ÎNCĂ O PERLĂ A JUSTIŢIEI Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale a escrocului Cristian Sima

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 octombrie 2013

Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale a escrocului Cristian Sima

Procurorii invocă un articol de lege care nici nu există

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Cristian Sima, fostul preşedinte Sibex şi brokerul care a dispărut din ţară, anul trecut, după ce mai mulţi clienţi l-au acuzat că le-a pierdut banii, depăşindu-şi mandatul acordat prin contracte.

Decizia a fost depusă de avocatul lui Cristian Sima în procesul civil prin care Florian Goldstein (MAKE), directorul ziarului BURSA, l-a dat în judecată pe broker şi, alături de el, pe WBS Holding, WBS România, WBS Consulting Services, Sibex şi CNVM (actualmente ASF).

MAKE s-a numărat printre clienţii companiei lui Sima, WBS Holding, şi, în vara anului trecut, brokerii i-au refuzat cererea de lichidare a contului.

Parchetul arată că a dispus neînceperea urmăririi penale a lui Sima pentru că, "din cercetările efectuate, a rezultat că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, respectiv, sub aspectul laturii obiective, s-a constatat că nu s-a realizat acţiunea prevăzută de lege pentru a exista infracţiunea prevăzută de articolul 297 din Legea 297/2004" (a pieţei de capital).

Dincolo de faptul că undeva s-a strecurat o greşeală, întrucât Legea 297 se opreşte la articolul 291, iar articolul 297 nu există, instanţa civilă va trebui să decidă relevanţa deciziei Parchetului în cazul "MAKE contra Sima".

Directorul ziarului BURSA nu a formulat o plângere penală, întrucât nu reprezenta o cale de recuperare a prejudiciului, procedura era anevoioasă, iar organele penale sunt lente în derularea anchetei.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa.

Cu toate acestea, în octombrie 2012, CNVM a declanşat o anchetă la sediul WBS România, unde Cristian Sima a fost acţionar şi preşedinte înainte de a prelua funcţia de preşedinte Sibex. În urma anchetei CNVM, WBS România a fost închisă. Totodată, Cristian Sima a primit "interzis" pe piaţa de capital, timp de cinci ani.

Aceste informaţii au fost transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în luna iulie, Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul din cadrul Guvernului, în urma unei solicitări. În adresa respectivă, ASF precizează că WBS Holding este înregistrată în Insulele Virgine Britanice şi că a efectuat demersuri către Financial Services Authority (FSA) din Marea Britanie cu scopul de a stabili dacă WBS Holding Ltd. se află sub jurisdicţia acesteia. Răspunsul primit din partea UK FSA a fost negativ, nefiind îndeplinite condiţiile privind aplicarea legislaţiei comunitare, potrivit ASF.

Printre clienţii lui Cristian Sima s-ar fi numărat şi fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu (actualmente prim-vicepreşedinte ASF), fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, omul de afaceri Puiu Popoviciu, Tudor Chirilă, Andreea Raicu, Irina Schrotter.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Domnul Make, Sima e istorie. Stiti de ce i-a reusit oarecum escrocheria? Pentru ca afost un cacialmist talentat. Va atrag atentia ca in aceste momente se desfasoara o alta escrocherie cu actor principal un cacialmist de clasa: listarea adeplast. Acest individ (barbut) a carui firma este in insolventa iminenta incearca ( cu sprijinul celor de la intercapital) sa smulga de pe piata o suma care sa fie sifonata intr-un proiect frumos impachetat dar total aberant. Daca doriti info suplimentare pt a intelege exact despre cee vorba dati-mi un semn aici si va voi furniza documentatia completa.

