Încotro se îndreptă Rusia lui Putin?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 31 ianuarie 2022

Cristian Pîrvulescu

Aşa cum URSS preluase de la Rusia ţaristă un întreg sistem de propaganda care viza controlul societăţii, tot astfel în Rusia lui Vladimir Putin aparatul de propagandă al guvernului nu se limitează doar la sfera politică. În Rusia ţaristă Protocoalele înţelepţilor Sionului, elaborat în laboratoarele Ohranei şi publicat pentru prima dată în 1903, prezenta o aşa-zisă strategie de control a lumii elaborată de evrei şi francmasoni. Astăzi, pe reţele sociale - progresul tehnologic a modificat şi amplificat mijloacele de propagandă - teoriile conspiraţiei proliferează. Protocoalele, odată ce fuseseră traduse în mai multe limbi, deveniseră un bestseller pe care însă prea puţini îl considerau (mai sunt şi astăzi destui dintre aceştia) o ficţiune. Aşa cum astăzi teoriile conspiraţiei sunt preluate ad litteram de mulţi dintre contemporanii noştri. Puţin importă că Protocoalele se inspirau copios dintr-un pamflet al lui Maurice Joly din 1864, Dialogul din Infern dintre Machiavelli şi Montesquieu (Dialogue aux enfers entre Machiavel & Montesquieu) care descria un plan fictiv de dominare a lumii de către Napoleon al III-lea, pentru cei de la începutul secolului trecut ideea unei conspiraţii era corelată cu antisemitismul generalizat, disimulat sub forma naţionalismului. Ideea că în urma unor întâlniri secrete se elaborau planuri care presupuneau utilizarea violenţei, a războiului sau revoluţiilor pentru a impune industrializarea şi capitalismul aduse de evrei sunt şi astăzi, doar puţin modificate, folosite cu destul de mult succes. Iar în Rusia lui Putin aceasta este canavaua pe care se ţese neo-naţionalismul ortodoxist rusesc.

Pentru a-şi atinge obiectivele propagandistice, regimul Putin a pus în lucru o rescriere a istoriei ţării, ceea ce a dus la criza raţionalităţii şi la marginalizarea intelectualităţii şi comunităţii ştiinţifice ruseşti. Această criză nu este rezultatul unei generaţii spontanee, ci a unei evoluţii care îşi are originile în frământările societăţii sovietice de la sfârşitul anilor "80. Dispariţia cenzurii a deschis calea dezvăluirii secretelor regimului sovietic. Or, în aceste circumstanţe - asemănătoare celor de la noi din anii "90 - ideea că "adevărul" fusese ascuns vreme de decenii cu complicitatea oamenilor de ştiinţă şi al intelectualilor, îi făcea pe aceştia să fie priviţi cu neîncredere. Pe această neîncredere s-a construit o cultură subversivă care se împărtăşeşte din fundamentalism religios în mai mare măsură decât din ştiinţă. Rescrierea istoriei şi renaşterea naţionalismului ortodoxist au creat condiţii pentru o manipulare societală structurată.

În acelaşi timp, în Rusia, comemorările victoriilor militare sovietice s-au înmulţit. Şi toate acestea permit ascensiunea unui naţionalism pe care Vladimir Putin şi-a propus să-l încarneze. După ce două decenii de la prăbuşirea URSS procesiunile în cinstea victoriei din 1945 erau aproape inexistente, acestea au redevenit, în doar câţiva ani, principala sărbătoare în Rusia. De fapt, fervoarea populară a reluării cultului "Marelui Război de Apărare a Patriei" este partea vizibilă a unui fenomen care, folosind moştenirea istorică, permite prezentarea simbolică a viziunii politice şi geopolitice a lui Vladimir Putin. În acest sens, aşa numita "tradiţie mesianică" a poporului rus pare să dea coerenţă unei istorii tulburi. Or, revoluţia bolşevică înlocuise un mesianism cu altul, dar Rusia rămânea în continuare principala unealtă a Istoriei. Invazia germană din iulie 1941 a permis apropierea lui Stalin de Biserica Ortodoxă şi utilizarea selectivă a simbolurilor Rusiei imperiale pentru a mobiliza populaţia, marcând un punct de cotitură naţionalist în tehnicile propagandei. Aşa că "Marele Război de Apărare a Patriei" a permis apoi sovieticilor să se prezinte ca eliberatori împotriva Răului absolut întruchipat de nazism, extinzându-şi în acelaşi timp considerabil sfera de influenţă geopolitică. Acest sentiment a influenţat profund conştiinţa populaţiei sovietice, dar mai ales a populaţiei ruse, în deceniile care au urmat epocii staliniste, menţinând în acelaşi timp neîncrederea în raport cu un Occident nerecunoscător şi arogant. În acest context, prăbuşirea URSS a fost privită de o mare parte a populaţiei ruse ca o tragedie istorică, dificultăţile economice şi sociale cauzate de tranziţia abruptă spre capitalism facilitând revenirea vechilor mituri conspiraţioniste.

În fruntea acestei tendinţe s-a plasat Vladimir Putin care crede că este sortit să scoată Rusia din impasul istoric în care ajuns din cauza trădării elitelor şi să-i redea primul loc în lume. După 23 de ani de regim autoritar, Putin pare să fie convins de rolul său istoric şi vrea să recupereze cât mai repede o poziţie pe care dezvoltarea economică a Rusiei nu o poate susţine. Rusia lui Putin pare să se îndrepte către un Trecut iluzoriu în speranţa recuperării unei poziţii pe care, de fapt, Rusia nu a avut-o niciodată. Într-o asemenea perspectivă, un război cu Ucraina - de fapt, pentru Putin şi naţionaliştii ruşi, o recuperare a Ucrainei de către Rusia - ar fi cât se poate de firesc. Cât mai pot conta argumentele raţionale într-o astfel de situaţie?

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Putin-fascistul, va ajunge ca orice dictator la ghena de deseuri nereciclabile a istoriei. Cat timp Putin e presedinte, Rusia nu se va reforma. Degeaba doreste el sa readuca Rusia la rang de putere mondiala: puterea militara si o economie de nivelul Italiei nu sunt suficiente. Bine a spus Obama, ca Rusia e o putere regionala.

    Pe termen lung, cine stie, poate se schimba ceva. Depinde cine va fi urmasul lui Putin. De resurse naturale nu duc lipsa, know-how in diferite domenii au iar datorita incalzirii globale, Rusia va castiga tot mai mult teren agricol. Daca vor avea un presedinte mai luminat, poate se vor deschide precum China: Joit-ventre cu nvestitori straini pentru transfer tehnologic, fara a preda puterea decizionala.  

    1. In mare parte,ai dreptate! Totusi,eu cred ca dupa dictatorul Putin,in Rusia va domni tot dictatura! Asa a fost,asa este si asa va fi! De ce spun asta? Rusia este o tara imensa cu bogatii imense! Dar a fost formata prin luarea cu japca de teritorii de la alte tari si populatii! Asa zisa "federatie rusa" este multietnica si multireligioasa! Daca vine la putere un regim mai democratic si mai permisiv,precum cel al lui Boris Eltin,atunci vor incepe din nou lupte de independenta in interiorul Rusiei! Asa s-a intamplat cu cecenii! Exista foarte multe nationalitati in Rusia care vor cere independenta sau alipirea la Europa sau chiar si la China care devine o super putere economica! Frica cea mai mare a rusilor,este dezmembrarea Rusiei! De aceea au sustinut pana acum regimul Putin si partidul "Rusia Unita"!!! Bine inteles ca Putin a oferit rusilor si stabilitate si crestere economica! Daca nu va mai putea sa o faca de acum incolo,nu cred ca populatia va mai sustine acest regim! Greseala lui Putin este ca invadeaza tarile vecine cu armata! Sa fie dictator si sa faca ce vrea la el in tara,dar sa nu ivadeze alte tari,pentru ca Occidentul loveste si va lovi puternic in economia Rusiei! Putin si Rusia ar putea castiga enorm daca coopereaza cu Occidentul! S-a vazut asta in primii 10-15 ani de guvernare putinista! Dupa invadarea Ucrainei,economia Rusiei a pierdut si va pierde foarte mult!

    "ideea că "adevărul" fusese ascuns vreme de decenii cu complicitatea oamenilor de ştiinţă şi al intelectualilor, îi făcea pe aceştia să fie priviţi cu neîncredere. Pe această neîncredere s-a construit o cultură subversivă care se împărtăşeşte din fundamentalism religios în mai mare măsură decât din ştiinţă."

    "Iar în Rusia lui Putin aceasta este canavaua pe care se ţese neo-naţionalismul ortodoxist rusesc."

    Ce sa mai zici? Asta reflecta nivelul de cultura a multor oameni. Dar nu e ceva deosebit. Acelasi lucru se poate observa la noi, in Polonia, Ungaria, partial SUA si cam intreg orientul mijlociu. 

    The best enemy money can buy. Cam asta este Rusia pentru SUA, astazi...

    1. Totuși de ce se vorbește despre asta și nu despre pensie? Nimenea nu are răspuns decât eu. Eu sunt afectat ca am pensie mică și degeaba vine Putin sau alții care nu au soluții tare ma tem încât nici nu mai am nimica de adăugat.

    " Încotro se îndreptă Rusia lui Putin? "

    Spre o prostie monumentala, istorica, datorita celor 3 consilieri ai lui Putin (Shoygu si ceilalti 2) care au o optica cumplit de retrograda si neadaptata realitatilor actuale sau vibratiei oamenilor simpli din Rusia.  

    Sau (alt unghi de interpretare) ... au o optica " vizionara" daca au de gand , daca realizeaza in viitor o proiectie a reinstaurarii vechiului URSS (indiferent de mijloace).  

    Dincolo de vorbe, faptele le arata intentiile.  

    1. te rog sa intelegi ca Rusia ne iubeste ca pe o piatra ramasa in gat cu care se ineaca!

      si mai te rog sa te uiti pe o harta: in Balcani (si in general in Europa centrala si de est) sunt INSULA DE LATINITATE intr-o mare pan-slavica balcanica!  

      Ma intelegi? Suntem osul de peste care sta geopolitic si istoric in gatul Rusiei!  

      Daca Romania si limba romana nu ar exista , Rusia ar avea pretentii (fie de influenta, fie ca URSS) direct pana la Marea Adriatica (intre Balcanii de Vest si Italia) !  

      Nici macar o singura data sa nu iti treaca prin cap ca Rusia si rusii ne pot ajuta cu ceva.  

      Aparitia Romaniei ca stat initial (Moldova+Muntenia) a aparut in urma razboaielor ruso-turce din aria Crimeei ! Stii de ce a sustinut Rusia aparitia Romaniei (si deci urcarea la nivel de statalitate a unui popor calarit de alte neamuri) ? Pentru a-l folosi ca piesa de manevra!  

      Dar rusilor le-a scapat ceva: suntem eminamente diferiti fata de toti vecinii nostri: nu suntem slavi! Suntem latini in zona! Si asta inseamna o multime de lucruri dpdv geopolitic!  

      NICIODATA SA NU AI INCREDERE IN RUSI ! Geopolitic le stam de-a dreptul in gat, ei sunt inamici naturali noua! Pana si Gheorghiu Dej sau Ceausescu stiau asta si nu o stii tu ?

      Sau esti de alta nationalitate decat cea romana ? 

      Dacă suntem ,,o insulă de latinitate", spune-mi de ce se vorbește fără translator pe Columna lui Traian și ce limbă foloseau în comunicare cele două părți beligerante?

      Până la urmă dușmanul dușmanului nostru ne e prieten sau fă-te frate cu urșii până scapi de lupi!!! După ce urșii vor pierde războiul mondial și se vor băga înapoi în grote, noi ne vom redobândi țara pe care am pierdut-o în ultimii 30 de ani. Orizont de timp: 2027-2032. Cu noi este Dumnezeu și Fecioara Maria și vor afla cu toții asta la timpul potrivit!!! De la noi se va reconstrui civilizația europeană, la fel ca și acum mai bine de zece mii de ani: de aici a pornit brahmana și de aici va porni reconstrucția. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb