Programul Ruralia anunţă calendarul acţiunilor care vor duce la înfiinţarea a 34 de afaceri sociale noi în mediul rural din judeţele regiunilor Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Oltenia.
Potrivit comunicatului primit la redacţie, Ruralia este un proiect desfăşurat de Centrul de Consultanţă şi Management al Proiectelor EUROPROJECT (CCMP EUROPROJECT), în parteneriat cu Asociaţia Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii Suceava (PJFAIMM Suceava). Programul îşi propune să sprijine economia socială prin înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural din regiunile Sud Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest şi Nord-Est. Obiectivul proiectului este de a facilita integrarea pe piaţa muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi a celor vulnerabile din mediul rural.
În prima etapă, Ruralia va identifica 132 de persoane din mediul rural al regiunilor Sud-Vest, Sud Muntenia, Sud-Est şi Nord-Est care doresc să înfiinţeze afaceri sociale în mediul rural.
Dintre acestea vor fi selectate 34 de idei de afaceri care vor primi o finanţare de maximum 307.500 lei (61.400 euro) şi mentorat. Conform agendei proiectului, perioada de depunere a planurilor de afaceri este 16 decembrie 2024 - 13 februarie 2025. Rezultatel finale al consursului vor fi publicate la finalul lunii martie 2025, iar contractele de subvenţie se vor semna la 31 iulie 2025.
Depunerea planurilor de afaceri se va face în perioada 16 decembrie 2024 - 13 februarie 2025. După, urmează evaluarea planurilor de afaceri, intre 03 ianuarie 2025 - 12 martie 2025, urmând ca rezultatele evaluării sa fie publicate pe 13 martie, anul viitor.
Persoanele interesate să se înscrie în programul Ruralia o pot face online. Dintre cei înscrişi va fi selectat grupul ţintă de 132 de persoane al proiectului, cu respectarea principiului egalităţii de gen - cel puţin 50% din totalul grupului ţintă vor fi femei, al nediscriminării - cel puţin 20 vor fi de etnie romă şi 27 vor fi persoane vulnerabile din mediul rural. În categoria persoanelor vulnerabile din mediul rural sunt incluse persoanele dezavantajate/defavorizate pe piaţa muncii, şomeri, persoane inactive.
Pentru a asigura o distribuţie regională echitabilă şi şanse egale persoanelor din cele 4 regiuni de implementare a proiectului, vor fi selectate câte minim 20 de persoane din fiecare regiune. Toţi participanţii din grupul ţintă vor beneficia de un program de formare în antreprenoriat social, de 180 de ore.