Alimentele s-au scumpit, în aprilie, faţă de luna anterioară, cu 1,1%, contribuind cel mai mult la avansul lunar al inflaţiei, de 0,52%, unde uleiul s-a scumpit cu aproape 10%, fiind, de departe, cea mai accentuată evoluţie a preţului unui produs, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Temerile exprimate, săptămâna trecută, de guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, cu privire la scumpirea exagerată a uleiului comestibil s-au adeverit în aprilie, când preţul acestui produs a înregistrat un avans de 9,72%. La o distanţă de aproximativ 4,5 procente se plasează scumpirea fructelor proaspete, cu 5,22% şi a citricelor cu 2,17%.
Creşteri semnificative de preţuri, faţă de luna martie, s-au mai produs la brânză, 1,42%, unde brânza de oaie s-a scumpit cel mai mult, şi laptele de vacă, unde s-a remarcat o scumpire de 1,38%. Cartofii şi ouăle, în schimb, s-au ieftinit, cu 0,3%, respectiv cu 0,7%.
Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,46%, unde combustibilii s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 2%. Autoturismele şi piesele de schimb s-au ieftinit uşor, cu 0,1%, iar medicamentele au suferit şi ele o uşoară ieftinire, nesemnificativă însă.
Tarifele serviciilor au scăzut, în ansamblu, cu 0,4%, unde serviciile de telefonie fixă şi ale transportului aerian s-au ieftinit cel mai mult. Inflaţia s-a temperat, în aprilie, la 8,62%, fiind sub nivelul înregistrat în martie, de 8,63%, iar inflaţia lunară - aprilie faţă de martie - a fost de 0,52%, fiind influenţată, în principal, de creşterea preţurilor la mărfurile alimentare, cu 1,05%.
Preţurile au crescut, în medie, în perioada mai 2007 - aprilie 2008, faţă de mai 2006 - aprilie 2007, în funcţie de indicele preţurilor de consum, cu 6,3% şi cu 6,4% în funcţie de indicele armonizat al preţurilor de consum. Analiştii au luat în calcul o creştere anuală a preţurilor cuprinsă între 8,4% şi 8,71% în aprilie şi nu exclud ca, în iulie, inflaţia să atingă un nou vârf al acestui an, de aproape 9%, ca urmare a scumpirii anunţate a gazelor şi energiei electrice. Majoritatea economiştilor chestionaţi de NewsIn au estimat, însă, o temperare a inflaţiei în luna aprilie, aşteptându-se la o atenuare a creşterii preţurilor şi în luna mai. În România, inflaţia medie anuală a depăşit valoarea de referinţă odată cu integrarea ţării noastre în UE, se arată în Raportul de Convergenţă al Comisiei Europene pe 2008. Rata medie anuală a inflaţiei, în martie 2008, a fost de 5,9%, cu mult peste valoarea de referinţă de 3,2%, iar CE se aşteaptă ca aceasta să se distanţeze şi mai mult de pragul ţintă în următoare.Presiunile salariale şi consumul ridicat, creşterea preţurilor la combustibil şi slăbirea semnificativă a monedei naţionale, începând cu a doua jumătate a anului trecut, au contribuit masiv la creşterea inflaţiei. Aceasta a avut o medie de 4,9% în 2007 şi se aşteaptă o creştere vertiginoasă în 2008, cu o medie aproape de 8%, pentru ca, în 2009, ritmul să scadă până la aproape 5%.