Începe privatizarea serviciilor publice ale Primăriei Oradea

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 23 martie 2005

Alimentarea cu energie termică va fi primul obiectiv vizat de Primăria Oradea în strategia de privatizare a serviciilor publice. Va urma regia de transport local, regia apă-canalizare şi regia pieţelor, a anunţat marţi, primarul oraşului, Petru Filip. "Directivele Comunităţii Europene prevăd deschiderea acestor servicii către zona privată. Dacă se va primi acordul consiliului, se va stabili o anumită etapizare a privatizării, care se va finaliza, probabil, prin 2007, 2008", a spus Petru Filip, subliniind necesitatea atragerii de capital privat în acest sector.

Primarul municipiului Oradea speră că privatizarea centralei termoelectrice (CET Oradea) va începe anul acesta. În prezent, CET-ul deţine supremaţia producerii şi distribuirii energiei termice în Oradea. El este concurat de Distrigaz Vest şi Geoterm.

Intrarea României în UE va duce la desfiinţarea subvenţiilor la producător, apreciază edilul. "Asta nu va însemna în mod sigur şi creşterea preţului la energia termică livrată populaţiei. S-au găsit firme în străinătate care au retehnologizat în întregime obiectivul res-pectiv şi au redus pierderile. În prezent, de subvenţie la energie termică beneficiază şi cei care nu au nevoie de ea. Mie mi-e ruşine că beneficiez de această subvenţie. O dată cu intrarea în UE, de subvenţie vor beneficia doar cei care au stringentă nevoie de ea, familiile nevoiaşe", a spus primarul.

Petru Filip a făcut o analiză la CET şi crede că aici se impun măsuri economice imediate. Potrivit bilanţului energetic, consumul propriu şi pierderile interne reprezintă 33,6 la sută din producţie. Ceea ce iese din CET către oraş reprezintă diferenţa - 66,4 la sută. Din cele 66,4 la sută - energia electrică livrată reprezintă 9,1 la sută, 17 la sută - aburul vîndut, 29,6 la sută - apa fierbinte vîndută către oraş şi 5,8 la sută pierderile în reţeaua primară, respectiv 4,9 la sută - pierderile în reţeaua secundară.

CET-ul din Oradea a primit, anul trecut, de la Consiliul Local, în jur de 240 de miliarde de lei, ca subvenţie la energia termică, a precizat Petru Filip. Ca exemple de privatizare a serviciilor publice în alte oraşe, primarul Filip a amintit Alba Iulia, mult mai mic decît Oradea, care şi-a privatizat aproape toate regiile, şi alimentarea cu apă în cazul oraşului Ploieşti şi al municipiului Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb