Industria Chinei îşi accentuează contracţia pe fondul scăderii comenzilor noi şi a creşterii preţurilor

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 noiembrie 2021

Călin Rechea

Indicele PMI (Purchasing Managers' Index) agregat pentru sectorul industrial al Chinei arată o nouă contracţie a activităţii în octombrie 2021, în condiţiile accentuării tendinţei negative începute în noiembrie 2020 (vezi graficul 1).

Industria Chinei îşi accentuează contracţia pe fondul scăderii comenzilor noi şi a creşterii preţurilor

Datele de la China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP), preluate de Biroul Naţional de Statistică al Chinei (NBSC), arată o scădere lunară de 0,4 puncte a indicelui PMI pentru industria prelucrătoare, până la 49,2 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni. Indicele PMI agregat a scăzut cu 0,9 puncte, până la 50,8 puncte, în condiţiile în care indicele sectorului serviciilor şi construcţiilor a scăzut până la 52,4 puncte, de la 53,2 puncte în luna precedentă (n.a. o valoarea sub 50 de puncte arată contracţie).

Continuarea scăderii indicelui PMI al sectorului industrial sub pragul contracţiei arată "accentuarea presiunilor de scădere a economiei", după cum a subliniat un analist de la CFLP.

Contracţia activităţii s-a observat mai ales la nivelul IMM-urilor. Indicele PMI pentru întreprinderile medii a scăzut cu 1,1 puncte faţă de luna precedentă, până la 48,6 puncte, iar indicele firmelor mici a rămas neschimbat la 47,5 puncte. Indicele PMI al companiilor mari a rămas în teritoriul pozitiv după o scădere cu 0,1 puncte, până la 50,3 puncte.

Comunicatul de presă de la NBSC arată că sub-indicii corespunzători producţiei, comenzilor noi, stocurilor de materii prime, numărului de angajaţi şi timpilor de livrare au valori care arată o contracţie.

În condiţiile poziţiei deosebit de importante a Chinei în lanţurile de aprovizionare şi desfacere la nivel global, evoluţia sub-indicilor PMI corespunzători comenzilor externe este foarte îngrijorătoare (vezi graficul 2).

Industria Chinei îşi accentuează contracţia pe fondul scăderii comenzilor noi şi a creşterii preţurilor

Astfel, indicele comenzilor externe noi din industria prelucrătoare se menţine sub pragul de 50 de puncte de şase luni, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4 puncte în octombrie 2021, până la 46,6 puncte, în timp ce indicele comenzilor pentru export din sectorul serviciilor şi construcţiilor se menţine sub pragul contracţiei de şapte luni, după o creştere de 1,1 puncte, până la 47,5 puncte.

Indicii PMI ai comenzilor noi care includ şi piaţa internă se află tot sub pragul de 50 de puncte, la 48,8 puncte pentru industria prelucrătoare, după o scădere de la 49,5 puncte, respectiv la 49 de puncte pentru sectorul serviciilor şi construcţiilor, după o stagnare faţă de luna anterioară.

"Cererea insuficientă reprezintă cea mai mare dificultate pentru circa o treime dintre companiile participante la sondaj", se mai arată în comunicatul de presă de la CFLP.

Indicele producţiei industriale a scăzut cu 1,1 puncte faţă de luna anterioară, până la 48,4 puncte, în condiţiile în care producţia şi-a arată un declinul puternic la nivelul firmelor mici (45,8 puncte) şi firmelor de dimensiuni medii (47,5 puncte), în timp ce pentru companiile mari se află aproape de pragul contracţiei (50,1 puncte).

Un motiv suplimentar de pesimism pentru sectorul industrial îl reprezintă şi creşterea accelerată a preţurilor, atât pentru materiile prime cât şi pentru produsele finite (vezi graficul 3).

Industria Chinei îşi accentuează contracţia pe fondul scăderii comenzilor noi şi a creşterii preţurilor

Indicele preţurilor produselor finite a crescut cu 4,7 puncte, până la 61,1 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, iar indicele preţurilor materiilor prime a crescut cu 8,6 puncte, până la 72,1 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni.

Octombrie a reprezentat a şaptea lună consecutivă de scădere din 2021 pentru numărul angajaţilor din industria prelucrătoare, pe fondul declinului sub-indicelui corespunzător până la 48,8 puncte, de la 49 de puncte în luna anterioară.

S-a mai observat şi creşterea perioadei de livrare de la furnizorii de materii prime, în condiţiile în care sub-indicele corespunzător a înregistrat o scădere lunară de 1,4 puncte, până la 46,7 puncte.

Perspectivele activităţii din industria prelucrătoare se menţin negative, după cum arată sub-indicele aşteptărilor, care a scăzut cu 2,8 puncte, până la 53,6 puncte.

Temperarea activităţii din sectorul serviciilor şi construcţiilor a fost influenţată mai ales de evoluţia din sectorul serviciilor, al căror indice PMI a scăzut până la 51,6 puncte, de la 52,4 puncte în luna precedentă. Indicele PMI al sectorului construcţiilor a scăzut cu 0,6 puncte, până la 56,9 puncte.

Declinul numărului de angajaţi din servicii şi construcţii este neîntrerupt din septembrie 2018, iar ultima scădere lunară a fost de 0,3 puncte, până la 47,5 puncte.

Preţurile materiilor prime şi costurile de producţie şi-au continuat creşterea accelerată atât în servicii cât şi în construcţii, în condiţiile unei creşteri mai temperat a preţurilor finale, care determină accentuarea presiunii asupra marjelor de profit.

Tendinţa negativă din servicii şi construcţii va continua şi în perioada următoare, după cum arată sub-indicele aşteptărilor, care a scăzut cu 0,3 puncte, până la 58,8 puncte.

Incertitudinea privind activitatea sectoarelor exportatoare din China rămâne deosebit de ridicată pe fondul prelungirii crizei transportului maritim în containere, care a condus la creşterea explozivă a costurilor de transport pentru acest segment.

Concluzia raportului PMI pentru industria prelucrătoare din China arată că "activitatea productivă a întreprinderilor este restricţionată de deficitul de cerere internă, al furnizării de energie şi materii prime, precum şi de alte probleme".

În comunicatul de presă de la China Federation of Logistics and Purchasing se precizează că indicii PMI reprezintă indicatori cu o mare putere de prognoză, dar şi de avertizare timpurie cu privire la tendinţele economice.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Industria Chinei va supravietui, se va contracta, dar va supravietui.

    Industriile vestului dependente de industria si lantul de aprovizionare al Chinei, vor avea o problema.. care deja se vede - comanzi o masina si ti se spune ca o vei primi peste 6 luni.. adica la pulivara la anul...  

    1. Unde am mai auzit povestea asta? Ah da, la Huawei, ca si fara componentele americane sunt beton, ca si-au facut propriul OS ca sa nu mai depinda de Android...rezultatul? Intr-un an din nr1 la telefoane au disparut din peisaj. La fel se va intampla si cu economia Chinei. Deja exodul firmelor occidentale, Americane, Japoneze a inceput. Efectele incep sa se vada...Sloganul "externalizare" va fi schimbat cu "localizare"..."brace for impact":-)

      cel mai semnificativ indice e caixin pmi

      Iar tu vei fi cu 40% mai sarac.

      Huawei P50 Pro surpass DXOMARK camera ranking with top score

      Huawei are cele mai tari telefoane in 2021. Plangi, plangaciosule tefelist, plangi macaronarule ameriloc. 

      Trendul DEMOGRAFIC al CHINEI intra ca pondere din Producatori / Productivitate in Consumatori!!!

      Asa a Fost si cu Romania anilor 52-62-84-89 (tara producatoare - populatie cu putere de productie / tanara/ industrializare tanara); din 89 pana in prezent Romania este Consumatoare (pentru cat timp? poate pentru inca 8-10-15 -20 de ani; pana vine din urma alt val productiv de tineri mai mare ca valul total de consum prezent). 

      Economiile lumii trec prin ciclurile urmatoare: Agrara (debitoar mai mare decat creditor final) - industriala (creditor - debitor in echilibru in raport cu totalul pietelor cu care colabreaza - Servicii / Financiara (creditoar mai mare decat debitor) 

      semnat comenturi "cretine" 

    Ce meserie aveti d.nule Rechea Calin?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb