ÎN ZIUA ANUNŢULUI PRELUĂRII CREDITULUI BCR DE CĂTRE UN FOND Soţia şefului "Broker" Cluj a cumpărat acţiuni "Cemacon"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie 2014

SSIF Broker: Informaţile privind restructurarea creditului "Cemacon" erau publice de aproape doi ani

"Considerăm că este exclusă orice suspiciune de încălcare a legislaţiei în vigoare", ne-au declarat reprezentanţii SSIF Broker

Update 13:05 Acţiunile Cemacon scad cu 5%

Titlurile Cemacon scad, în jurul orei 13, cu 5,01% pe BVB, până la nivelul de 0,0701 lei per acţiune.

La această valoare, capitalizarea societăţii este de aproape 19,34 milioane lei (19.399.989,47 lei).

---

Unele voci din piaţă consideră că soţia directorului general al SSIF "Broker", Grigore Chiş, ar fi fost în posesia unor informaţii privilegiate, atunci când a achiziţionat 464.500 de acţiuni "Cemacon" (CEON), în şedinţa din 7 februarie, la finalul căreia societatea a informat că, pe 5 februarie, fusese notificată de către BCR asupra faptului că o sumă de 12 milioane de euro din creditul societăţii la instituţia bancară a fost cesionată către Business Capital for Romania Opportunity Fund.

SSIF Broker deţine, împreună cu fondul "KJK Fund II" şi "Consultanţă Andrei&Andrei", 76,92% din acţiunile producătorului de cărămizi.

Reprezentanţii casei de brokeraj amintesc că informaţii despre restructurarea datoriilor "Cemacon" au fost făcute publice, începând cu doi ani în urmă, şi spun că Luana Maria Chiş (n.r. soţia lui Grigore Chiş) a efectuat operaţiuni de achiziţie de acţiuni "Cemacon" cu respectarea prevederilor legale şi având aceleaşi informaţii ca şi orice persoană din România, informaţii publice încă din anul 2012.

Oficialii SSIF "Broker" ne-au transmis: "Ni s-a părut important să facem un rezumat al tuturor raportărilor Cemacon, pe tema acordului de cesiune a creanţei, pe care le prezentăm şi ataşăm în ordine cronologică, ele reflectând că «secretul» acestei tranzacţii a fost dezvăluit, de fapt, în 14.04.2012, când acţionarii Cemacon au aprobat angajarea unui consultant pentru restructurarea creditului şi intrarea BCR în acţionariat, cu o cotă de maxim 20%. Toate comunicatele ulterioare au informat acţionarii asupra stadiilor acestui proiect, astfel încât «informaţia privilegiată» la care faci referire este, de fapt, o informaţie publică, cu o vechime de aproape 2 ani.

1. 12.04.2012 - Raport curent BVB şi CNVM - convocare AGEA - pe ordinea de zi - ratificarea deciziei CA referitoare la angajarea unui consultant pentru restructurarea creditului BCR de 32 milioane euro şi intrarea BCR în acţionariat cu o cotă de maximum 20%;

2. 30.04.2012 - Raport curent hotărâri AGEA - ratificare decizie CA referitoare la angajarea unui consultant pentru negocierea restructurării creditului BCR;

3. 05.03.2013 - Raport curent - întărire acţionariat cu fondul KJK - face referire la faptul că prin intrarea în acţionariat a KJK sunt premise pentru finalizarea cu succes a precesului de restructurare a creditelor bancare;

4. 10.10.2013 - raport curent deţineri peste 50% - declaraţie concertată KJK, SSIF Broker şi alţii;

5. 05.11.2013 - raport curent acord de principiu restructurare credite Cemacon;

6. 30.12.2013 - anunţ ofertă publică derulată de acţionarii concertaţi (KJK, SSIF Broker, Casa de Insolvenţă Transilvania, Consultanţă Andrei şi afiliaţii);

7. 28.01.2014 - Raportare tranzacţii insider - cumpărările din cadrul ofertei publice (data cumpărării 27.01.2014);

8. 03.02.2014 - notificare deţinere peste 75% acţionari concertaţi;

9. 04.02.2014 - notificare rezultate ofertă publică;

10. 07.02.2014 - tranzacţie cumpărare Chiş Luana Maria;

11. 07.02.2014 - notificare Cemacon - cesiune creanţă BCR - anunţată ca şi intenţie încă de la propunerea de ordine de zi a AGEA din data de 12.04.2012 şi aprobată intenţia de AGEA din 30.04.2012".

Astfel, SSIF Broker adaugă: "Ca şi cronologie a evenimentelor, după raportul curent din 5.11.2013, care anunţa acordul de principiu privind restructurarea creditului Cemacon, începând cu 30.12.2013, s-a derulat oferta publică, de către acţionarii concertaţi. Deşi, după anunţul restructurării creditului din luna noiembrie, acţiunea a crescut semnificativ, nu au fost făcute achiziţii de către persoane afiliate grupului de acţionari concertaţi, în perspectiva derulării ofertei publice de preluare.

Astfel, având în vedere prevederile art. 56, al. 5 din Regulamentul 1/2006 (vezi insert) de la data când ofertantul depune la ASF documentaţia necesară pentru ofertă şi până la data când ASF (CNVM) emite avizul de derulare a ofertei, intermediarul, ofertanţii şi persoanele afiliate nu mai au voie să efectueze tranzacţii cu acţiunile emitentului vizat de ofertă.

În acest interval, al ofertei de preluare, conform articolului invocat mai sus, nicio persoană din Grupul acţionarilor concertaţi nu a putut cumpăra acţiuni, astfel încât, în momentul finalizării ofertei, în mod legal, Chiş Luana Maria a achiziţionat pachetul de acţiuni la care faci referire. Momentul ales a fost strict determinat de aceste interdicţii prevăzute în regulamentul CNVM, deci considerăm că este exclusă orice suspiciune de încălcare a legislaţiei în vigoare, fiind vorba despre o respectare ad literam a acesteia.

Pentru toate considerentele de mai sus, clienta Chiş Luana Maria a efectuat operaţiuni de achiziţie de acţiuni «Cemacon» cu respectarea prevederilor legale şi având aceleaşi informaţii ca şi orice persoană din România, informaţii publice încă din anul 2012".

Luana Maria Chiş a mai raportat că a cumpărat 250.000 de acţini CEON, pe 12 februarie, la preţul de 0,0761 lei/unitate şi 35.500 de acţiuni, la 0,0729 lei/unitate.

Acţiunile CEON s-au apreciat cu 40%, după 5 noiembrie 2013, ajungând, ieri, la 0,07 lei/unitate.

Prin raportul din 5 noiembrie 2013, "Cemacon" a anunţat că BCR va transfera o parte din datoria Cemacon către un nou investitor, terţă parte, ce intenţionează să o convertească într-un număr de acţiuni, egal cu cel deţinut de cel mai mare acţionar actual, respectiv KJK Fund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).

Interesant va fi de văzut la ce preţ se va face această conversie, mai ales că BCR nu a anunţat la ce preţ a vândut creanţa faţă de "Cemacon".

Afacerile producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) s-au majorat cu 38% anul trecut, de la 34,8 milioane lei la 48 milioane lei, iar pierderile s-au redus de la 17 milioane lei la 5,7 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare, comunicat joi de companie.

Art. 56, alin. (5) din Reg. CNVM nr. 1/2006 : "Intermediarul, ofertantul şi persoanele cu care acţionează în mod concertat nu mai pot efectua operaţiuni privind valorile mobiliare emise de societatea vizată începând cu data transmiterii către CNVM a documentelor prevăzute la alin.(1) şi până la data iniţierii ofertei publice."

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. dracu e aici...bvb nu a informat corect piata asa ca dna luana nu s-a abtinut sa mai ia niste actiuni...am zis pe agf primul, dar cazul asta nu seamana deloc cu cel de la swiss...

    1. pentru Oltchim. Pe 7 martie 2012 s-a aprobat DEBT to EQUITY SWAP la UE , totusi neavand suficient sprijin financiar pentru a apela la BIG 4 si necunoscunand faptul ca Theraflu stie pe cineva in BIG BERCENI nu am asteptat pana sa citeasca domnul Ponta Articolul 1 al deciziei UE , care potrivit domniei sale ar fi din 6 martie :-),deoarce m-am gandit ca articolul 2 v-a fi trecut prin AGA si astfel actiunile vor creste datorita unui capital social mai mare. Insa SURPRIZE,SURPRIZE, abia pe 1 octombrie 2012 mi-am dat seama ca de fapt domnul Ponta este cel care necitind Articolul 2 nu a observat ca transformarea datoriilor in actiuni a fost aprobata. De aceea domnul Chis are dreptate. Anuntul a fost facut cu aproape 2 ani in urma si teoretic vorbind a cumpara actiuni cu o zi inainte de a fi facuta notificarea este la fel de inocent cu a anunta astazi vanzarea diviziei de asigurari care a avut loc ieri seara :-) M-am gandit de ce nu s-a publicat in aceeasi zi, insa m-am gandit ca probabil pe vremuri ffiind inceperea anului scolar,cei responsabili cu presa nu au avut timp sa se preocupe deoarece erau ocupati sa cumpere flori pentru doamnele profesoare:-)

      Introducere:

      Intreaga activitate a SSIF BROKER S.A .se desfasoara conform regulamentelor si legislatiei in vigoare neexistand exceptii de la aceasta 

      practica. Societatea noastra se afla sub monitorizare speciala, derulata de catre ASF/CNVM din luna aprilie 2009 si pana in prezent. 

      Cuprins: 

      Fiind sub directa monitorizare si supraveghere ASF, probabil ca exista reguli clare referitor la angajati-staff, conflicte de interese, front-running si derularea ofertelor publice de cumparare.  

      Daca sotia domnului Chis cumpara actiuni inseamna ca domnul Chis cumpara actiuni ! 

      Avea dreptul domnul Chis sa cumpere actiuni Cemacon ? 

      S-a incalcat vreo procedura interna prin aceaste tranzactii si a existat vreun aviz de la conducere-control intern pentru aceste tranzactii ? 

      Au existat si ordine de cumparare ale altor clienti Broker ? 

      Contrapartea tranzactiilor au fost tot clienti Broker ? 

      Cum a fost preintampinata aparitia unor conflicte de interese prin aceste tranzactii ? 

      Sa manipulat pretul actiunilor prin aceste tranzactii ? 

      ASF chiar monitorizeaza si supravegheaza SSIF Broker ? 

      Concluzii : 

      De fapt intrebari : 

      Cat la suta este contributia ASF in monitorizarea si supravegherea de la Broker ? 

      Oare acestea sa fie unele din cauze pentru care piata de capital din Romania nu se dezvolta si nu creste lichiditatea ? 

      In afara de cei care ridica salariile la ASF mai este cineva care si lucreaza la monitorizare si supraveghere ?

       

    Ha ha ha? Inafara de aceasta tranzactie cind in ultimii 2 ani a mai cumparat dna Chis actiuni ceon? Au fost cumparate actiuni ceon si pentru Ssif Broker in aceeasi zi sau nu? Trageti singuri concluzia asupra calitatii managerului Broker.

    1. La ce pret a vandut BCR creanta de 12.000.000 euro catre Fondul controlat de Florin Pogonaru?

    2. Era posibil sa stie ca tranzactia a fost aprobata si ca astfel se vor imbunatatii indicatorii de lichiditate la Cemacon cu consecinta cresterii pretului actiunii?  

    daca spuneti ca ar fi luat actiuni stiind ca va face profit pe ele, prin cresterea pretului, voi de e nu luati, ca acum e mai mic pretul decat cel la care a luat doamna Luana si castigati mai mult ca ea daca CEON va creste ?

    1. Daca actiunile au fost luate de la clientii SSIF Broker e teapa data de chisea la clienti. ASF se aude?

      aia ce spui tu se cheama tranzactie cross,idiotule!

    cata prostie si cata incompetenta la unii care se cred investitori in piata.Intrebari de genul:"la ce pret se va face conversia?"Scrie acolo ca se va face la maxim 33% din capitalul social dar nu mai mult decat detine KJK.E matematica pura.Se diminuaeaza capitalul pana la 525.000 lei si se majoreaza cu 1.5 milioane de euro adica cu 6.75 milioane.la final daca toata lumea va subscrie ,noul capital va fi de 7.275 mil lei.Creanta BCR se converteste in 33% din acest capital adica 2.4 milioane lei.Cat vor valora aceste actiuni?Aceasta este marea intrebare.

    Unul dintre motivele pentru care BVB e åa reanimare de citiva ani e neincrederea populatiei in brokeri asf etc

    Toate rapoartele curente invocate sunt praf in ochi. Ultimul e important, arata ca a fost semnat un document ce poate avea un impact in pret. Lucru dovedit ulterior. Informatia a devenit certa acum si e insider.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb