SUA rămâne şi în 2018 cel mai mare investitor individual în Europa"

Numărul proiectelor de investiţii străine directe din Statele Unite au crescut cu doar 3% anul trecut, faţă de o medie de 8% din ultimii patru ani, mai arată compania de consultanţă.

Potrivit EY, încetinirea s-a datorat, în mare parte, reformei fiscale americane, introdusă în decembrie 2017, şi repatrierii activelor şi locurilor de muncă de către companiile multinaţionale americane. Cu toate acestea, SUA rămâne şi în 2018 cel mai mare inves-titor individual în Europa, cu 22% dintre proiectele de investiţii de pe această piaţă, se arată în studiul menţionat.

Investiţiile intra-europene continuă să reprezinte principalul motor al investiţiilor străine directe de pe această piaţă, în pofida unei uşoare scăderi anuale de 2%, dar numărul investiţiilor în Europa din afara continentului a scăzut cu 8%, mai spun reprezentanţii companiei de consultanţă.

Studiul EY mai notează: "Sectorul tehnologic european este în plină expansiune, cu un număr de proiecte ISD noi care a atins un nivel record, de 1.227 în 2018, şi o majorare de 4% faţă de anul anterior. Per total, numărul proiectelor de investiţii directe străine în sectorul digital a crescut de peste două ori, de la 510 la 1.227 în ultimii cinci ani. Conform rezultatelor studiului, principalul sector care va alimenta dezvoltarea Europei este cel digital, urmat de cel al tehnologiilor curate sau cleantech şi de energie şi utilităţi.

Londra este plasată de către investitori pe locul al patrulea, la nivel global, ca viitor hub tehnologic, după San Francisco/regiunea Silicon Valley, Shanghai şi Beijing. Berlinul se clasează pe locul al şaptelea la nivel global şi al doilea în Europa, în timp ce Paris ocupă locul al 12-lea în lume şi al treilea în Europa".

Specialiştii companiei de consultanţă mai spun că în Europa se află mai mult de o treime dintre oraşele lumii unde există cea mai mare probabilitate de a apărea următorul gigant tehnologic. Investitorii indică Londra, Berlin, Paris, Stockholm şi Amsterdam drept cele mai atractive cinci centre tehnologice din Europa.

Investitorii sunt, încă, atraşi de Europa, 56% dintre companiile incluse în studiu menţionând Europa Occidentală drept una dintre principalele lor destinaţii globale pentru operaţiunile lor, remarcându-se astfel o creştere minoră faţă de 53% din ediţia trecută a studiului. Există, însă, o discrepanţă în ceea ce priveşte planurile concrete, doar 27% dintre companiile intervievate planificând să-şi stabilească sau să-şi extindă operaţiunile în Europa în 2019, o scădere semnificativă faţă de 35% anul trecut.

Studiul indică o diminuare a optimismului investitorilor, doar 37% dintre companiile incluse în studiu aşteptându-se la o îmbunătăţire a atractivităţii Europei în următorii trei ani, faţă de 50% anul trecut. Această reducere este, în principal, provocată de diminuarea planurilor de ISD în producţie şi în lanţurile de aprovizionare.

Studiul EY atrage atenţia asupra faptului că riscurile geopolitice diminuează planurile de investiţii străine directe ale investitorilor - Brexitul este unul dintre principalele trei riscuri care afectează atractivitatea Europei în următorii trei ani, după cum au declarat 38% dintre respondenţi. Instabilitatea politică din Uniunea Europeană şi intensificarea tendinţelor populiste şi protecţioniste se plasează pe locul al doilea şi al treilea printre preocupările investitorilor.

Datele studiului arată că principala prioritate a UE ar trebui să fie reformarea guvernanţei economice, după cum au declarat 42% dintre companii, pentru a asigura o creştere economică durabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb