ÎN URMA NEGOCIERILOR CU FMI, Pensiile vor fi majorate în raport cu inflaţia din 2011

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 decembrie 2009

Punctul de pensie va fi calculat la 40% din salariu mediu brut

Ministerul Muncii propune ca pensiile să fie majorate în raport cu inflaţia de la 1 ianuarie 2011 şi ca punctul de pensie să fie calculat la 40% din salariul mediu brut, potrivit unui document semnat de secretarul de stat Mihai Şeitan, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), informează NewsIn.

Punctul de pensie reprezintă, în prezent, 43,2% din salariul mediu brut estimat pentru 2009, de 1.693 lei, şi este în valoare de 732,8 lei.

În documentul citat se precizează: "Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011, la punctajul mediu anual determinat, se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 40% din salariul mediu brut rea-lizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată. Indicele de corecţie menţionat se aplică o singură dată, la înscierea iniţială în pensie".

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mihai Şeitan, precizează că "atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu brut prognozat nu este sustenabilă".

Ministerul Muncii a hotărât, totodată, să propună indexarea pensiilor în raport cu inflaţia, în urma recomandărilor făcute de reprezentanţii Băncii Mondiale şi de cei ai FMI.

Indexarea pensiilor existente (deja acordate) ar trebui separată de evoluţia punctului de pensie, urmând a fi realizată procentual în raport cu inflaţia, potrivit recomandărilor instituţiile financiare.

Mihai Şeitan mai precizează că "atât Banca Mondială cât şi FMI, în urma negocierilor, au formulat recomandări potrivit cărora valoarea punctului de pensie utilizată la calculul prestaţiilor ar trebui în continuare să fie majorată în raport cu salariile şi ar trebui utilizată numai la calculul pensiei în momentul calculării primei pensii".

Proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice rezultat în urma negocierilor cu FMI şi Banca Mondială prevede că valoarea punctului de pensie se stabileşte anual, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se determină prin majorarea ultimei valori a punctui de pensie din anul precedent cu rata inflaţiei la care se adaugă jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut, prognozate pentru anul următor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. BUNA ZIUA! TOT BOGATUL VREA MAI MULT DAR UN CALCUL SIMPLU SI SE REZOLVA TOTUL DACA ESTE CURAJ POLITIC, VOINTA SI INTELEPCIUNE ADICA ---IMPOZITAREA SUMELOR DIN PENSIILE CE DEPASESC 4000 (PATRU MII LEI) CU 80%, IAR IN VIITOR TOT ASA SI PENTRU CEI CE VOR FI PENSIONATI. --SE TOT DISCUTA DE PENSIILE ANTICIPATE O NIMICA TOT CINE SUNT CEI CE SOLICITA PENSIE ANTICIPATA ? IAR VALOAREA ACESTOR [ENSII ESTE DE MAXUM 1000 PENALIZATE CU 450 LEI RAMANE 550 VAI SI AMAR VA BUCURATI LA ACESTIA DAR NU VA INTERESATI CA SUNT PUTINI CU PENSII MICI -- CE POLITICIENI ??

    Cu stima pentru gazetari --- GEO 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb