Industria pune presiune tot mai mare pe scăderea preţului energiei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 septembrie 2013

Industria pune presiune tot mai mare pe scăderea preţului energiei

Preţul mediu anual al energiei tranzacţionate pe piaţa PCCB (cu contracte la termen) administrată de OPCOM a crescut cu circa 61% în perioada 2006-2013. Mediile anuale de preţ ale electricităţii tranzacţionate pe piaţa spot (PZU) în perioada menţionată au fluctuat puternic, pornind de la un nivel de 164,86 de lei/MWh în 2006, atingând un vârf de 221,2 de lei/ MWh în 2011 şi coborând puternic la 148 de lei/MWh în primele opt luni ale acestui an. Astfel, în acest an, energia se tranzacţionează pe piaţa spot la un tarif mediu cu circa 10% mai mic faţă de 2006.

Furnizorii de energie ne-au spus că cifrele statistice privind evoluţia preţurilor de tranzacţionare nu sunt relevante dacă le priveşti din pers­pectiva evoluţiei economice: "De la debutul crizei, industria pune presiune tot mai mare pe scăderea preţului energiei. Factorii care au influenţat preţurile sunt multipli. Anii 2011 şi 2012, marcaţi de seceta hidrologică, au avut tarife foarte mari din cauza faptului că oferta nu acoperea cererea. Preţurile au indicat acest fenomen, nu vreo efervescenţă a economiei".

Până în 2008, tarifele au crescut constant pe cele două pieţe administrate de OPCOM, în strânsă legătură cu evoluţia economică. Criza a adus un recul în 2009 şi 2010 (vezi grafic).

Acest an a fost unul normal din punct de vedere al hidraulicităţii, dar a venit cu o scădere abruptă a cererii. Preţurile au coborât vertiginos pe piaţă, nu numai din acest motiv, ci şi pentru că 2013 a fost primul an în care au funcţionat din plin 2.000 de MW eolieni, cu tarife foarte mici de tranzacţionare.

Furnizorii de energie electrică ne-au declarat: "Industria grea, energointensivă, a avut un recul puternic în acest an din cauza crizei. Nu se poate spune că această criză economică nu a lăsat amprentă asupra economiei noastre. În PIB nu se vede aceste lucru pentru că au crescut comenzile în sectoare economice care nu sunt mari consumatoare de energie".

"Serviciile şi IT-ul merg cel mai bine. De asemenea, şi agricultura a avut un an bun. Agenţii economici se uită cu atenţie la evoluţia preţurilor pe pieţele OPCOM şi fac în continuare presiuni pe scăderea tarifelor."

Ei ne-au precizat că o parte din reducerea consumului din acest an vine şi din condiţiile meteo (am avut o iarnă blândă şi o vară în care perioadele de caniculă au fost scurte), dar şi din măsuri de eficienţă energetică. După integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, unele companii au început să se preocupe de retehnologizare şi reducerea consumului de energie.

Cea mai ieftină energie este cea pe care o economiseşti, iar pe fondul liberalizării pieţei toţi agenţii economici vor lua măsuri de reducere a consumului, mai spun sursele citate.

În prezent, consumatorii din indus­trie se plâng în special de taxele pentru electricitate (n.r. mulţi includ în această categorie, pe lângă TVA şi accize, şi certificatele verzi, cogenerarea, precum şi tarifele percepute pentru transport şi distribuţie). Mulţi spun că aceste taxe aproape că dublează preţul cu care achiziţionează energia de la producător.

Furnizorii ne-au spus că, în prezent, agenţii economici nu pot plăti mai mult de 180-185 de lei/MWh pentru energia achiziţionată de la producători. Pe de altă parte, acest nivel nu este considerat sustenabil de către termocentrale, care au mari nevoie de investiţii pentru modernizarea capacităţilor de producţie. Termocentralele au cel mai mult de suferit în urma concurenţei acerbe crea­te de parcurile eoliene.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ar fi interesant sa ne spuneti si ponderea cantitatilor de energie electrica tranzactionate pe cele doua piete(PZU si PCCB) din total cantitate energie electrica tranzactionata(s-au mai facut tranzactii si pe alte piete?).

    Cat considerati dumneavoastra ca trebuie sa fie ponderea PZU din total tranzactii astfel incat piata de energie electrica sa functioneze corect?

    Altfel cred ca vorbim discutii. 

    1. La nivelul anului 2012 componenta reglementata a pietei (unde nu exista competitie, guverneaza ANRE, prin urmare e cumva chiar impropriu denumita piata) acoperea aproximativ jumatate din volumul total (ceva mai putin, cca 45%).

      Evolutia e unidirectionala, adica se merge spre dereglementare, asa incat anul acesta s-ar putea sa se ajunga la ceva de genul 40/60. 

      Cei cca 60% piata concurentiala sunt divizati aproximativ egal intre PZU si PCCB, mult-hulitele contracte bilaterale, iar tendinta sustinuta este de crestere a ponderii PZU; posibl ca in acest an PZU sa depaseasca deja PCCB.

      La ultima intrebare va las pe dvs. sa raspundeti, pentru ca am impresia ca aveti deja o opinie bine formata si sunt curios sa o aflu, mai ales daca o si argumentati. 

    Piata de energie din Romania este puternic aberata inca de la nastere. Din acest motiv nu apare forta concurentiala care sa produca o crestere a productivitatii . Nicolae Opris dupa ce a contractat energia pt "baietii destepti"a trtecut la ANRE unde a construit reglemetele pietii , reglementari care au pus pe picior cocurential Hidro cu Termo . - aberatie pastrata pana azi cand bietul Ponta habar nu are de mecanismul relansarii economice prin politici sectoriale energetice DE FAPT MECANISMUL GUVERNARII ESTE PROFUND VICIAT , ACESTA ESTE DE FAPT MOBILUL REAL AL PIETII UNIVERSITATII

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb