Reporter: Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru un eventual mandat de administrator SIF Moldova?
Mihai Chişu: Strategia pe care SIF Moldova o poate împărtăşi pentru continuarea trendului pozitiv în care se încadrează deja este, în opinia mea, caracterizată de paradigma "competitivitate prin unicitate". Pe scurt, încurajez alegerea unei strategii care să se diferenţieze şi să ofere acel mixt de valoare unic ce te poate propulsa în termeni de rentabilitate şi profit.
În viziunea mea, acest mixt este format din calitatea oamenilor ce alcătuiesc consiliul şi susţinerea rolului acţionarului în strategia de dezvoltare viitoare a companiei. Punerea în practică a unei astfel de strategii se rezumă la:
- Reducerea remuneraţiilor pentru administratori şi a altor avantaje acordate. Menirea acestei propuneri este de a transforma consiliul de administraţie într-un organism în care prezenţa este prioritar dictată de prestigiu şi profesionalism.
- Reprezentanţii SIF Moldova în alte consilii de administraţie nu vor beneficia de remuneraţii personale. În acest fel se va pune mai mult accent pe calitatea investiţiei şi nu pe calitatea remuneraţiei, generând o implicare profundă şi activă în gestiunea deţinerilor.
- Poziţionarea SIF Moldova în piaţa economică românească prin coagularea unei echipe de profesionişti în consiliu şi executiv care să confere companiei noi arii de dezvoltare şi exprimare în piaţa de capital şi nu numai.
- Independenţa faţă de acţionari prin aderarea la ideea că numai o persoană independentă poate fi obiectiv implicată în procesul de administrare eficientă a companiei.
- Poziţionarea acţionarului în postura de decident final prin îmbunătăţirea constantă a calităţii informaţiei oferite în procesul de optimizare a guvernanţei corporative.
- Delimitarea de orice îngrădire a acţionarului prin renunţarea la praguri sau constrângeri pentru o clară şi corectă reprezentativitate a aces-tuia în actul decizional.
- O formă clară de evidenţiere a costurilor pentru o bună apreciere a rentabilităţii companiei.
Prin aceste măsuri propun constituirea unui consiliu din tineri profesionişti, pragmatici, cu o bună reputaţie şi expertiză în pieţele financiare şi nu în ultimul rând creatori de valoare şi dividende sporite pentru acţionari.
Reporter: Sunteţi pentru o dezvoltare a SIF sau pentru o lichidare controlată?
Mihai Chişu: Rolul meu ca administrator este să cresc valoarea companiei şi să ofer dividende remunerative pentru deţinătorii de acţiuni în condiţiile respectării normelor legale şi de bună guvernanţă corporativă. Orice decizie trebuie luată în acest sens şi se va baza în mod evident pe confirmarea ei prin votul liber şi neîngrădit al acţionarilor.
Reporter: De ce aţi ales să candidaţi la SIF Moldova şi nu la celelalte SIF-uri?
Mihai Chişu: SIF Moldova este întâia mea alegere încă de anul trecut, numărul mare de susţinători ai ideilor mele îndreptăţindu-mă să aleg în continuare această societate de investiţii financiare. Dorinţa mea este de a continua trendul pe care s-a încadrat SIF Moldova potenţând aceste valori cu valenţe suplimentare ce izvorăsc dintr-o implicare profundă şi îndrăzneaţă prin accesarea oportunităţilor exis-tente în piaţa economico-financiară din România.
Reporter: Care este opinia dumneavoastră faţă de politica actualei conduceri?
Mihai Chişu: SIF Moldova a reuşit în ultimii ani să aducă în faţa propriilor acţionari o companie mult transparentizată, diversificată şi puternic înclinată spre respectarea bunelor reguli de conduită profesională.
Reporter: Cu cine aţi dori să faceţi echipă, dintre contracandidaţi?
Mihai Chişu: Bineînţeles că îmi doresc să fac parte dintr-o echipă de profesionişti, fără eşecuri în propriile afaceri şi cât mai independenţi cu putinţă, cu care să pot rezona în aplicarea unei agende comune şi viziuni care să genereze plus valoare pentru acţionari. În acelaşi timp, sunt convins că prezenţa mea ca un factor de echilibru faţă de poziţia de control pe care o poate impune Banca Transilvania în viitorul consiliu este un deziderat corect, apreciat de acţionari şi în conformitate cu bunele reguli de guvernanţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Broker în data de 22.03.2013, 00:26)
Tareeeee..asta nu a zis ca vrea bani...singura creștere a companiei poate fi ....nu poate fi!
1.1. Fondul prorietatea (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Fondul proprietatea în data de 22.03.2013, 09:45)
E simplu de unde vine ideea de a nu lua bani pt reprezentarile din alte CA-uri. La FP acestea se doneaza. Nu ar fi rau sa se preia acest obicei si in cazul altor companii.
1.2. BTare peste pragul legal (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Marius în data de 22.03.2013, 15:27)
Fac aceiasi greseala ca la SIF1, numai ca acum nu are curajul nimeni sa le limiteze dreptul de vot! Daca castiga, AGA poate fi contestata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 22.03.2013, 09:10)
Ma bucur ca a ales sa urmeze si acest tip de drum in viata si il voi sustine cu voturile mele. Atentie insa la remuneratii, mai ales in cazul reprez. in CA ale soc. controlate de SIF2 - un nivel prea mic al lor va genera dezinteres din partea respectivilor reprez sau chiar mai rau - tradarea interselor SIF2 ("specialitatea casei" la romani). Bafta!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2013, 09:35)
Gargara pentru cei dispusi sa puna botu'...nimic nu are legatura cu realitatea....c o sa faca eventualul administrator care fiind ales si avand indemnizatie astronomica o s-o doneze???? ...fiindca indemnizatia este aprobata prin hotarare AGA si administratorii nu vor avea curajul sa nu respecte o hotarare AGA...!!!!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2013, 09:55)
niciunul dintre candidati nu o face decat pentru a-si face rost de un venit urias, raspunderea e zero.participarea in CA la alte societati unde se detine pachete corespunzatoare sunt un bonus pentru acesti guru ai pietelor de capital.nea chisu, spune-ne ce ai realizat concret de cand esti broker?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2013, 09:56)
pt clientii tai, nu pentru tine...
3.2. este un profesionist adevarat draga anonim, (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 22.03.2013, 10:32)
acest domn Chisu. Bineinteles ca nu este omul perfect sa-mi spuna numerele castigatoare de la 6 din 49 , insa pentru mine este important cum vede el in perspectiva piata romaneasca si cum se bate ca principii ale pietei bursiere sa fie respectate si la noi in tara. Este tipul de broker la care as avea curaj sa ma las condus de instinctul sau si sa ma bazez pe probitatea lui morala. Bineinteles poti sa spui ca sunt partinic, dar ceea ce spun prefer intotdeauna sa si demonstrez, iar pana acum nu am avut decat de invatat de la maestrul domn Mihai !
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de broker în data de 22.03.2013, 11:00)
virgile, daca tu cauti la bursa principii si nu bani, profit, atunci poti incepe sa scrii niste carti.succes
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2013, 12:06)
Bine punctat, toti vor sa faca bani la bursa. Dar nu crezi ca ar trebui sa ai si cadrul corect principial in care sa te desfasori? Sai ai sanse egale cu toti ceilalti?
3.5. draga Broker pentru a face rost de bani trebuie (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 22.03.2013, 12:19)
intai sa ai niste principii. Bineinteles daca vrem sa ramanem in liga a III (FRONTIER MARKET), putem in continuare sa obtinem profit din micsorarea capitalului social, cumpararea propriilor actiuni, denigrarea conditiilor de afaceri din tara si nu in ultimul rand a fi de acord cu domnul Vulpescu ca suntem o natie si tara imperfecta. Am citit cu ani in urma o fraza a Papei Ioan Paul al II lea si atunci mi-am conturat profilul pe care as dori sa-l intruchipez: "Omul trebuie sa aiba prioritate raportat la Capital". Citeste te rog si articolul de top al editiei de astazi a ziarului bursa despre salvarea industriei in detrimentul consumatorului. Ce te-ai face daca ai fi pisicuta?:-) O zi buna si multumesc pentru sfat!Poate reusim sa facem si tranzactii bune gandindu-ne la limitarile morale...
4. Salariu taticu, tot ce conteaza pt unii
(mesaj trimis de investor în data de 22.03.2013, 10:26)
Asta e culmea. Vine unul cu o propunere de bun simt de a nu prioritiza salariile de acolo, de altfel aplicata la marile societati de administrare, si unii sunt nemultumiti deja... mai bine asa cu salarii maxime si profituri minime si in acelasi ton lamentativ ca nu merge treaba cum trebuie, ca nu avem parte de schimbare.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2013, 11:05)
el poate fi unul din cei 7;el nu va fi de acord si ceilalti vor mari salariile?el va dona diferenta?sa zica de acum cat vrea indemnizatie maxima de 1000 euro si il votez
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2013, 12:09)
Macar este un pas inainte ca o face si asa.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2013, 12:11)
cu mentalitatile voastre gri nu mergem inainte.ori alba ori neagra, dar sa stim si noi
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2013, 14:33)
Un administrator bine intentionat pune pe primul plan interesul actionarilor astfel incat interesul sau sa fie congruent cu al actionarilor. Nimeni...dar nimeni nu observa ca in fiecare an SIF-urile isi propun prin buget tinte minore si ulterior vin cu depasiri foarte mari la buget pentru a justifica bonusurile exorbitante de peste 1 mil. Euro ale administratorilor. Toti se uita dupa tinte false dar nimeni nu vede jaful si capusele din SIF-uri.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Anonim în data de 22.03.2013, 16:56)
Bla bla bla bla..........banii din buzunarul vostru conteaza, restul , bla bla