    1. ce usor e sa scriem minciuni si aberatii

      in primul rand, daca o companie are credite, nu inseamna ca e falimentara 

      creditele ajuta la dezvoltare  

      Barbut nu are antecedente ca ar fi inselat pe cineva, din contra, a reusit sa puna pe picioare o afacere de succes, profitabila si cu vanzari in crestere, de la an la an 

      ce legatura are Sima cu Barbut ? niciuna 

      referitor la Sima, el a spus parca, ca a pierdut banii jucand pe instrumente derivate, e ceva ilegal aici ? Trebuie vazut daca a avut imputernicirea sa foloseasca banii clientilor sau nu, ca daca a avut cont discretionar nu cred ca poate sa fie acuzat, dupa lege, doar moral i se poate imputa ca nu a castigat

      Adeplast e o companie care nu mai este bancabila. Ea nu mai este de mult firma lui barbut ci a bancii unicredit care i-a dat 30 de mil de euro si acum nu mai are nici macar posibilitatea teoretica de a mai recupera banii vreodata. Din aceasta cauza l-au trimis sa ia bani de pe bursa, sa incerce sa pacaleasca investitorii ai caror bani vor ajunge la banca. Povestea din prospect e nunumai romantata ci si halucinanta. In presa se prezinta numai discursul lui barbut care probabil a platit pentru asta. Cine se pricepe la afacerea aceasta nu este intrebat si, mai rau, nu areacces sa prezinte lucrurile. cum poti saspui ca vei da dividende atat timp cand in toate contractele de credit ai interdictie de distribuire de diividende si ai deja un credit de 60 de mil de lei restant ( vezi raportul auditorului - dat cu rezerva - din prospect). Totul este o minciuna. Firma adeplast este in acest moment in insolventa iminenta chiar daca declara profit. Profitul este insignifiant in raport cucifra de afaceri si cu datoriile bancare. Poti raporta profit si sa nu ai cash flow ul necesar sa ti poti plati creditele. De dividende nici nu poate fi vorba. Omul a luat credite de investitii enorme, a dezvoltat capacitati enorme la preturi exagerate pentru a putea deturna sume mari din creditele de investitii catre capitalde lucru si in acest moment( dupa expirarea perioadelor de gratie) este in imposibilitatea de a returna principal . Bancile sunt la colt si tac asteptand sa vada ce se-ntampla cu listarea.

      Comisionul pt intercapital este imens ( 6,5%) ptr a putea sustine eventuale comisioane ptr anumiti directori de fonduri care ar putea subscrie la aberatie.

      Pe portiunea ptr retail se aruca ordine aberante pentru a putea declara subscriere si care ulterior vor fi retrase. E manipulare. 

      Va rugam sa ne trimiteti documentele la marketing@bursa.ro.

    deoarece asa cum dansii au avut o carenta de natura editoriala , inlocuind eventual un articol in multimea 1 pana la 291 vizavi de 297, asa a omis doamna Adina sa editeze in mod corect notiunea de ESCROW , aparand bineinteles in mod gresit acest cuvant desuet, care nu ar trebui sa caracterizeze piata de capital. Mult mai interesant ca atitudine este parerea domnlui Sobolewski potrivit caruia astfel de practici sunt de neglijat "Furturile de acţiuni cu acte de identitate false sunt incidente izolate şi nu reprezintă problema generală a pieţei de capita" WBS Holding si WBS Romania sunt dupa opinia mea totusi aceeasi speta., deoarece buna credinta a unui investitor ar fi trebuit preventiv sa fie protejata de atentia ASF(CNVM) asupra pietei de capital,care vazindu-se prinsa in OFFSIDE a reactionat in loc sa actioneze.In afara de prejudiciul material care a fost creat, cel de imagine este devastator,o analiza a portalului finanzen.net dand o recomandare negativa supra achizitionarii de obligatiuni denomite in Euro cu scadenta in 2020,unul din argumente pe langa ratingul speculativ al S&P fiind piata de capital subdezvoltata "einem kaum entwickelten Kapitalmarkt"-finanzen.net-29 .09.2013. Insa ne putem astepta la alte recomandari pentru investitii in Romania ,atunci cand cea mai mare companie publica din Romania nu este interesata ca investitorii sa fie informati ca respectivul concern a fost preluat in indexul blue chip din Europa de Est si astfel de informatii pot fi citite in publicatia zilnica a Raiffeisen Bank Romania(cea mai buna banca romana) care citeaza publicatiile Bursa si Stoxx. Probabil ca doamna Gheorghe este inca in cautarea portului la orasul Pitesti si nu are timp de comunicate de presa :-)

    1. Bai bestea, se pare ca injectia letala n-are efect la javre ca tine. Trebuie sa te iau cu lopata nebunule?

      Regretele doamnei Gheorghe nu sunt in zadar, guvernul va prelungi canalul Dunare-Bucuresti pana la Pitesti sau chiar la Valcea iar barjele vor urca pe Arges si vor cobori pe Olt pana la Viena sa descarce profitul iar toate problemele generate de privatizarea Petrom vor fi rezolvate, Pacat ca nu va mai petrol atunci .

      Urmeaza la tv mesajul cu Petrom cel mai mare contributor la bugetul de stat din ultimii 10 ani cu bani din buzunarul romanilor care va tine pana in februarie 2014. Oare car ar trebui sa fie redeventele de la anul pentru a nu speria investitorii din Romania ? 

      pentru ca deunazi am vizionat filmul cu Bruce Willis si mi-am dat seama ca scenele turnate acolo sunt net plictisitoare in comparatie cu cele de la Bucuresti. Chiar sunt in discutii cu Holliudul sa-mi ecranizeze un nou roman bazat pe o zicala a lui Mr. Fink (te rog nu confunda cu Mr. Pink ) si care s-ar apropia de acea latina(sic, numai asa sa vezi ca nu sunt imptent intelectual(analfabet pentru cei care nu ghicesc sinonimul)-Cunoaste-ti riscul :-) Acum inca sunt indecis cine sa joace rolul baiatului bun, al celui rau avand toate calitatile mi l-am pastrat pentru mine. Citeste te rog si opinia domnului Theraflu, la intrebarea dansului trebuie sa spun ca pana nu vedem semnatura colegului meu de la Serviciul Roman de Comedie in catastiful de la Bruxelles uscata (vezi , de aceea trebuie sa obtinem o cotatie buna pentru Marcel (Ade Plast , Willkommen Marcel-prietenii stiu de ce) recomand sa facem joc de glezne , insa nu neaparat sa tinem ciocul mic sau botul pe labe:-)

      Nu am citit documentele ofertei Adeplast si pot sa ma insel foarte usor.

      Acum cateva zile am retinut o remarca a unui investitor referitor la banca, bani, afacere, finantare, imprumut."daca pornesti o afacere cu banii imprumutati de la banca, singurul lucru cert este ca trebuie sa dai banii inapoi ".Banii investitorilor nu vor fi returnati si avem exemplul Flamingo. Cum bancile au tot finantat Adeplastul ele vor dori sa-si recupereze banii, Piata constructiilor este in scadere si actori de calibru pe ea. Daca piata materialeleor de constructii nu creste anual cu cel putin 10% pentru urmatorii trei ani Adeplastul moare incet dar sigur cu creditorii la usa. Romania este la un nivel de saturatie pe acest segment si cresterea nu poate veni decat din extindere pe alte piete. Apoi remarca "Probabil aş fi putut să continui să iau bani de la bancă, dar am dorit să listez compania la Bursă", a declarat Marcel Bărbuţ" imi da de gandit ca de altfel si intermediarul Intercapital care are rezultate mediocre. Succesul IPO poate fi un balon de oxigen pentru Adeplast si creditori pentru urmatorii 2 ani, dar pentru investitori e mai dificil de apreciat.

      Sa vedem strategia sifurilor pe Adeplast. 

      Bravo theraflu. Te banuiesc eu cine esti si nu prea sunt de acord cu ideile tale dar de data asta ai perfecta dreptate. L-ai mirosit exact pe adeplast si pe pretenii lui de la intercapital.

      Multumesc !

      Ideile prind greu radacini dar odata lansate sunt in viata !

      Citeste prospectul. Uita-te la capacitatile dezvoltate pe sume colosale ( ex: piata de mortare in romania 1500000 de tone - capacitate adeplast 1150000 de tone. Adica detine 70% capacitate din consum in conditiile in care are 12% cota de piata. La polistiren e aceesi situatie. La vopsele si tencuieli decorative e si mai grav.)

      Declara cresteri de venituri care sunt insignifiante in raport cu cresterea datoriilor si, bineinteles, cu cresterea de capacitati aberante. Gradul de utilizare pe care-l poate da activelor nu poate fi mai mare de 28%nici macar teoretic. 

      Nu are constituite provizioane cu toate ca in prospect scrie ca are. Verfica situatiile declarate la finante. Toate neincasarile sunt in creantele uriase din care nu poate incasa mai mult de 50%

      Nu poate da dividende -vezi contractele 

      Nu ma obosesc sa citesc prospectul am vazut ca au site nou. E ca si cum te-ai uita la tevizor daca nu stiii sa selectezi iti afecteaza gandirea. Deci am schimbat canalul pe un alt prospect mai interesant - prospectul de listare a Petrom.

      draga domnule Theraflu,

      cel putin daca este sa ne luam dupa afirmatia dumneavoastra "nu ma obosesc sa citesc prospectul..."Aveti dreptate ca ar afecta gandirea.La fel mi se intampla si mie. Ati vazut ce mi-a zis domnul doctor. Cat despre Petrom e o lectura palpitanta.Ati ajuns la fraza in care firma este laudata ca este utila pentru fluxul de numerar pe care il poate oferi mamicii? Sau poate o fi alt letopiset...Sunt buimacit. Ideea aceea cu marea , canalul si pitestenii este una epocala. Va multumesc.Deja ma gandesc la un epos pe care sa-l denumesc Oameni, Maidanezi , Varcolaci... 

    Daca am un cont discretionar la un "broker" si mi-a pierdut toti banii trebuie sa-mi mai lichidez contul ?

    Fisa cu impozitul de unde o mai iau daca cnvm a pus lacatul pe intermediar ?

    1. La o simpla cautare pe Google vad ca WBS Holding este inregistrata in Insulele(ne)Virgine ;-), deci NU este sub jurisdictia romana...inca o data spun CEI CARE-SI INREGISTREAZA FIRME IN PARADISURI FISCALE TREBUIE SA FACA MAI INTAI UN AUTODENUNT LA PARCHET IN MOD PREVENTIV! Daca "investitorii" cunosteau faptul ca organele legale romane nu au jurisdictie asupra acestor firme DE CE O CER ACUM?Ea nu exista! In rest sanatate ca-i mai buna decat toate!Parerea mea!

      este sub jurisdictia mea. De fapt numele meu autentic este Virgin Beast si l-am preluat de la insula pe care m-am retras pentru a medita la interviul pe care avea sa-l dea doamna Ioana Popescu (pe vremuri in anii 80 exista o colega superba pe nume tot Ioana, iar filmul se numea Osanda) asa cum un ziar american evoca faptul ca timpanul sa si-a focalizat atentia asupra unui proiect minier, dar domniile lor aveau drept tel monitorizarea asa zisilor eco-anarhisti) Observatia dvs. este foarte importanta,iar domnisoara Ioana, actuala consiliera de la Harvard a domnului Ponta ar putea incepe prima lectie si anume gugal sarci sa fie intrebuintat de forurile fiscale. Zic si eu asa , desi bineinteles cu invidie trebuie sa recunosc ca nu as fi avut sansa a primi un job asa de frumos.

      Doctoreeeeevezi ca a scapat Vergil...a iesit la arat...

      domnului Make o rubrica lirica unde ce-i care se simt loviti de muza sa poata sa-si etaleze talentul. Emsisiunea de pe AAA de asta seara a fost geniala. Daca vrei o viza pentru insula mea spune sa te rezolv fara sa stai la coada. Pentru editia urmatoare pregatesc poezia :Bou sau Maidanez, in esenta, identic. Asadar aveti grija de banii dumneavoastra, caci altfel ne vom ocupa noi personal de ei.Have a nive dream si te rog sa nu o bruschchezi pe domnisoara asistenta medicala :-)

    make, nu te supara prea tare!!... este justitia cea independenta si corecta a lui base....pe care il admiri!! cere o audienta la el....da omul un telefon si NUP-ul se transforma in UP!!.....sau UPSSSSS!!

    1. Las ca vine ”justitia” lui Tonta Plagiattore, cu justitia lui, ce l-a eliberat pe Necolaiciuc, clica lui Voicu, Costiniu si compania... I-ai dus tigarile Monei Pivniceru , Maka -Kaka -Titi Kaka ? Asa-i ca te inerveaza Monica Macovei ? Las ca se va activa MCV-ul pe justitie, sa vedem Lepadaturile Useliste pe unde mai scot camasa...

      gata penibilule?...atat ai putut glasui?....hai ca am pretentie de la un basist adevarat!!.....baga mare!! nu ma dezamagi!!

      Nu am nici o legatura cu discutia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb