Inflaţia poate urca în august pe fondul unor noi scumpiri ale alimentelor

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 august 2007

Inflaţia poate urca în august pe fondul unor noi scumpiri ale alimentelor

O scumpire uşoară a pâinii, după ce preţul a rămas nemodificat în iulie, o nouă creştere a preţurilor mărfurilor alimentare din cauza secetei şi mărirea tarifelor pentru cazări, în special la mare, ar putea antrena urcarea inflaţiei în august, a spus, la sfârşitul săptămînii trecute, economistul şef al BCR, Lucian Anghel.

"Cred că vom vedea o nouă urcare a inflaţiei în august raportat la aceeaşi lună a anului trecut, având în vedere că în august 2006 am avut deflaţie, acum nu mai avem, iar leul nu se va mai aprecia. Preţul pâinii a fost nemodificat în iulie şi este posibil să vedem o uşoară scumpire în august iar preţurile fructelor şi legumelor nu au atins încă nivelul maxim. Sunt preţuri volatile, pe care Banca Naţională a României nu le poate controla prin politica monetară", a declarat, pentru NewsIn, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

Anghel a mai precizat că nu exclude, în următoarele luni, o scumpire a cărnii. Anghel a mai spus că, "deşi cu impact redus, tarifele cazărilor, mai ales la mare, unde ocuparea locurilor este, în prezent, peste 100%, ar putea creşte în august".

Economistul şef al BCR a apreciat că ieftinirea serviciilor, care au o pondere în indicele preţurilor de consum de 17,54%, cu 0,67% în a şaptea lună a anului faţă de iunie, s-a datorat în primul rând concurenţei între operatori, manifes­tată prin modificarea regimului de percepere a costurilor pentru abonamente, nu întăririi leului faţă de euro. "Romtelecom, de exemplu, a introdus un tarif standard. În opinia mea, scăderea costurilor s-a datorat mai ales concurenţei între operatori şi nu neapărat raportului euro/leu, însă rămâne de văzut dacă vor putea susţine acest ritm", a spus acesta.

Întrebat care este semnalul transmis de nivelul inflaţiei de bază, care a urcat în iulie cu 0,34%, pentru politica monetară a băncii centrale, economistul şef al BCR a explicat că ultima decizie referitoare la politica monetară a BNR a transmis un mesaj clar, de concentrare pe menţinerea stabilităţii preţurilor. "Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară, cu toate că aceas­ta este cu 3% peste inflaţie, arată că prioritatea BNR este să îşi atingă ţinta de inflaţie, la sfârşitul acestui an, dar mai ales pentru anul viitor. Banca centrală avea posibilitatea de manevră, însă a ales să fie prevăzătoare şi este posibil să vedem intervalul mai-iunie ca pe un minimum al inflaţiei anuale pentru anul acesta", a mai declarat An­ghel. Acesta a prognozat că, în aceste condiţii, rata do­bânzii de politică monetară nu va scădea sub 7% în acest an.

Inflaţia de bază, din care se scad preţurile administrate şi cele volatile, aşa numita inflaţie "core", pe care banca centrală o consideră un semnal pentru politica monetară, a urcat în iulie cu 0,34%.

Anghel a explicat că menţinerea tendinţei de coborâre stabilă a inflaţiei după ce atinge pragul de 4% "este o problemă a tuturor economiilor emergente, care poate fi observată în multe alte state din Europa Centrală şi de Est, deoarece ritmul nu poate fi susţinut".

Inflaţia anuală a urcat în luna iulie până la 3,99 %, de la 3,80% în iunie, în special ca urmare a scumpirii semnificative a fructelor şi legumelor şi a majorării preţului ţigărilor, compensate doar parţial de ieftinirea serviciilor, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Indicele preţurilor de consum (IPC), indicator care măsoară inflaţia, a urcat în iulie cu 0,29% faţă de luna iunie. Astfel, preţurile mărfurilor alimentare (cu o pondere în IPC de 38,92%) au crescut în iulie cu 0,56% faţă de luna anterioa­ră - după ce urcaseră semnificativ şi în iunie (cu 0,32%), iar mărfurile nealimentare (cu cea mai mare pondere în IPC, de 43,54%) s-au scumpit în medie cu 0,44%. În schimb, tarifele serviciilor (cu o pondere în IPC de 17,54%) au scăzut în a şaptea lună a anului cu 0,67% faţă de luna precedentă, după ce coborâseră şi în iunie cu 0,1% comparativ cu luna mai.

Dragoş Cabat: Deprecierea leului ar putea alimenta inflaţia în lunile următoare

Moneda naţională ar putea să se deprecieze în lunile următoare şi ar putea provoca urcarea tarifelor serviciilor, calculate în valută, ceea ce ar putea alimenta inflaţia, a declarat vicepreşedintele CFA, Dragoş Cabat. Dragoş Cabat anticipează o creştere mai accentuată a preţurilor alimentare în lunile următoare. "Preţurile alimentelor au crescut mai puţin decât ne aşteptam, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,44%, în conformitate cu previziunile noastre. Scăderea preţurilor serviciilor este un efect al întăririi leului faţă de euro, însă nu este unul durabil. Considerăm că leul se va deprecia în a doua parte a anului şi vom observa, în afara creşterii preţurilor alimentelor şi scumpiri ale serviciilor", a spus Cabat.

Vicepreşedintele CFA estimează că urcarea inflaţiei "core" nu va influenţa, în următoarele două luni, evoluţia ratelor dobânzilor de politică monetară. "BNR a păstrat politica monetară, însă am putea vedea majorări ale ratelor dobânzilor din octombrie-noiembrie", a continuat vicepreşedintele CFA.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb