Încrederea în economia românească a scăzut uşor în mai, în timp ce la nivelul UE indicele a urcat

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 mai 2009

Indicele care măsoară încrederea în economia românească a coborât, în mai, cu 0,1 puncte faţă de luna precedentă, în contrast cu tendinţa înregistrată de majoritatea statelor din Uniunea Europeană, unde încrederea în economie a crescut, în medie, cu 2,8 puncte, potrivit datelor publicate joi.

Astfel, în mai, indicele a scăzut în România până la 65,4 puncte, fiind mai mic decât pe ansamblul UE, unde sentimentul încrederii în economie a ajuns în mai la 66,7 puncte. Aceasta este a doua lună consecutiv de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar.

În România indicele încrederii în construcţii s-a diminuat cu 3 puncte, iar cel în servicii a scăzut cu un punct. Încrederea în industrie a stagnat, în timp ce în comerţul cu amănuntul indicele a urcat cu 2 puncte faţă de luna anterioară, iar în consum, cu un punct.

La nivelul UE, indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii uşoare a încrederii în trei din cele cinci sectoare luate în considerare (industrie, servicii, consum, comerţ cu amănuntul). În construcţii şi consum, indicatorul a continuat să scadă uşor faţă de luna anterioară.

Statele care şi-au manifestat cel mai mare grad de încredere în economie au fost Suedia (82,4 puncte), Finlanda (78,9 puncte) şi Italia (78,8 puncte).

În zona euro, încrederea a sporit într-un ritm mai mic decât la nivelul întregii UE, de 2,1 puncte, până la 69,3 puncte.

Dintre statele membre mari, încrederea în economia Italiei a sporit cu 5,3 puncte, în cea a Marii Britanii, cu 4,81 puncte, a Olandei cu 3,1, a Franţei, cu 1,5 puncte şi a Poloniei, cu 1,2 puncte. În schimb, încrederea în economia Spaniei s-a redus cu 0,9 puncte.

Gradul cel mai scăzut de încredere în economie a fost înregistrat în Slovacia (46,2 puncte) şi Ungaria (47,3 puncte), potrivit raportului de conjunctură prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice şi financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb