Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a ajuns la cel mai scăzut nivel din iulie 2020

A.D.
Macroeconomie / 5 decembrie

Sursa foto: Adrian Codirlasu/Facebook

Sursa foto: Adrian Codirlasu/Facebook

Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, a declarat că incertitudinea politică ridicată şi creşterea aversiunii la risc a investitorilor au dus la scăderea indicatorului de încredere la niveluri similare celor din perioada pandemiei, potrivit comunicatului emis redacţiei.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 13,5 puncte în noiembrie, ajungând la 31,4 puncte, cel mai scăzut nivel din iulie 2020. Această scădere a fost determinată de diminuarea semnificativă a ambelor componente ale indicatorului: componenta de anticipaţii a scăzut cu 12,1 puncte, ajungând la 23,3 puncte, cea mai joasă valoare din ianuarie 2019, iar componenta de condiţii curente a scăzut cu 16,4 puncte, ajungând la 47,8 puncte.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2025) a crescut la o valoare medie de 5,0%, comparativ cu exerciţiul anterior. 59% dintre participanţi anticipează o majorare a inflaţiei în următoarele 12 luni, iar 27% o stagnare. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanţi se aşteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul anticipează o stagnare.

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0310 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0831 lei pentru un euro.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 50% dintre participanţi anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% preconizează o scădere. De asemenea, 68% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supra-evaluate, iar 27% le consideră corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la 7,2% din PIB, conform anticipaţiilor. Creşterea economică estimată pentru 2025 este de 1,3%, iar datoria publică este anticipată să ajungă la 58% din PIB în următoarele 12 luni.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb