Indicii BVB au marcat noi recorduri istorice, în ultima lună a anului trecut

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie

Indicii BVB au marcat noi recorduri istorice, în ultima lună a anului trecut

English Version

Creşteri de 4,5% pentru BET şi de 3,6% în cazul BET-NG

FP a răscumpărat acţiuni de aproape un miliard de lei de la BVB; o parte din banii primiţi de investitori s-au reîntors, probabil, în piaţă

Ministerul Finanţelor a listat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, în valoare de 2,47 miliarde lei

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri pe linie, în ultima lună a anului trecut, într-un climat internaţional favorabil activelor riscante, peste care s-au suprapus câteva elemente interne ce au susţinut preţurile acţiunilor.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut un avans de 4,5%, în decembrie anul trecut, până la 15.371 de puncte, după ce, pe parcursul lunii, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre a marcat un nou record istoric, de 15.531 de puncte. Per ansamblu, în 2023, BET a avut o creştere nominală de 31,8%, ce-i drept într-un mediu cu inflaţie ridicată ce a erodat randamentele reale, dar chiar şi aşa evoluţia indicelui este remarcabilă.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a urcat cu 3,6%, luna trecută, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a apreciat cu 3,9%.

Traderii văd o probabilitate de peste 60% ca Fed să reducă dobânda în martie, conform CME FedWatch Tool

În Statele Unite, indicii au avut creşteri pe linie, pe fondul aşteptărilor ca Rezerva Federală să înceapă să taie dobânzile în acest an şi a decelerării inflaţiei. Indicele S&P 500 a urcat cu 4,4%, luna trecută, după nouă săptămâni de creştere consecutivă, cea mai lungă secvenţă din 2004 încoace, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut un avans de 5,5%, luna trecută.

Fed a lăsat neschimbată rata dobânzii cheie în decembrie, pentru a treia oară la rând, iar pieţele se aşteaptă ca banca centrală a Statelor Unite să opereze trei-patru tăieri de dobânzi, în acest an. Conform CME FedWatch Tool, traderii văd o probabilitate de circa 63% ca Fed să reducă dobânda cu 25 de puncte de bază, la întâlnirea din martie.

De partea noastră a Atlanticului, unde de asemenea există aşteptări privind tăieri de dobânzi în acest an, indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 3,8%, în decembrie, în vreme ce la Frankfurt, indicele DAX40 a urcat cu 3,3%, luna trecută.

Apreciere de 4,4% pentru BET-XT

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide treizeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 4,4%, în decembrie, la 1.324 de puncte, după ce, pe parcursul lunii, coşul de acţiuni a atins un nou record istoric, de 1.335 de puncte.

Fondul Proprietatea şi-a răscumpărat circa 30% din acţiunile proprii, printr-o ofertă derulată la un preţ peste cel din piaţă, ce a fost suprasubscrisă. Pentru titlurile răscumpărate de la BVB, FP a plătit aproape un miliard de lei, o parte din bani reîntorcându-se probabil în piaţă, ceea ce a susţinut creşterea preţurilor acţiunilor altor companii importante de la bursa noastră.

Sphera, Electrica şi TeraPlast - performerii lunii decembrie, din indicele BET

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) au crescut cu 25,4%, luna trecută, la 25,7 lei, cel mai ridicat nivel din vara anului 2018, pe fondul unor volume mari, ceea ce arată achiziţii din partea instituţionalilor.

La începutul lui decembrie, Erste recomanda "Cumpărare" pentru titlurile SFG, cu un preţ ţintă de 26,1 lei pe acţiune, pentru următoarele douăsprezece luni, cu circa 21% peste cotaţia titlurilor din piaţă din acel moment, conform unui raport publicat pe portalul BVB Research Hub. "Rezultatele la nouă luni ne validează perspectiva pozitivă asupra acţiunilor, indicând o creştere semnificativă a profitabilităţii în ritm anual şi o performanţă mai bună trimestrială (...). Ne aşteptăm ca ultimul trimestru să valideze tendinţa pozitivă actuală a profitabilităţii", se menţiona în raport.

Analiştii de la Prime Transaction estimează că Sphera va distribui, anul viitor, un dividend de 1,84 de lei, echivalentul unui randament brut de 8,5%, raportat la preţul acţiunii SFG din 4 decembrie (data raportului), printre cele mai mari de la BVB.

Indicii BVB au marcat noi recorduri istorice, în ultima lună a anului trecut

Titlurile Electrica (EL) au urcat cu 17,4%, luna trecută, la 11,48 lei, probabil în urma achiziţiilor făcute de instituţionali, după cum se poate deduce din volumele ridicate. Compania a îndeplinit criteriile pentru intrarea în indicii internaţionali ai FTSE Russell, acţiunile sale urmând să fie incluse în indicii FTSE Global All Cap şi FTSE Global Mid Cap.

Acţiunile TeraPlast (TRP) au urcat cu 9,9%, la 0,515 lei pe titlu, în decembrie, echivalentul unui raliu în trendul descendent multianual pe care se află acţiunile companiei încă din 2021, în vreme ce titlurile Transport Trade Services (TTS) şi-au continuat tendinţa ascendentă dezvoltată anul trecut, cu avans de 8,4% în decembrie, până la 27 de lei.

BRD va distribui un dividend cu randament de 5%

Acţiunile principalelor bănci de la BVB au încheiat anul în creştere, într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a avut o apreciere uşoară. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu aproape 8%, la 17,92 lei, în vreme ce acţiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut cu 5,6%, până la 24,26 lei, titlurile instituţiei de credit din Cluj tranzacţionându-se în apropierea maximelor istorice. Băncile beneficiază de dobânzile ridicate din ultima perioadă, ce se reflectă în profitabilitate.

Luna trecută, acţionarii BRD au aprobat distribuirea ca dividende a 50% din rezultatul reportat aferent anului 2022, alocarea având un randament de circa 5%.

Primele gaze naturale extrase din Neptun Deep vor fi livrate în anul 2027, conform OMV Petrom

Titlurile Romgaz (SNG), companie care va realiza o majorare de capital în valoare de aproape 3,5 miliarde de lei prin încorporare unor rezerve, au avut un avans de 4,4%, până la 50,1 lei, luna trecută, în vreme ce acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 6,2%, la 0,5745 lei.

Cele două companii vor livra primele cantităţi de gaze naturale din Neptun Deep în anul 2027, peste 80% din valoarea contractelor de execuţie aferente proiectului fiind deja atribuită contractorilor şi furnizorilor, conform unui raport al Petrom din decembrie.

Acţiunile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 3,5%, luna trecută, la 18,9 lei, în vreme ce titlurile Conpet (COTE) au avut un avans de 5,7%, la 81,8 lei.

La capitolul scăderi din indicele BET se remarcă acţiunile MedLife (M), ce s-au depreciat cu 2,7%, luna trecută, la 3,98 lei, în condiţiile în care, profitabilitatea companiei a scăzut sever, în primele nouă luni din 2023, indicând un an cu rezultate slabe pentru prestatorul privat de servicii medicale.

Discount-uri de tranzacţionare de 66% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments; SIF Muntenia avea un discount de 49%, la finele lui decembrie

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 2,4% luna trecută, la 59.309 puncte, cea mai mică apreciere dintre indicii BVB.

FP a anunţat semnarea contractului de vânzare-cumpărare a participaţiei sale în Engie Romania, pentru 432,6 milioane lei şi a convocat acţionarii pentru aprobarea răscumpărării a unui miliard de acţiuni FP (echivalentul a 17% din capitalul Fondului) şi a vânzării participaţiilor în companiile Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Alro, în anumite condiţii.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 66% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments, în vreme ce titlurile SIF Muntenia aveau o diferenţă relativă faţă de nivelul activului net de 49%. În cazul FP, discountul era de 17%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

Luna trecută, Ministerul Finanţelor a listat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis la BVB, în valoare de 2,47 miliarde lei, respectiv 497,7 milioane euro. Oferta a fost croită în cinci tranşe - trei în lei, între care una dedicată donatorilor de sânge, şi două în euro. Tranşele în lei au scadenţe în 2024, 2026, dobânzile anuale fiind de 6,1%, respectiv 7,25%. Pentru tranşa donatorilor de sânge scadenţa este în 2024 şi dobânda de 7,1%. În cazul titlurilor în euro, scadenţele sunt în 2024 şi 2028, cu dobânzi anuale de 4%, respectiv 5,5%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Care "Recorduri"?

    Eu vad Noi Minime! 

    s c c r e t 

    1. Albertotstiutorul te contrazice, bre!

      Fata de "Varf"!!

      s c c r e t 

      Noi minime!!!

      s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb