INCERTITUDINILE POLITICE AMÂNĂ MISIUNEA FMI PE TERMEN NEDETERMINAT: Acordul cu FMI, în stand-by

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 decembrie 2009

Misiunea FMI condusă de Jeffrey Franks întârzie în lipsa unui guvern cu puteri depline.

Misiunea FMI condusă de Jeffrey Franks întârzie în lipsa unui guvern cu puteri depline.

Autorităţile noastre trebuia să primească, mâine, pe 10 decembrie, vizita FMI şi misiunea de evaluare în urma căreia urma să fie eliberată cea de-a treia tranşă în valoare de 1,5 miliarde de euro din acordul cu împrumut

Contestarea alegerilor prezidenţiale şi tergiversarea alegerii unui nou guvern amână misiunea FMI pe termen nedeterminat

Lybek: "Suntem pregătiţi să venim când autorităţile române vor fi pregătite"

Următoarea misiune de evaluare a FMI, de care depinde acordarea celei de-a treia tranşe de împrumut în valoare de 1,5 miliarde de euro, va avea loc atunci când autorităţile române vor fi pregătite pentru aceasta, a anunţat, ieri, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Tonny Lybek.

Declaraţia sa vine în contextul în care, mâine, pe 10 decembrie, urma să aibă aibă loc vizita delegaţiei FMI în România, iar până pe 15 decembrie, în urma unei evaluări a programului economic a ţării noastre, trebuia eliberată tranşa de 1,5 miliarde de euro necesară, printre altele, pentru plata pensiilor şi a salariilor.

"Nu avem date fixate pentru următoarele misiuni, nici noi, nici Banca Mondială, însă suntem pregătiţi să venim atunci când şi autorităţile române sunt pregătite", a declarat Tonny Lybek.

Faptul că reprezentanţii FMI nu au fixat datele următoarelor misiuni se datorează incertitudinilor de pe scena politică, care se prelungesc în absenţa validării alegerilor prezidenţiale şi în absenţa un guvern cu puteri depline care să poată îndeplini înţelegerile asumate în acordul cu FMI.

Autorităţile noastre îşi luaseră o serie de angajamente faţă de Fond ca până la finele lunii decembrie să fie adoptate Legea pensiilor, Legea res-posabilităţii fiscale, Legea unică a salarizării sau Legea bugetului pe 2010, care trebuia adoptată până pe 10 decembrie, înainte de venirea misiunii FMI.

De altfel, din pachetul de finanţare externă, doar pe tranşa de la FMI mai puteau conta autorităţile noastre până la finele anului curent, după ce tranşa de la Comisia Europeană, în valoare de 1 miliard de euro, necesară exclusiv pentru finanţarea deficitului bugetar, ce era planificată în decembrie, a fost, deja, amânată pentru ianuarie 2010.

Fără miliardele de euro de la FMI şi Comisia Europeană, autorităţile noas-tre sunt nevoite să se împrumute de pe piaţa internă la dobânzi mai mari şi, totodată, să tragă o parte din lichiditatea de care au nevoie firmele pentru depăşirea impasului economic.

Banii, în martie 2010, dacă nu încetează criza politică

Recent, reprezentantul FMI pentru România avertiza că, dacă incertitudinea politică din ţara noastră se va prelungi, Fondul ar putea acorda cea de-a treia tranşă, odată cu a patra, la mijlocul lunii martie 2010, în condiţiile în care misiunea de evaluare a celei de-a patra tranşe era programată pentru sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie 2010.

Lybek mai preciza că FMI ar dori să vadă din partea autorităţilor noastre un buget pentru 2010 credibil, cu o structură clară a cheltuielilor, în concordanţă cu aşteptările Fondului, un buget care să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB, nefiind suficient.

Acest aspect a fost reluat, ieri, de reprezentatul FMI pentru România, care a subliniat că Fondul nu este dispus să renegocieze cu autorităţile noastre ţinta de deficit bugetar, chiar dacă criza politică se va prelungi.

Lybek a apreciat că şi aşa ţinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB este "destul de ridicată" şi a precizat că pentru îndeplinirea acesteia, este analizată o gamă largă de scenarii, pe partea de venituri şi cheltuieli bugetare.

Oficialul nu a dorit să precizeze modalităţile de reducere a cheltuielilor bugetare şi nu a făcut nicio referire nici la o eventuală majorare de TVA sau la numărul de disponibilizări din sectorul bugetar, cu toate că a dat de înţeles că acestea ar putea avea loc, apreciind că rata şomajului ar putea să ajungă, în 2010, la 9%-10%.

Trezoreria şi-a bugetat cheltuieli cu dobânzile de 1,05 miliarde de lei în 2010

Peste 95% din bugetul Trezoreriei pentru 2010 ar urma să fie reprezentat de cheltuielile cu dobânzile, care însumează 1,05 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre al Guvernului.

Trezoreria statului ar urma să aibă anul viitor un buget de 1,108 miliarde de lei, atât la venituri, cât şi la cheltuieli, în creştere cu peste 100 milioane de lei faţă de nivelul din 2009.

Astfel, pentru anul 2010, este bugetat, în proiectul citat, un nivel de 1,06 miliarde de lei pentru cheltuielile cu dobânzi, din care cea mai mare parte, de 807,45 milioane de lei, o reprezintă dobânzile la depozite şi disponibilităţi păs-trate în contul curent al trezoreriei statului. De asemenea, cheltuielile cu dobânzile aferente datoriei publice interne contractate de stat şi din alte surse, se vor ridica la 250 de milioane de lei, potrivit Hotărârii de Guvern.

Totodată, pentru 2010, este bugetat un nivel de 1,105 pentru veniturile din dobanzi, din care 495,95 milioane de lei reprezintă venituri din dobânzi aferente Trezoreriei de la alte bugete, 566,17 milioane de lei venituri din dobânzi de la alte sectoare, iar 43,01 de milioane alte venituri din dobânzi.

(Izabela Sîrbu)

Gherghina: Sunt şanse să avem bugetul până pe 15 decembrie

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Gheorghe Gherghina, a declarat, ieri, că sunt şanse ca România să aibă un buget pe 2010 aprobat până pe 15 decembrie, aceasta fiind una din condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru eliberarea următoarei tranşe de împrumut, informează Agerpres.

Gherghina a menţionat că experţii MFP au realizat o construcţie bugetară pentru 2010 pe legislaţia actuală, dar aceasta trebuie ajustată în funcţie de priorităţile guvernului, în special în zona de investiţii publice.

"Trebuie să fie clarificate care sunt priorităţile pentru 2010 pentru a face ajustările necesare. Chiar dacă priorităţile s-ar schimba semnificativ, experţii MFP pot face ajustările necesare în 3-4 zile", a încheiat secretarul de stat. (A.G.)

Boc: Nu trebuie grăbită adoptarea bugetul pe 2010

Premierul în exerciţiu Emil Boc a declarat, ieri, că nu trebuie grăbită adoptarea bugetului de stat pe 2010. "Eu cred că e bine să aşteptăm câteva momente să vedem care majoritare îşi asumă răspunderea pentru acest buget, pentru că bugetul trebuie să fie însoţit de nişte măsuri cu respectarea acelor lucruri care sunt trecute acolo", a spus Emil Boc, potrivit Agerpres.

Boc este de părere că bugetul va îmbrăca forma oficială în câteva zile, adăugând că reprezentanţii FMI vor reveni când România va avea un guvern stabil.

Totodată, premierul interimar, Emil Boc, a dat asigurări că leul nu se va prăbuşi în următoarea perioadă şi nu se va ajunge la un curs valutar de 5 lei la un euro, pentru că prin corelarea politicii Guvernului cu cea a BNR s-a reuşit menţinerea unui curs echilibrat.

""Eu cred că prin ceea ce am făcut, corelând politica Guvernului cu politica BNR am reuşit să păstrăm un curs echilibrat"", a încheiat Boc. (A.G.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Clica lui Geoana care tuna si fulgera ca o doare inima de soarta tarii, acum cand

    n-au putut prelua puterea, pun piedici in 

    formarea noului guvern si a prelungirii 

    crizei economice si politice. 

    Asa ne trebuie noua romanilor pentr 

    ca nu stim sa votam.Trebuia ca Pd-l 

    sa aiba 60% din voturi si nu mai avea nevoie sa mai faca nicio coalitia cu 

    nimeni; coalitiile s-a dovedit ca nu sunt bune pentru tara.Acest lucru trebuie sa il invete romanii.Mot.

    Ar trebui ca marea coalitie PSD-PC-PNL-UDMR sa plateasca scump,blocarea accesului la imprumut prin a plati diferenta de dobanda care o vor percepe bancile,de la guvern.

    Suntem un popor de idioti,imaturi si incalificabili de tantalai.Cum au putut vota romanii pe Geoana cu un Iliescu in spate,Hrebenciuc,Patriciu,Vant u si mai ales un partid cu o culoare rosie,tipic comunistilor!!!!!!!!!!!!!!!Ast a nu ma dumireste. 

    Culoarea portocalie este o culaore mai frumoasa si denota un spirit democratic,revolutionar,pe cand rosu............e un spirit bolsevic,ascuns,rau,etc

     

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb