Inflaţia din Turcia a spulberat aşteptările în septembrie 2018

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 octombrie 2018

Inflaţia din Turcia a spulberat aşteptările în septembrie 2018

Deprecierea accelerată a lirei din ultimele luni, pe fondul reticenţei băncii centrale de a majora semnificativ dobânzile, a avut efecte devastatoare pentru preţurile din Turcia.

Preţurile de consum şi-au accelerat creşterea anuală până la 24,5%, cea mai mare din ultimii 13 ani, de la 17,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 6,3%, cea mai mare din aprilie 2001.

Indicele core al preţurilor, care exclude alimentele, energia, băuturile alcoolice şi nealcoolice, precum şi tutunul şi aurul, şi-a accelerat creşterea anuală până la 24,05%, de la 17,2% în august 2018, în urma unei creşteri lunare de 6,8%.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 27,7%, de la 19,8% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 6,4%, în condiţiile în care preţurile alimentelor neprocesate au crescut cu o rată anuală de 34%.

Preţurile utilităţilor au crescut cu 21,8% faţă de septembrie 2017, pe fondul unei creşteri anuale de 27% a preţurilor energiei.

Presiunile inflaţioniste de la nivelul consumatorilor se vor accentua şi în lunile următoare, deoarece şi preţurile producătorilor industriali au atins maxime multianuale.

În timp ce creşterea anuală a preţurilor de consum a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, avansul anual al preţurilor producătorilor industriali a atins un maxim al ultimilor 16 ani, de 46,2% (vezi graficul).

La acest nivel s-a ajuns de la 32,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 10,9%. Preţurile din industria prelucrătoare şi-au accelerat creşterea anuală până la 44,8%, de la 33,3% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 9%, iar preţurile energiei au înregistrat o creştere anuală explozivă, de 71,9%, după un avans de 20,7% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 40,2%.

În acest context, dobânda actuală de politică monetară, al cărei nivel se află deja la maximul ultimilor 20 de ani, nu este suficientă pentru a tempera presiunea preţurilor.

La mijlocul lunii septembrie 2018, Banca Turciei a majorat principala dobândă de politică monetară, rata repo pentru o săptămână, la 24%, după o majorare până la 17,75% în iunie 2018. Acest nivel nu se află doar sub rata inflaţiei, ci şi sub rata anuală de creştere a indicelui core al preţurilor.

Un economist de la Nomura International din Londra a declarat pentru Bloomberg că "cifrele privind inflaţia sunt aşa de grave încât amintesc de vechea Turcie", iar acestea nu pot fi ignorate de autorităţi.

Aşteptările de pe piaţă indică o nouă majorare a dobânzii de politică monetară în viitorul apropiat. Probabil că "mutarea" băncii centrale trebuie să depăşească 10 puncte procentuale pentru stabilizarea încrederii în moneda naţională, care s-a depreciat cu aproape 40% faţă de dolarul american de la începutul anului, în ciuda evoluţiei pozitive din ultimele săptămâni.

Dinamica inflaţiei din Turcia reprezintă un avertisment puternic cu privire la efectele pierderii încrederii în politicile economice ale guvernului şi băncii centrale, mai ales în condiţiile unei economii dependente de creditul ieftin şi o permanentă stimulare monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb