INDUSTRIA DE GAMBLING "Noua lege a gamblingului rezolvă probleme, dar poate fi îmbunătăţită"

Ziarul BURSA #Companii / 26 februarie 2015

"Noua lege a gamblingului rezolvă probleme, dar poate fi îmbunătăţită"

Noile modificări legislative adoptate pentru piaţa de gambling la finele anului trecut, prin OUG 92/2014, rezolvă o gamă întreagă de probleme semnalate, de-a lungul ultimilor ani, de către reprezentanţii industriei jocurilor de noroc, cei ai societăţii civile şi mass-media, consideră domnul Daniel Florea, deputat PSD, membru în comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Există reprezentanţi ai pieţei de gambling care susţin, însă, că această ordonanţă conţine şi anumite prevederi contradictorii.

Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR) opinează că impozitarea prin reţinere la sursă asupra plăţilor efectuate către jucători - una dintre prevederile noii legi din domeniul gamblingului - reprezintă o reglementare eronată, fiind, astfel, "impozitată şi pierderea", nu doar câştigul.

Deputatul Daniel Florea apreciază că este greu de găsit vreun domeniu de activitate perfect reglementat şi în cadrul căruia să nu existe voci nemulţumite, critice, cu privire la unele aspecte legislative. Pe de altă parte, deputatul consideră că legea este perfectibilă. "Vom putea să ţinem cont de reacţia şi feedbackul pieţei de jocuri de noroc, în momentul în care această ordonanţă va fi dezbătută în Parlament", ne-a mai spus domnul Daniel Florea. Elaborarea normelor de aplicare ale OUG 92/2014 este sarcina Guvernului, prin organismul său de specialitate, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Domnul Florea ne-a spus: "Din toate informaţiile mele, Oficiul colaborează strâns cu reprezentanţii asociaţiilor de profil din cadrul Consiliului Consultativ de pe lângă ONJN. Astfel, sper ca organizatorii de jocuri să reuşească, prin propunerile lor, solid argumentate, să contribuie la realizarea unui set de reglementări cât mai aproape de realităţile industriei de gambling la nivel european".

Odată cu intrarea în vigoare a OUG 92/2014 şi preconizata adoptare a normelor de aplicare ale acesteia vor fi create premisele deschiderii pieţei jocurilor de noroc online şi în ţara noastră.

Domnul Daniel Florea ne-a declarat: "Atât timp cât cadrul legislativ oferă un mediu prielnic, concurenţial, şi care prezintă unele avantaje faţă de reglementările din alte state, cel puţin teoretic, ne aşteptăm ca organizatorii de jocuri de noroc online să fie motivaţi să investească în această zonă. Sperăm ca în următoarele luni să avem şi confirmarea practică a măsurilor juste de legiferare a acestui domeniu".

Oficialul PSD apreciază că OUG 92/2014 nu face distincţie între nivelul de impozitare a jucătorilor, în funcţie de diversele tipuri de jocuri de noroc la care aceştia participă. Singura deosebire stă, potrivit deputatului PSD, în modalitatea de plată a acestui impozit: la unele tipuri de jocuri, obligaţia declarării şi plăţii impozitului revine jucătorilor (jocurile de noroc online, sloturi, festivaluri de poker şi lozuri), iar pentru celelalte categorii de jocuri impozitul se reţine şi se plăteşte de către organizatorii de jocuri, prin stopaj la sursă.

Domnul Daniel Florea speră să asistăm, cât de curând, la o importantă creştere a pieţei de gambling, inclusiv creşterea de venituri la bugetul de stat, dacă luăm în considerare cel puţin perspectiva licenţierii şi autorizării jocurilor de noroc online, precum şi cea a turismului de gambling. "Această perspectivă mi-a fost împărtăşită şi confirmată în urma numeroaselor întâlniri şi discuţii pe care le-am avut în mod constant şi cu reprezentanţii ROMBET", ne-a mai precizat deputatul.

Ana-Maria Baciu, NNDKP: "Modificările privind reglementările fiscale sunt binevenite"

Ana-Maria Baciu, partner la NNDKP, ne-a declarat că modificarea legislaţiei privind jocurile de noroc, adoptată de Guvern la finalul anului 2014 şi care a intrat în vigoare pe 13 februarie 2015, arată interesul autorităţilor din România pentru reglementarea eficientă a acestei industrii.

Domnia sa ne-a mai spus: "Din perspectiva noastră, această modificare se impunea de ceva vreme deja, având în vedere atât interesul ridicat al operatorilor internaţionali de jocuri de noroc pentru piaţa românească (în special cu privire la jocurile de noroc online), dar şi modificările aşteptate de operatorii locali cu privire la jocurile de noroc tradiţionale".

Oficialul NNDKP susţine că modificările privind reglementările fiscale sunt binevenite într-o industrie din care autorităţile aşteaptă în viitor o creştere semnificativă a veniturilor colectate pentru bugetul de stat.

Doamna Ana Maria Baciu ne-a spus: "Şi noi, ca şi întreaga industrie, aşteptăm acum finalizarea normelor de aplicare, care vor fi cel mai probabil publicate undeva înainte de 13 martie, şi care, sperăm noi, vor clarifica acele aspecte din legislaţia principală, care în prezent ridică unele semne de întrebare atât pentru operatori, cât şi pentru noi, ca avocaţii".

Cristian Radu - Ţuca Zbârcea & Asociaţii: "Piaţa jocurilor de noroc on-line va rămâne închisă până la momentul adoptării legislaţiei secundare"

Modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2014 pot fi considerate cu adevărat o reformă în ceea ce priveşte domeniul jocurilor de noroc, în special în sectorul online, consideră domnul Cristian Radu, Partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Domnia sa este de părere că, deşi jocurile de noroc on-line au fost reglementate în România încă din decembrie 2010, existenţa unor cerinţe imposibil de îndeplinit a condus la situaţia de astăzi, în care nu există niciun organizator de jocuri de noroc on-line licenţiat în România. Domnul Radu ne-a declarat: "Cu titlu de exemplu, pentru a obţine o licenţă de exploatare, organizatorul de jocuri de noroc online trebuia, printre altele, să prezinte Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc un contract încheiat cu un operator de control şi monitorizare al activităţii organizatorului, însă un asemenea operator nu a fost niciodată autorizat în România. Prin modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 92/2014, sunt eliminate cerinţele imposibil de îndeplinit, fiind astfel deschisă pe jumătate uşa organizatorilor de jocuri de noroc online care sunt interesaţi de piaţa din România. De asemenea, noile modificări acoperă anumite probleme semnalate de Comisia Europeană, vechea formă a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 nefiind în totalitate în acord cu dreptul Uniunii Europene".

Totuşi, pentru a fi pe deplin funcţional şi pentru a se atinge obiectivele noilor reglementări, partenerul de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii crede că edificiul legislativ trebuie completat cu o legislaţie secundară armonizată cu prevederile legii principale din acest domeniu. "Normele de punere în aplicare sunt deosebit de importante în acest context, prevăzând cerinţele şi procedura de licenţiere a organizatorilor de jocuri online, precum şi a altor entităţi cu activităţi conexe acestui sector (procesatori de plată, producători şi distribuitori de software, certificatori, auditori ş.a.m.d.)", mai spune domnul Cristian Radu, precizând că piaţa jocurilor de noroc online va rămâne închisă până la momentul adoptării legislaţiei secundare, nefiind practic posibilă depunerea aplicaţiilor în vederea obţinerii unei licenţe/autorizaţii pentru organizarea de jocuri de noroc online.

Cristian Radu menţionează că noua legislaţie reglementează şi un concept intimidant, acela al «Listei negre», în care vor fi trecuţi organizatorii de jocuri de noroc online care au oferit sau oferă jocuri de noroc jucătorilor din România, fără să deţină o licenţă şi o autorizaţie în acest sens. Domnia sa ne-a spus: "Principala consecinţă a prezenţei pe această listă este imposibilitatea de a obţine o licenţă, cel puţin până la data clarificării situaţiei organizatorului şi plata taxelor aferente perioadei în care acesta a oferit jocuri de noroc fără licenţă. Deşi legislaţia este una modernă, acest concept al «Listei negre» are potenţialul să împiedice deblocarea pieţei, în măsura în care condiţiile în care va fi efectiv aplicat nu vor ţine cont de interesele tuturor părţilor implicate: interesul autorităţilor publice de a colecta taxe din industria jocurilor de noroc on-line, cel al operatorilor internaţionali reputaţi şi cu capacitatea de a plăti taxele prevăzute de legislaţia noastră (destul de prohibitive pentru operatorii fără o anvergură internaţională) şi, nu în ultimul rând, al jucătorilor, aceştia din urmă nefiind atraşi de piaţa neagră în măsura în care marii operatori internaţionali sunt licenţiaţi în România pentru desfăşurarea de jocuri de noroc".

Partenerul de la Ţuca Zbârcea& Asociaţii spune că ar fi de dorit ca, prin legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2014, să fie clarificat regimul taxării operatorilor de jocuri de noroc şi al veniturilor obţinute de jucători. Cristian Radu crede că, în ciuda progreselor făcute, rămân numeroase semne de întrebare cu privire la aplicarea efectivă a unor prevederi, menţionând că ar fi util să se elimine o serie de formalităţi care pot conduce la un blocaj administrativ la nivelul autorităţii de reglementare.

Un asemenea exemplu negativ este, în opinia domnului Cristian Radu, obligativitatea solicitării unui aviz prealabil pentru acţiunile publicitare organizate de diferiţi operatori economici - chiar dacă aceştia nu au nicio legătură cu domeniul jocurilor de noroc, în scopul stimulării vânzărilor - şi care nu presupun taxă de participare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb