Infernul care se extinde

Infernul care se extinde

Sorin Rosca Stanescu
Editorial #Adevărul - prima victimă / 4 martie 2022

Sorin Rosca Stanescu

"Bun venit în infern!", le-a urat ruşilor în urmă cu opt zile ministrul Apărării din Ucraina. Şi infernul s-a dezlănţuit. Iar acum se extinde. Şi contaminează continentul, de la Moscova până în capitalele Uniunii Europene. Şi, atenţie, se îndreaptă şi peste Ocean, spre Statele Unite. Despre ce fel de infern este vorba? Ce fenomen se dezvoltă în paralel cu un război aparent local?

În fiecare clipă devine tot mai limpede, chiar şi pentru cei care nu au vrut să vadă, că nu avem de-a face în Ucraina cu un război preventiv. Este un război criminal în toată legea, în care sunt distruse cu prioritate zone rezidenţiale, spitale, grădiniţe, centrale electrice, depozite de carburant şi mai nou, atenţie, sunt lovite centrale nucleare. Un război prin care este vizată lichidarea populaţiei, iar supravieţuitorii sunt determinaţi să se refugieze în alte state.

Este un război care se internaţionalizează din multe puncte de vedere. Sancţiunile economice îndreptate împotriva Rusiei au efecte devastatoare şi asupra celorlalte economii ale lumii. Iar Vladimir Putin merge înainte. Riscând să îşi înfometeze propria populaţie. Şi înfometând şi populaţiile altor state. Pe acest fond, se produce şi o operaţiune de import-export de război. Ea are loc prin uriaşul val de refugiaţi, pe de-o parte, şi prin crearea la iniţiativa lui Zelensky a aşa-numitei legiuni internaţionale de apărare teritorială a Ucrainei. Ambele fenomene sunt la fel de periculoase ca şi războiul în sine. Zilele trecute, m-am întors în România după o scurtă vacanţă. Formalităţile de reintrare în România au fost destul de numeroase şi a trebuit să pierd un timp pentru ca documentele mele să fie verificate. Nu am făcut altceva decât să mă întorc în ţara mea. Pentru a facilita exodul de refugiaţi, autorităţile de la Bucureşti au decis o procedură simplificată de intrare în România. În acest moment, o persoană venită din Ucraina trece mai uşor frontiera decât am făcut-o eu. Mă refer la formalităţi, nu la cozi. Iar primii care trec frontiera, din numeroasele informaţii pe care le primesc, sunt nu cei mai năpăstuiţi dintre ucraineni, femeile, copiii şi vârstnicii care întorc spatele prăpădului, ci fel de fel de personaje dubioase, care dau "spagă" poliţiştilor de frontieră şi vameşilor ucraineni, trec în faţă, se deplasează în mare viteză spre limuzinele care-i aşteaptă pe teritoriul României, sfidându-i, jingnindu-i şi umilindu-i pe cetăţenii români care-i întâmpină cu mâncare, cu haine şi cu alte lucruri necesare supravieţuirii. Acest prim val, despre care primim din ce în ce mai multe relatări, nu este un val al supravieţuitorilor. El este altceva. Şi când spun "altceva", nu mă refer doar la răsfăţaţii economiei de piaţă, ci în primul şi în primul rând - şi o fac cu multă îngrijorare - mă gândesc la rackeţi şi la membrii unor formaţiuni extremiste, tolerate în mod criminal de guvernele de la Kiev, inclusiv de Guvernul Zelensky, şi care se deplasează către capitalele continentului european şi mai departe, către Statele Unite.

Sunt numeroase documente care au atestat şi atestă existenţa în Ucraina a unor batalioane neo-naziste. Amnesty International a documentat pericolul extrem pe care îl reprezintă de pildă batalionul Aidar. Sunt 50 de grupuri documentate de serviciile secrete americane drept neo-naziste, care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul Ucrainei, iar acum îşi trimit masiv reprezentanţii în alte state. Congresmenii din Statele Unite au semnat o petiţie colectivă, prin care au solicitat ca batalionul Azov să fie declarat organizaţie teroristă. De ce? Pentru că acesta recrutează, antrenează şi radicalizează cetăţeni americani. El provine din grupul paramilitar "Patriot" al Ucrainei, care are parlamentari în forumul legislativ de la Kiev şi care luptă pentru eliminarea economiei de piaţă, a democraţiei politice şi a presei libere. Mă opresc aici. Atrăgând din nou atenţia că reprezentanţii acestor grupuri neo-naziste au acum posibilitatea, prin conjunctura creată de război, să circule de colo-colo de-a lungul şi de-a latul planetei. Iar racheţii, care sunt mai degrabă o organizaţie de tip mafiot decât una politică, tranzitează frontiera burduşiţi de arme, pe care le ascund în autoturisme cu podea dublă. Şi se mişcă în voie, beneficiind de aşa-numita procedură simplificată de tranzit.

Acestea sunt pericole de care să spunem că, prin instituţiile de forţă de care dispun, statele europene şi Statele Unite s-ar putea în cele din urmă proteja. Numai că toată această mişcare aparent browniană de personaje suspecte, ca să nu le spun sinistre, se desfăşoară şi în sens invers.

Încercând să-şi apere ţara cu orice chip, noul erou al planetei, Volodimir Zelensky, a anunţat crearea legiunii internaţionale de apărare teritorială a Ucrainei. Până la un punct, în condiţiile în care statele ONU nu intervin cu armatele lor, pentru a curma carnagiul dezlănţuit de Putin în Ucraina, această măsură poate fi justificată. Zelensky a făcut apel, pentru a se apăra de invazie, la toate forţele disponibile. Inclusiv la deţinuţii din închisori, cărora, în schimbul intrării în luptă cu arma în mână, li s-a promis eliberarea. A făcut apel în mod direct şi la cetăţenii israelieni originari din Ucraina, rugându-i să vină pentru a da o mână de ajutor în lupta de apărare împotriva agresorului rus. Tolerează şi încurajează inclusiv asemenea organizaţii neo-naziste, care funcţionează bine-merci, într-o Ucraină pregătită să fie primită în UE printr-o procedură accelerată. Închide ochii până şi la criminala înarmare a unor copii şi încurajarea acestora să tragă cu arma şi să ucidă. Aplaudă confecţionarea de către copii a bombelor Molotov. Şi, în ultimă instanţă, încearcă să transforme Ucraina într-o Spanie din timpul sângerosului război civil. Numai că puţini ştiu că în războiul civil din Spania s-au comis nenumărate atrocităţi nu numai de către republicani, susţinuţi de Armata Roşie, ci şi de către franchişti. În acel război din Spania, care a însângerat o ţară întreagă, marile puteri şi-au experimentat armele pe seama cetăţenilor, iar organizaţii şi detaşamente criminale au săvârşit atrocităţi, despre care istoricii mai au mult de scris până să ne redea întregul tablou. Din nefericire, iată, istoria se repetă. Şi din ce în ce mai puţini sunt dispuşi să nu închidă ochii. Şi să privească adevărul în faţă, oricât de cumplit e.

Că Vladimir Putin îşi semnează cu mâna lui decesul politic şi poate apoi o condamnare pentru crime de război, e prea puţin interesant. Că va sfârşi prin a fi dat jos de la putere de către unii dintre proprii acoliţi, din nou nu este prea interesant. Mai important este să vedem ce va rămâne în urmă, dincolo de o ţară a continentului european cu o infrastructură distrusă şi cu o populaţie înfometată. Va rămâne o infecţie, care din păcate se propagă treptat în întreaga lume. "Bun venit în infern!". Numai că infernul nu este doar al regimului Putin, ci este al nostru, al tuturor.

P.S.: Şi, apropo de infern, iată că Guvernul României a mai reuşit o ispravă. Pentru a supravieţui, a făcut o nouă tranşă de împrumuturi. Cu o dobândă de 6,4%. Mă uit prostit la copiii şi la nepoţii mei şi încerc să fac socoteala, pentru a afla în câte decenii vor reuşi să lipească cioburile ulcelelor sparte de ultimele guvernări.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Filorus cu acte in regula

    ”Atrăgând din nou atenţia că reprezentanţii acestor grupuri neo-naziste au acum posibilitatea, prin conjunctura creată de război, să circule de colo-colo de-a lungul şi de-a latul planetei. Iar racheţii, care sunt mai degrabă o organizaţie de tip mafiot decât una politică, tranzitează frontiera burduşiţi de arme, pe care le ascund în autoturisme cu podea dublă. Şi se mişcă în voie, beneficiind de aşa-numita procedură simplificată de tranzit.”

    Probleme exista dar sa nu generalizam la populatia ucrainiana care acum se vede obligata sa emigreze. 

    Nu era vorba ca ucrainienii lasa sa treaca doar femeile si copii? Copii de la ce varsta pot fi considerati periculosi? Exista riscul sa aiba carucioarele pentru copii burdusite cu arme? 

    Nu stiu ce sa zic,noi am vazut femei si copii trecand granita.Astia daca o fac, o fac pe sustache,poate trec de noi dar ungurii nu-i lasa sa treaca ca prin sita,au spus-o cu subiect si predicat.In plus,din ce motiv ar parasi aceste grupuri neo-naziste Ucraina?In mod logic ele au fost constituite sa regleze conturi cu Putin si regimul de la Moscova,ar fi domeniul lor ,,de activitate, din ce motiv ar pleca?

    Dupa articolele din ultima saptamana s-ar zice ca vacanta din care a revenit a fost la Moskova:-)

    si astfel neprihanitul occident face rost iarasi de forta de munca ieftina din milioanele de oameni care se revarsa inspre ei , dar tarile vestice vorbesc de parca nici usturoi n-au mancat , nici gura nu le miroase . cat despre imprumuturi , guv tradarii nationale isi face treaba de distrugere a tarii .

    Credeti ca veti reusi sa publicati doar comentariile pro Ruse?

    Va urez succes. 

    1. da ,credem ! tie nu-ti dorim succes !

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb