ÎNAINTE, CU TUPEU! ASF îşi acceptă neconstituţionalitatea

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2014

ASF îşi acceptă neconstituţionalitatea

Autoritatea nu a dispus încetarea mandatului lui Marian Sârbu, deşi CC a constatat neconstituţionalitatea numirii sale în funcţia de prim-vicepreşedinte

Actualizare 15:40 Prim-vicepreşedintele ASF, Marian Sârbu, a demisionat din funcţie

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de demisia lui Marian Sârbu din funcţia de Prim-vicepreşedinte şi membru executiv al Consiliului ASF, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Domnul Marian Sârbu a notificat Parlamentul României (conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului) în privinţa demisiei începând cu data de 18 iulie 2014. Demisia a fost transmisă şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, prin decizia Preşedintelui ASF din data de 21 iulie 2014, a constatat încetarea mandatului de membru executiv şi Prim-vicepreşedinte al ASF al domnului Marian Sârbu, începând cu data de 18 iulie 2014. Demisia domnului Marian Sârbu are în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 389 din 2 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 26, din 16 iunie 2014, privind numirea Prim-vicepreşedintelui ASF", se arată în sursa citată.

---------

Marian Sârbu este, în continuare, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), deşi Curtea Constituţională a stabilit, clar, că numirea sa nu a fost constituţională, din cauză că nu îndeplinea criteriile legale privind experienţa profesională. Adică, potrivit legii, nu este competent pentru această funcţie.

Conform ASF, CC a constatat neconstituţionalitatea numirii lui Marian Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, dar nu a dispus încetarea mandatului şi nici întreruperea raporturilor de muncă cu ASF.

"În consecinţă, Parlamentul sau domnul Sârbu sunt cei care hotărăsc, în baza deciziei Curţii Constituţionale şi a motivaţiei publicate în Monitorul Oficial, asupra încetării raporturilor de muncă cu ASF", se arată într-un răspuns transmis de ASF către Mediafax.

Trasferând Parlamentului decizia încheierii mandatării, Autoritatea acceptă şi varianta contrară, prin care Marian Sârbu, împotriva Constituţiei, ar putea să rămână membru al Consiliului instituţiei.

ASF se suportă să fie o instituţie cu gesturi neconstituţionale, menţinând pe cineva contra constituţiei?

Avem, în cazul acesta, o premieră în România - o Autoritate care se numeşte "de supraveghere" şi, prin urmare, are menirea să vegheze la respectarea legii care acceptă să funcţioneze, eventual, în condiţii de neconstituţionalitate, la a cărei respectare este menită să vegheze.

ASF acceptă exact acel lucru pe care trebuie să îl prevină să se petreacă.

Marian Sârbu a trecut de pe poziţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF pe cea de prim-vicepreşedinte, după ce scaunul a fost eliberat de Daniel Dăianu, care a fost votat pentru un mandat de 5 ani, în funcţia de membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al BNR.

Pe data de 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal (PDL), judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au hotărât că numirea lui Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF este neconstituţională.

În motivarea instanţei se arată că Sârbu nu are o experienţă profesională specifică aceastei funcţii.

"Marian Sârbu nu are o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani. Curtea constată că acesta nu întruneşte condiţia prevăzută de articolul 9 alin. (1) lit. a2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 pentru numirea în funcţia de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr. 26/2014 este nelegală în ceea ce priveşte această numire", se arată în motivarea CC.

Dăianu rămâne consilier

Oficialii ASF au precizat că fostul prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Dăianu, îşi continuă activitatea în cadrul insituţiei în calitate de consilier, post pe care îl va ocupa până la 30 septembrie în vederea continuării unor proiecte pe care le-a iniţiat înainte de încetarea mandatului.

"Mandatul de prim-vicepreşedinte al domnului Daniel Dăianu a încetat la data la care a fost aprobat de către Parlament ca membru neexecutiv în viitorul Consiliu de Administaţie al Băncii Naţionale a României (BNR). Întrucât domnul Dăianu a iniţiat o serie de proiecte în calitate de prim-vicepreşedinte, atât interne cât şi externe, pe care trebuie să le continue şi pentru că ASF nu are alte resurse, a fost încadrat la ASF, în baza unui contract temporar, până la 30 septembrie, în calitate de consilier (şi cu salariu de consilier)", se arată într-un răspuns al ASF.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ce a inițiat si trebuie sa finalizeze Daianu?? Mai multe proiecte????? Si cum ASF nu are alte resurse (adicatalea sta in geniul domnului Daianu) l-a rugat sa rămână. Ha! Ha! Ha! Sa mori de ras, nu alta. Dacă nu de plâns. Pai după încheierea mandatului nu trebuie sa te "verifici in piața"? A, nu? A, nu tu? Numai ceilalți? Aha, am înțeles.

    Atentie. Toate deciziile asf dupa pronuntarea curtii sint lovite de nulitate. Orice avocat stia asta

    1. gerula o prostie ca asta n-am auzit niciodata.atunci de ce nu si inainte pt. ca sirbu a a fost numit inaintea deciziei ccr? si de ce nu sa mai inainte? pt. ca fostul cnvm nu era asf ul de azi care respecta normele ue? stii ca si sinuciderile sunt neconstitutionale?sau accidentele auto?dar ele exista. o data ce cauza a produs efectul acesta este ireversibil chiar daca cauza a fost eronata.

    Rusii au intrat in Crimeia,impotriva constitutiei,si nu-i scoate nimeni de acolo.Aici,la portile orientului,nu se practica constitutionalismul.

    Problema urgenta este: unde ne asiguram casele?Are ASF o recomandare? 

    1. Va recomand noile rachete ruseti BUG varianta sol-sol.....dar pana atunci datorita dezvaluirilor ziarului bursa Domnul Sarbu s-a prezentat demisia ...va da banii primiti ca salariu inapoi sau nu?

    ASF-ul este efectiv o MIZERIE datorita politizarii excesive!!!Toti politrucii si incompetentii s-au aciuit la adapostul unui salariu consistent, nemuncii si relatiilor ocule!!!!Trebuie facuta URGENT curatenie!!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb