ÎN ULTIMUL TRIMESTRU AL ANULUI TRECUT, Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 3,3%

A.L.
Ziarul BURSA #Companii / 29 ianuarie 2016

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 3,3%

Actualizare 13:24 OMV se îndreaptă spre ţările unde este mai ieftin să produci ţiţei, cum ar fi Rusia

Scăderea preţului barilului de petrol Brent, care a ajuns aproape de cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, a împins OMV AG spre o cooperare mai strânsă cu Rusia, în încercarea de a reduce costurile şi a înlocui rezervele, informează Bloomberg.

OMV, care intenţionează să-şi reducă cheltuielile cu 15% anul viitor, trebuie să analizeze posibilitatea reducerilor de personal şi a vânzărilor de active şi să se îndrepte spre ţările unde este mai ieftin să produci ţiţei, a afirmat miercuri, într-un interviu, directorul general Rainer Seele.

Grupul austriac trebuie să se pregătească pentru o perioadă de preţuri scăzute ale ţiţeiului, care ar putea dura cel puţin până în 2019, a explicat Seele. Acesta a venit în iulie 2015 la conducerea celei mai mari companii energetice din Europa Centrală şi de atunci cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 50%. Din 2009 Rainer Seele a fost şeful companiei Wintershall, parte a grupului german BASF, lider mondial în domeniul chimic.

''În general, poziţia mea faţă de costuri este peste media din industria noastră. Trebuie să analizăm toate aspectele legate de costuri pentru a îndeplini cel puţin standardele industriei'', a afirmat directorul general al OMV, potrivit Bloomberg.

Seele, în vârstă de 55 de ani, a fost angajat pentru a revigora o companie ale cărei rate de înlocuire a rezervelor au stagnat, chiar dacă au crescut costurile de explorare şi producţie. Pentru a face asta, el a explorat conexiunile OMV cu petrolul şi gazul rusesc, care datează din 1968, când Austria a fost primul stat din Europa Occidentală care a cumpărat gaze naturale din Uniunea Sovietică.

În septembrie, OMV a acceptat să preia o participaţie de 24,98% în uriaşul zăcământ Achimov deţinut de Gazprom în Siberia, unde gazul este pompat la suprafaţă de la o adâncime de patru kilometri. Încheierea acordului depinde de o decizie în urma căreia Gazprom va primi la schimb active OMV.

De asemenea, grupul austriac a semnat un acord pentru o participaţie de 10% în gazoductul Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică. Sunt planificate noi discuţii privind schimbul de active şi Seele se aşteaptă ca negocierile să dureze până în a doua jumătate a anului.

''Rusia deschide oportunităţi foarte atractive pentru ca OMV să se adapteze la viitor'', a explicat Seele, care nu se aşteaptă ca termenii contractului privind schimbul de active să fie stabiliţi înainte de trimestrul doi. ''Suntem foarte deschişi la extinderea cooperării noastre cu Gazprom'', a declarat şeful OMV.

Costurile de producţie în Rusia sunt aproximativ la o cincime din costurile înregistrate de OMV în Marea Nordului, susţine Seele, care este şi preşedintele Camerei de comerţ germano-ruse. În perioada în care a lucrat la BASF, Seele a schimbat, de asemenea, active pentru o participaţie de 25% în zăcământul Achimov deţinut de Gazprom.

Explorarea unor depozite cum este Achimov este esenţială pentru OMV, care în prezent se bazează pe zăcămintele mature din România pentru majoritatea producţiei sale. Hidrocarburile din zăcământul Achimov ar da OMV rezerve echivalente cu producţia pe cinci ani, a afirmat şeful grupului austriac.

''Asta îmi spune mie că mă aşteaptă o vacă de muls. Arată deosebit de atractiv pentru noi dacă le putem băga în portofoliu'', a precizat Seele.

În mod similar, OMV vede gazoductul Nord Stream 2 ca o componentă cheie a strategiei companiei în sud-estul Europei. ''Avem într-adevăr această poziţie centrală - de a fi un hub comercial către statele din sud-estul Europei. Sunt convins că piaţa va cere gaz suplimentar din Rusia'', a declarat şeful OMV.

Într-un efort de a-şi reduce datoria şi de a elibera numerar pentru noi tranzacţii, OMV a angajat Citigroup să găsească cumpărători pentru participaţia de 49% în subsidiara sa Gas Connect Austria, o tranzacţie evaluată la 500 milioane de euro. ''În această perioadă iubesc banii, de asta avem nevoie'', a concluzionat Rainer Seele.

(A.L.)

-------------------

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom (SNP) a scăzut cu 3,3% în trimestrul al patrulea comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 176.000 barili echivalent petrol pe zi, în timp ce faţă de trimestrul al treilea a urcat cu 1,1%, în urma încheierii lucrărilor programate la mai multe sonde, potrivit raportului publicat astăzi pe site-ul companiei.

În intervalul octombrie - decembrie 2014, producţia de hidrocarburi a OMV Petrtom s-a situat la 182.000 barili echivalent petrol, în timp ce în trimeestrul al treilea al anului trecut cantitatea raportată a fost de 174.000 barili echivalent petrol.

Grupul austriac OMV, care controlează OMV Petrom, a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o producţie de hidrocarburi de 309.000 barili echivalent petrol pe zi, în scădere de la 318.000 în acelaşi interval al anului anterior, dar în urcare faţă de trimestrul al treilea din 2015, când producţia s-a situat la 292.000 de barili echivalent petrol pe zi, potrivit unui raport al OMV.

Creşterea de 6% faţă de trimestrul al treilea a fost determinată de contribuţia exploatărilor pe care grupul OMV le are în Marea Nordului, dar şi de operaţiunile din România, "unde volumele de gaze naturale au fost mai ridicate, după lucrările programate din trimestrul al treilea", scrie grupul austriac, în raport.

Scăderea în continuare a preţului petrolului şi volatilitatea mai puternică de pe pieţe au determinat OMV să revizuiască estimările privind cotaţiile. Astfel, grupul ia în calcul pentru anul în curs un preţ de 40 de dolari pe baril de ţiţei Brent şi de 55 de dolari pentru 2017. Preţul la gaze naturale este afectat, de asemenea, de condiţiile dificile de pe piaţa europeană, notează OMV.

Revizuirea aşteptărilor privind preţurile la petrol şi gaze au condus la recunoaşterea în trimestrul al patrulea a unor reevaluări în scădere cu aproximativ 1,5 miliarde euro a unor active ale operaţiunilor de explorare şi produţie. Din acest total, o sumă de aproximativ 400 milioane euro este atribuibilă activelor aflate în producţie ale OMV Petrom.

Grupul OMV controlează OMV Petrom, companie la care deţine o participaţie de 51%. Statul român, prin Ministerul Energiei, are o deţinere de 20,63%, iar Fondul Proprietatea (FP) controlează 18,99% din acţiuni, în timp ce restul titlurilor se află în posesia altor acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb