Încrederea în economia germană atinge maximul ultimilor doi ani

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 mai 2021

Încrederea în economia germană atinge maximul ultimilor doi ani

Clemens Fuest, preşedintele institului Ifo: "Economia germană

începe să prindă viteză"

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a continuat să crească în luna mai, cu un ritm peste aşteptări ce denotă un optimism din ce în ce mai ridicat în rândul companiilor cu privire la dinamica motorului economic al Uniunii Europene. Numărul cazurilor noi de infectare cu Covid-19 a scăzut puternic în ultima perioadă în UE, campania de vaccinare a prins viteză, iar autorităţile naţionale au început să facă primii paşi către redeschiderea economiilor.

Astfel, indicele Ifo din Germania a crescut cu 2,6 puncte în mai, la 99,2 puncte, cea mai ridicată valoare din ultimele 24 de luni, de la o valoare de 96,6 puncte în aprilie. Indicatorul Ifo pe aprilie a fost revizuit în scădere cu 0,2 puncte faţă de cel iniţial. Estimarea dintr-un sondaj Reuters era de 98,2 puncte pentru luna mai.

Potrivit lui Clemens Fuest, preşedintele institului Ifo, "economia germană începe să prindă viteză".

"Vedem un optimism în creştere în sectoarele cele mai afectate de pandemie: turism, sectorul ospitalier, retail... Cheltuielile consumatorilor trebuie să apară pentru că suntem abia la începutul procesului de redeschidere. Companiile se aşteaptă la o creştere a afacerilor în următoarele luni. La acelaşi lucru ne aşteptăm şi noi", a spus Fuest la BloombergTV.

Sondajul Ifo, care chestionează lunar circa 9.000 de firme din sectorul manufacturier, de servicii, de export şi din construcţii, arată că firmele sunt mai mulţumite cu condiţiile lor curente de operare şi că sunt optimiste cu privire la situaţia afacerilor pe orizontul următoarelor 6 luni.

Klaus Wohlrabe, economist la Ifo, a precizat pentru Reuters că sondajul realizat de institut indică o rată posibilă de creştere trimestrială de 2,6% în perioada aprilie-iunie (T2 faţă de T1 2021) şi de 2,8% în perioada iulie-septembrie (T3 faţă de T2 2021).

Sondajul Ifo de luna trecută a arătat că firmele din industrie înregistrau comenzi aproape de capacitate şi condiţii de operare foarte bune, situaţie care probabil a continuat în luna mai şi este de aşteptat să continue în următoarea perioadă de boom economic.

Inclusiv indicatorii PMI calculaţi de Markit Economics pentru luna mai continuă să indice o evoluţie solidă pentru fabricile germane în condiţiile unor comezi foarte ridicate de la export. De asemenea, sectorul de servicii din economia germană a crescut pentru prima dată în luna mai după 10 luni consecutive de contracţie a activităţii economice, potrivit indicatorilor PMI.

Astfel, componenta condiţiilor curente a indicelui Ifo s-a îmbunătăţit uşor aşteptări în mai. Per total, indicele condiţiilor curente a urcat la 95,7 puncte de la o valoare de 94,2 puncte în aprilie, iar indicele aşteptărilor a urcat la 102,9 puncte de la 99,2 puncte luna trecută. Estimările generale erau pentru 95,5 puncte pe componenta condiţiilor curente şi de 101,4 puncte pe componenta aşteptărilor de afaceri, deviaţiile pozitive fiind notabile. De menţionat că componenta aşteptărilor a consemnat la debutul primăverii, în luna martie, cel mai mare avans lunar din luna iunie a anului trecut.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt se tranzacţiona în creştere, ieri, la ora 13:30, cu 0,8%, la un nou maxim istoric.

În ciuda solidităţii sectorului manufacturier german, care a tras după sine toată economia germană, prima economie a Uniunii Europene a înregistrat o contracţie de -1,8% în primul trimestru comparativ cu trimestrul anterior ca urmare a măsurilor de lockdown aplicate şi prelungite de către autorităţi inclusiv în luna aprilie. Estimarea contracţiei pe T1 2021 era de 1,7%. Contracţia an/an din primul trimestru a fost de -3,1%.

Fritzi Hoehler-Geib, economist la banca KfW, a precizat pentru Reuters că aşteptările sunt pentru o creştere economică puternică în a doua parte a anului graţie efectului de bază favorabil din sectorul de servicii - după cele 10 luni consecutive de contracţie - şi o aşteptată rezolvare parţială a problemelor cu input-urile pentru sectorul manufacturier.

Luna trecută, circa 45% din companii spuneau că se confruntă cu întârzieri foarte mari în furnizarea unor produse necesare continuării producţiei proprii. Blocaje erau atât pe zona semiconductorilor, cât şi pe alte multe alte produse.

De notat că mare parte din semiconductori sunt produşi în Asia, iar deficitul de producţie de la vârful pandemiei se resimte acum când cererea de produse tehnologice a explodat. De asemenea, industria de transport maritim comercial se confruntă cu o lipsă de containere şi cu costuri în creştere. Volkswagen este una din companiile germane care şi-a avertizat acţionarii luna trecută cu privire la o mai mare reducere a producţiei în al doilea trimestru din acest an comparativ cu reducerea din primele trei luni din cauza penuriei de semiconductori.

La capitolul riscuri, Clemens Fuest subliniază, pe lângă penuria de semiconductori, creşterea preţurilor la materiile prime pentru sectorul manufacturier. Un alt risc se profilează din creşterea preţurilor inclusiv în sectorul construcţiilor, situaţie cu care se confruntă inclusiv constructorii din România, după cum a scris BURSA în mai multe rânduri. Creşterile de preţuri sunt aşteptate de către companii să fie transmise consumatorilor în preţurile finale. Rămâne de văzut dacă consumatorii acceptă aceste creşteri de preţuri sau vor fi efecte negative asupra cererii.

Economiştii se aşteaptă însă în general la o revenire puternică a economiei comunitare din al treilea trimestru odată cu redeschiderea şi eliminarea restricţiilor. Economia germană este aşteptată să revină la nivelul pre-pandemic în prima jumătate a anului viitor.

"Ne-am revizuit în sus estimarea de creştere economică pentru 2021 la +3,5%, în ciuda startului mai slab de an", a spus Hoehler-Geib.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb