Încrederea în economia românească a scăzut uşor în mai, în timp ce la nivelul UE indicele a urcat

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 mai 2009

Indicele care măsoară încrederea în economia românească a coborât, în mai, cu 0,1 puncte faţă de luna precedentă, în contrast cu tendinţa înregistrată de majoritatea statelor din Uniunea Europeană, unde încrederea în economie a crescut, în medie, cu 2,8 puncte, potrivit datelor publicate joi.

Astfel, în mai, indicele a scăzut în România până la 65,4 puncte, fiind mai mic decât pe ansamblul UE, unde sentimentul încrederii în economie a ajuns în mai la 66,7 puncte. Aceasta este a doua lună consecutiv de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar.

În România indicele încrederii în construcţii s-a diminuat cu 3 puncte, iar cel în servicii a scăzut cu un punct. Încrederea în industrie a stagnat, în timp ce în comerţul cu amănuntul indicele a urcat cu 2 puncte faţă de luna anterioară, iar în consum, cu un punct.

La nivelul UE, indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii uşoare a încrederii în trei din cele cinci sectoare luate în considerare (industrie, servicii, consum, comerţ cu amănuntul). În construcţii şi consum, indicatorul a continuat să scadă uşor faţă de luna anterioară.

Statele care şi-au manifestat cel mai mare grad de încredere în economie au fost Suedia (82,4 puncte), Finlanda (78,9 puncte) şi Italia (78,8 puncte).

În zona euro, încrederea a sporit într-un ritm mai mic decât la nivelul întregii UE, de 2,1 puncte, până la 69,3 puncte.

Dintre statele membre mari, încrederea în economia Italiei a sporit cu 5,3 puncte, în cea a Marii Britanii, cu 4,81 puncte, a Olandei cu 3,1, a Franţei, cu 1,5 puncte şi a Poloniei, cu 1,2 puncte. În schimb, încrederea în economia Spaniei s-a redus cu 0,9 puncte.

Gradul cel mai scăzut de încredere în economie a fost înregistrat în Slovacia (46,2 puncte) şi Ungaria (47,3 puncte), potrivit raportului de conjunctură prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice şi financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb