Inflaţia a rămas stabilă în luna iulie, în linie cu ţinta BNR

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 august 2020

Inflaţia a rămas stabilă în luna iulie, în linie cu ţinta BNR

Rata anuală a inflaţiei a urcat până la 2,8% în luna iulie, de la 2,6% în iunie, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe componente se observă scumpirea alimentelor în medie cu 5,77% în acest an şi a serviciilor cu 3%, Totodată, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,88% în acest an. Conform INS, preţurile de consum au stagnat în iulie comparativ cu iunie.

În cazul alimentelor, fructele conduc detaşat la scumpiri, datele INS confirmând o creştere a preţurilor de peste 24% faţă de decembrie 2019. În clasamentul scumpirilor la produsele alimentare urmează fasolea (+12%), citricele (+11,3%) şi făina (+6,91%).

"Ne menţinem estimarea de 2,80% pentru inflaţia medie din 2020, cu un nivel la finalul anului de 2,50% şi nicio modificare a dobânzii-cheie de către Banca Naţională a României (BNR) pentru restul anului", afirmă Valentin Tătaru, economist la ING, într-un raport de analiză referitor la evoluţia preţurilor de consum.

Acesta adaugă că stabilitatea consemnată în acest an la nivelul preţurilor va continua cel mai probabil în 2021.

"În iulie preţul carburanţilor a continuat să crească, secondată de o creştere lună/lună de 2,00% a preţurilor la tutun, însă scăderea preţurilor la electricitate şi gaze au contrabalansat aceste creşteri (de preţuri). În august probabil vom vedea o creştere uşoară a preţurilor la carburanţi, în timp ce preţurile la alimente ar trebui să rămână relativ stabile faţă de iulie", arată Tătaru, care adaugă că este de aşteptat ca sectorul serviciilor să contrabalanseze în august eventualele majorări de preţuri pe alte grupe.

"Preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 - iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%", se arată în comunicatul INS.

Potrivit lui Andrei Rădulescu, economist-şef la Banca Transilvania, statisticile indică accelerarea ritmului anual al preţurilor de consum, spre cel mai ridicat nivel din martie, evoluţie venită pe fondul redinamizării cererii interne.

Acesta notează: "Pe de o parte, preţurile la bunuri alimentare (31,32% din coşul de consum) au scăzut cu un ritm lunar de 0,45% în iulie, evoluţie determinată de ajustarea preţurilor la fructe şi conserve din fructe şi la legume şi conserve din legume cu dinamici lunare de 1,19%, respectiv 4,40%, în contextul încorporării recoltei din acest an. Pe de altă parte, preţurile la mărfuri nealimentare (48,37% din coş) au urcat cu 0,19% lună/lună în iulie, pe fondul majorării preţurilor la combustibili (în contextul creşterii cotaţiilor internaţionale la ţiţei) şi tutun, cu ritmuri lunare de 0,97%, respectiv 2%. Nu în ultimul rând, tarifele la servicii (20,31% din coşul de consum) au consemnat un avans lunar de 0,31% în iulie".

Potrivit acestuia, în perioada ianuarie-iulie 2020, preţurile de consum au consemnat un avans de 2,86% an/an, în decelerare de la 3,91% an/an în intervalul similar din 2019, evoluţie determinată de dinamica economiei sub potenţial - în contextul incidenţei pandemiei - şi scăderea cotaţiilor internaţionale la ţiţei.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

"Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022", se mai menţionează în raportul BNR.

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb