Inflaţia din SUA a accelerat în ianuarie 2025, pentru a patra lună la rând, ajungând la 3% în ritm anual, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o încetinire, informează AFP.
Potrivit datelor privind indicele IPC, publicate ieri de Departamentul american al Muncii, preţurile de consum din SUA au crescut cu 3% în perioada ianuarie 2024 - ianuarie 2025, după un avans de 2,9% în ritm anual în luna decembrie.
Analiştii intervievaţi de MarketWatch se aşteptau la o încetinire a indicelui IPC până la 2,8% în ritm anual, în luna ianuarie, notează Agerpres. Analiştii se aşteptau, de asemenea, la o încetinire a inflaţiei de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele. Însă, datele publicate ieri de Departamentul american al Muncii arată că aceasta a crescut, până la 3,3% în ritm anual.
De la o lună la alta, preţurile care au înregistrat cele mai mari creşteri au fost cele pentru asigurări de automobile, vehicule de ocazie, activităţi de divertisment, îngrijiri medicale, bilete de avion şi comunicaţii.
Un astfel de nivel al inflaţiei ar putea da noi argumente băncii centrale americane (Fed), care un vrea să se grăbească cu reducerea dobânzii de referinţă, mai ales având în vedere absenţa unor semne de slăbiciune pe piaţa muncii sau de încetinire a consumului.
Însă, în ghidarea politicii sale monetare, Fed urmăreşte un alt indicator al inflaţiei, indicele PCE, care este publicat la finalul lunii, şi care în decembrie a urcat până la 2,6% în ritm anual. Obiectivul Fed este să aducă inflaţia la 2%.
Independentă de puterea politică, Rezerva Federală (Fed) este supusă din partea preşedintelui Donald Trump la presiuni pentru reducerea dobânzilor. "Dobânzile trebuie să scadă", a afirmat ieri Donald Trump pe contul său de pe reţeaua Truth Social, tocmai înainte de publicarea datelor privind indicele IPC.
Amintim că economia Statelor Unite a crescut cu 2,3% în ultimul trimestru din 2024, în ritm anualizat ajustat la inflaţie, potrivit unui raport al Departamentul Comerţului. Rezultatul este sub estimările analiştilor Dow Jones, care anticipau un avans de 2,5%, şi marchează o încetinire faţă de creşterea de 3,1% înregistrată în trimestrul anterior, potrivit CNBC.
Pe întregul an, PIB-ul SUA a crescut cu 2,8%, comparativ cu 2,9% în 2023. Creşterea anualizată din ultimul trimestru al lui 2023 până în trimestrul patru din 2024 a fost de 2,5%.
Creşterea economică s-a bazat în mare parte pe consum, care a crescut cu un ritm solid, de 4,2%, reprezentând, ca de obicei, aproximativ două treimi din activitatea economică totală. Cheltuielile guvernamentale au contribuit, de asemenea, la expansiune, avansând cu 3,2%.
Pe de altă parte, comerţul a fost un factor negativ în ecuaţia creşterii economice. Importurile au scăzut cu 0,8%, la fel şi exporturile. Investiţiile private interne brute s-au redus cu 5,6%, tăind peste un punct procentual din PIB.
Opinia Cititorului