• Alianţa ia în calcul ca, odată cu alegerile anticipate, să fie organizat şi un Referendum naţional pentru Constituţie
Procesul declanşarii alegerilor anticipate determină coaliţia demisionară să emită legi pe bandă rulantă pentru a se pune de acord cu reformele cerute de Comisia Europeană în vederea integrării în UE. Săptămîna aceasta vom avea parte de un maraton al actelor normative care vor fi aprobate de Executiv în cel puţin două şedinţe de Guvern. Joi Cabinetul Tăriceanu îşi va prezenta demisia nu înainte să lanseze un proiect de lege care va consfinţii cadrul legal de organizare a noilor alegeri. În pripă, actele normative care ar fi trebuit să intre în şedinţa de Guvern abia în toamnă vor fi înghesuite, din cauza situaţiei create, în două zile. Şi asta, pentru că un Executiv interimar nu are dreptul să emită acte normative. Vicepremierul PD, Gheorghe Seculici, ne-a declarat că cele mai multe măsuri cuprind prevederi necesare integrării în Uniunea Europeană, însă ne-a spus că, din ce ştie domnia sa, există, pregătite deja, cinci liste cu acte normative care trebuie adoptate în regim de urgenţă.
Debandada provocată de anunţul premierului îi reuneşte pe liderii PNL-PD la masa tratativelor. Procedura legală stabileşte că în termen de 60 de zile, preşedintele poate cere dizolvarea Parlamentului în cazul în care Guvernul nu primeşte, de două ori consecutiv, vot de încredere. Iar Alianţa şi-a luat deja măsurile de siguranţă ca parlamentarii săi să nu trişeze în plen. Oricît de îndurereaţi vor fi că ar putea să-şi piardă fotoliul de demnitar, deputaţii şi senatorii PD şi PNL trebuie să părăsească sala în momentul votului. Iar liderii UDMR au anunţat că se vor alătura şi ei, pe culoare, Alianţei.
De asemenea, PRM are tot interesul să meargă la anticipate, deoarece, odată cu plecarea lui Corneliu Ciontu din partid, Corneliu Vadim Tudor a pierdut aproape jumătate din deputaţii săi şi o treime din senatori. Preşedintele PSD, Mircea Geoa-nă, a declarat că nici PSD nu se va afla într-o poziţie în care să voteze pentru un Guvern propus de Alianţă, chiar dacă, nedîndu-şi votul, ar face jocurile Alianţei. PSD insistă totuşi ca Puterea să conlucreze şi cu ei în vederea realizării unui nou cabinet.
Alianţa exclude însă colaborarea cu PSD, deoarece însuşi scopul anticipatelor este eliminarea reprezentanţiilor săi din aparatul instituţional. Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat sîmbătă în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare al partidului, că alegerile anticipate vor scăpa ţara de "dinozaurii epocii Iliescu". Vicepreşedintele partidului, Radu Berceanu, ne-a declarat că o altă variantă de lucru îi întoarce pe strategii alegerilor anticipate la originile conflictului, adică la verdictul de neconstituţionalitate dat de Curtea Constituţională în cazul pachetelor de legi privind reforma Jus-tiţiei. Aşadar, pentru a-şi justifica şi mai temeinic poziţia, Alianţa D.A. ar putea declanşa, la aceeaşi dată cu scrutinul electoral, un nou Referendum care ar urma să modifice unele prevederi constituţionale care nu permit revocarea din funcţie a magistraţilor Curţii Constituţionale.
Alianţa PNL-PD se bazează, în demersul său, pe ultimele sondaje de opinie care o aşează pe o poziţie extrem de avantajoasă faţă de principalul partid de opoziţie - PSD. Doar că pînă în luna octombrie, opţiunea electoratului nu poate fi cuantificată în procente.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, susţine că un nou scrutin electoral ar elimina şi suspiciunile de fraudare a alegerilor care au pus sub semnul întrebării validitatea componenţei Parlamentului.
În cazul în care Alianţa va trebui să formeze din nou Guvernul după alegeri, liderii PD au deja propuneri pentru unele ministere considerate neproductive. Astfel, liderii PD s-au gîndit deja să negocieze pentru cîteva ministere cum ar fi cel al Apărării Naţionale, unde au în vedere să îl numească pe Sorin Frunzăverde, cel al transporturilor, unde Gheorghe Dobre ar putea fi înlocuit cu prefectul de Hunedoara Vladu Cristian şi cel al Telecomunicaţiilor, minister pentru care se pregăteşte Liviu Nistoran.
Printre actele normative care vor fi adoptate de Guvern în următoarele zile, cele mai multe sînt promovate de Ministerul Justiţiei şi de Ministerul Muncii. Guvernul va adopta, pe ultima sută de metri, unele măsuri ce ţin de protecţia socială, cum ar fi un proiect de Hotărîre ce are în vedere modificarea prevederilor privind protecţia socială. Grija Executivului faţă de cetăţenii săi nu se opreşte însă aici. Tot în urmatoarele zile, Cabinetul Tăriceanu va aproba o Ordonanţă de Urgenţă care consfinţeşte reducerea contribuţiilor sociale, pe anul acesta cu două puncte procentuale.