ÎNFIINŢAREA FSDI A TRECUT DE SENAT Listarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, exclusă prin legea de înfiinţare

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 aprilie 2018

Camera Deputaţilor este forul decizional

Fondul nu va fi supravegheat de ASF, conform amendamentelor aduse de senatori

Senatul a aprobat, ieri, Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), format din participaţii ale statului la 23 de societăţi, nu 89, cum erau în proiectul iniţial.

Camera Deputaţilor este forul decizional.

Conform presei, liderul grupului PSD, Şerban Nicolae, a afirmat că propunerea legislativă va suporta îmbunătăţiri la Camera Deputaţilor, for decizional, adoptarea actului normativ fiind impusă miercuri în Senat de termenul de adoptare tacită - 18 aprilie.

Senatorii au scos din proiectul de lege prevederea că FSDI va fi un fond alternativ de investiţii, supravegheat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), având în vedere că acesta va avea acţionar unic statul român, prin Ministerul Finanţelor, pe toată durata de func­ţionare.

Astfel, proiectul de lege, aşa cum a trecut de Senat, spulberă speranţele celor care sperau într-o listare a FSDI.

Societăţile care vor face parte din FSDI sunt: Electrica, Delgaz Grid SA, E.ON Energie România, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom Româ­nia, Antibiotice SA, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, IAR SA, Oil Terminal, Cuprumin, Unifarm, SN Apelor Române, Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi Bucureşti, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime şi Conpet.

Capitalul social al Fondului subscris integral la data constituirii este format din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni prevăzute în anexă, precum şi din aport în numerar în valoare de 1,85 miliarde de lei, conform proiectului de lege, care mai arată că valoarea aportului în natură urmează să fie determinată în baza unei evaluări.

Potrivit amendamentelor, strategia investiţională a Fondului se aprobă de către Guvern şi va viza dezvoltarea infrastructurii, crearea de locuri de muncă, stimularea inovaţiei şi creşterea competitivităţii. Indicatorii de performanţă pe termen mediu şi lung vor fi elaboraţi de Ministerul Finanţelor, iar evaluarea lor va fi făcută tot de Ministerul Finanţelor.

De asemenea, Fondul nu va putea beneficia de garanţii guvernamentale sau orice altă formă de sprijin din partea statului.

În proiect se mai arată că societăţile care vor forma fondul îşi vor stabili în mod independent strategiile comerciale şi comportamentul pe piaţă. Fondul, în calitatea sa de acţionar, nu va stabili şi nu va influenţa, direct sau indirect, strategiile comerciale şi comportamentul pe piaţă al societăţilor pe care le deţine în portofoliu, şi nu se va implica în activitatea de zi cu zi a companiilor.

De asemenea, managerii Fondului vor fi selectaţi în baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, cu mandat de 4 ani.

Guvernul a adus amendamente la legea de înfiinţare a FSDI după ce Eurostat a constatat că există prevederi din proiectul de lege care ar afecta clasificarea Fondului în afara sectorului administraţiei publice, putând avea impact pe deficit şi datorie publică.

Potrivit punctului de vedere al Guvernului, forma adoptată de Senat va trebui transmisă către Eurostat în vedere "obţinerii cât mai urgent posibil a opiniei ex-ante".

Alături de FSDI, autorităţile au în vedere crearea unui Fond Naţional de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deţine participaţii şi care în prezent sunt administrate de AAAS (fosta AVAS), dar şi companii de stat care nu vor putea fi incluse în FSDI din cauza interdicţiei europene, care stipulează faptul că în unele cazuri, companiile de producţie şi dis­tribuţie nu pot fi administrate de aceeaşi entitate, evitându-se în acest fel comportamentul de monopol. Ca urmare a acestor reglementări, Transelectrica şi Transgaz vor fi administrate şi deţinute de FND, iar Hidroelectrica şi Romgaz de către FSDI.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Un fond "cu imunitate" precum parlamentarii care va avea acelasi "succes" ca si parlamentarii, adica va consuma mult din avutia nationala si va produce nimic pozitiv ci doar paguba. O vaca crescuta de romani dar care ii va alapta pe altii.

    1. ...Exact asa este.... E un fel de P.C. ( in Ardeal se folosesc aceste initiale)

    Va veni momentul sa fie intrebati gusterii care au inclus Chimcomplex (12%) pe lista: 1. Cat va plati Vuza Statului Roman pe acele actiuni sau, ce dividende va primi FDSI? 2. Cat a costat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb